ROBERT BURLAN, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT: "Nu putem evolua la nesfârşit în mod divergent faţă de pieţele externe"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2018

"Nu putem evolua la nesfârşit în mod divergent faţă de pieţele externe"

Radu Hanga, AAF: "Ne-ar trebui 100 de ani ca să recuperăm ce au realizat fondurile de pensii Pilon II, pentru piaţa de capital"

Piaţa noastră de capital a evoluat, în acest an, în totală divergenţă faţă de pieţele externe şi este clar că, dacă corecţia din bursele internaţionale va continua, piaţa noastră nu va putea evolua la nesfârşit diferit faţă de ceea ce se întâmplă în afară, a declarat, ieri, Robert Burlan, Chief Investment Officer în cadrul Raiffeisen Asset Management, în cadrul unei conferinţe de presă.

Robert Burlan a declarat: "Cred că este puţin probabil să mai avem o scădere de 85% ca în 2008, când prezenţa investitorilor instituţionali locali era extrem de redusă".

Oficialul Raiffeisen Asset Management a adăugat: "Este clar că dividendele, inclusiv perspectiva privind dividendele pentru anul curent, au susţinut foarte mult performanţa pieţei locale şi cred că vor fi un factor de suport şi pentru viitor. Dar, dacă sacrificăm viitorul companiilor sau proiectele de investiţii pentru nevoile curente de lichiditate ale statului (n.r. în situaţia în care societăţile pe care statul le are în portofoliu distribuie cel puţin 90% din profit sub formă de dividende) nu este neapărat un lucru pozitiv. Însă, din fericire, pentru mare parte din companiile de stat listate la bursă, disponibilităţile lor curente le-au permis să plătească aceste dividende fără a afecta foarte mult proiectele de investiţii şi ar trebui să existe un trade-off (n.r. compromis) între remunerarea acţionarilor şi capacitatea de a susţine proiectele de investiţii pe termen lung".

La rândul său, Milan Pruşan, Managing Director NN Investment Partners, a spus: "România este ţara care plăteşte cele mai bune dividende din Uniunea Europeană, sau este în top trei ţări în acest sens. Dar vestea proastă este că investiţiile nu sunt prezente pe agenda administratorilor companiilor de stat. Pe termen scurt poate fi o situaţie foarte favorabilă pentru investitorii din piaţa de capital, dar ne gândim în egală măsură la ce se întâmplă pe termen lung".

Radu Hanga, preşedintele Asciaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), a adus în atenţie impactul pe care l-ar avea desfiinţarea Pilonului II de pensii asupra pieţei de capital. Domnia sa a afirmat: "Ne uităm la industria noastră, ne uităm la Bursa de Valori Bucureşti şi credem că ceea ce se întâmplă acum, respectiv tendinţa pe care o vedem, arată că lucrurile se liniştesc şi că există, totuşi, înţelegere cu privire la importanţa sistemului de pensii pentru piaţă locală. Noi (n.r. industria fondurilor de investiţii) avem plasate în zona de acţiuni undeva între 320 şi 330 milioane de euro, bani pe care i-am adunat începând de la sfârşitul anilor '90. Industria fondurilor de pensii are investiţii în acţiuni undeva către 1,8 miliarde de euro. Nouă, ca industrie, ca să înlocuim ceea ce a făcut industria fondurilor de pensii în cei 10 ani de existenţă, ne-ar trebui în ritmul de până acum undeva în jur de 100 de ani".

Totuşi, preşedintele AAF a ţinut să sublinieze că, în opinia sa, scenariul desfiinţării Pilonului II de pensii nu reprezintă o presupunere rezonabilă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Romgaz termina centrala de la iernut si Transgaz investeste in BRUA la greu

    1. Romgaz o fi terminând centrala dar la Transgaz sunt probleme. De fapt au și propus o rata de distribuție de 50 la suta motivând clar ca au nevoie de bani pentru investiții, dar mnaa. .cand te angajezi sa arunci cu banii ca la manele în pensii și salarii la stat te faci luntre și punte ca doar e valoarea ta, pe care nu o are nimenea .. Și în plus vrei sa te realeagă popomul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb