Robert Cazanciuc "îl scapă" pe Victor Ponta de Ministerul Justiţiei

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2013

Victor Ponta a optat pentru Robert Cazanciuc la conducerea MJ pentru că este magistrat şi şi-a dorit să asigure o stare de stabilitate.

Victor Ponta a optat pentru Robert Cazanciuc la conducerea MJ pentru că este magistrat şi şi-a dorit să asigure o stare de stabilitate.

Interimatul lui Victor Ponta la cârma Ministerului Justiţiei a luat sfârşit. Premierul i-a anunţat pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii că îl propune pe Robert Cazanciuc, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, în funcţia de ministru al Justiţiei. De altfel, Victor Ponta l-a informat ieri dimineaţă pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu propunerea menţionând că şeful statului "nu a avut niciun fel de obiecţie": "L-am sunat pe preşedinte, pentru că, după cum ştiţi foarte bine, pre-şedintele trebuie să accepte cererea de numire în func-ţie, l-am informat, nu a avut niciun fel de obiecţie şi imediat ce se emite decretul de eliberare din funcţia de magis-trat (n.r. decretul a fost semnat ieri) - pentru că nu vroiam să se creeze o posibilă stare de incompatibilitate -, după aceea se poate depune jurământul".

Victor Ponta a mai spus că a optat pentru Robert Cazanciuc la conducerea Ministerului Justiţiei pentru că este magistrat şi şi-a dorit să asigure o stare de stabilitate la această instituţie: "M-am gândit la mai multe persoa-ne. Am avut o singură decizie, cea referitoare la domnul Cazanciuc, care a acceptat. Practic, domnia sa renunţă la cariera de magistrat după 18 ani. El nu era diplomat de carieră, era magis-trat de carieră şi practic era detaşat la MAE. Îi mulţumesc pentru faptul că a avut această alegere şi sper că va oferi Ministerului Justiţiei, în relaţie atât cu CSM, cu lumea justiţiei, cât şi în relaţia cu Comisia Europeană, un tip de echilibru de care e foarte mare nevoie". Premierul consideră că priorităţile viitorului ministru al Justiţiei sunt implementarea Codului penal şi Codului de procedură penală, un raport bun privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi ges-tionarea unei relaţii echilibrate cu CSM şi cu asociaţiile de magistraţi.

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat că liberalii nu au fost consultaţi în privinţa acestei nominalizări: "În legătură cu nominalizarea făcută, este o decizie a primului-ministru, iar ţinând cont că în urma discuţiilor din USL decizia a fost ca PSD şi premierul să-şi asume în continuare portofoliul Justiţiei, precizez faptul că nu am fost consultaţi, însă nu avem nicio obiecţie cu privire la nominalizarea făcută".

Au apărut şi primele critici vizavi de această propunere. Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, consideră că premierul consideră acest minister drept o afacere de familie: "Ultima propunere a lui Victor Ponta - nominalizarea lui Robert Cazanciuc, secretar general al MAE, ca ministru al Justiţiei - confirmă, din nou, că principalul criteriu de promovare îl reprezintă ori relaţiile de cumetrie, ori relaţiile de prietenie vechi, din liceu sau din facultate, ori ucenicia în slujba lui Adrian Năstase. Ponta a dat zilele acestea o nouă definiţie cuvântului tehnocrat: persoană care face parte din familie sau din cercul de prieteni şi din gaşca lui Năstase". Victor Ponta a negat vehement speculaţiile conform cărora ar fi naşul lui Robert Cazanciuc.

Născut la 26 noiembrie 1971, la Ploieşti, Robert Cazanciuc este căsătorit şi are doi copii. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, în 1995 şi Institutul Naţional al Magistraturii, un an mai târziu. A fost, din 1995 până în 1998 procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria SAI, iar din 1998 s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, unde a lucrat timp de doi ani ca procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media. Din 2000 până în 2001 a fost purtător de cuvânt al aceluiaşi Parchet, elaborând în aceas-tă perioadă primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public din România. În perioada 2001-2004, Robert Cazanciuc a fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al primului-ministru. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare adminis-trativă cu OLAF. În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajus-tare Structurală, iar în 2005 a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jus-tiţie. Ieri, Robert Cazanciuc şi-a dat demisia din magistratură pentru a fi nominalizat ca ministru al Justiţiei. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Robert Cazanciuc are un apartament în Bucureşti, o casă la Chitila şi două maşini, dar şi un credit la bancă în valoare de 108.000 de euro. Conform declaraţiei de avere din mai 2012, Cazanciuc are un teren intravilan în suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2003, la Chitila (Ilfov) şi un teren agricol de 8.000 de metri pătraţi, cumpărat tot în 2003, în localitatea Râfov (Prahova). De asemenea, Cazanciuc are un apartament de 61 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 1994 şi o casă de 233 de metri pătraţi, construită în 2010, la Chitila.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca sunt nasi, fini sau colegi la ucenicia lui Nastase? Important e sa ii faca scapati pe cine trebuie! Asta sa fie criteriul de performanta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb