Robert Mugabe urmează să depună, astăzi, jurământul de învestitură pentru al şaptelea mandat de preşedinte al Zimbabwe, relatează BBC News.
Ziua de astăzi a fost declarată zi de sărbătoare pentru a permite susţinătorilor lui Mugabe să participe la ceremonia de învestitură, care va avea loc pe un stadion din Harare.
Ceremonia a fost întârziată de o cerere depusă în instanţă de către rivalul său principal, Morgan Tsvangirai, în care îl acuză pe Mugabe de fraudă electorală pe scară largă.
Dar Curtea Constituţională a respins cazul, declarând că re-alegerea lui Mugabe a fost una "liberă, corectă şi credibilă".
Acesta a câştigat alegeri prezidenţiale din 31 iulie cu 61% din voturi, în timp ce Tsvangirai a avut doar 34% din sufragii.
Ultimele alegeri prezindeţiale au avut loc în anul 2008, la care au participat Mugabe, reprezentat al Uniunii Naţionale Africane din Zimbabwe-Frontul Patriotic (ZANU-PF), şi Tsvangirai, reprezentatul Mişcării Democratice pentru Schimbare-Tsvangirai (MDC). Actualul premier s-a retras din cursa prezindeţială în turul al doilea, cu o săptămână înainte de alegeri, după ce l-a acuzat pe Mugabe că i-a bătut, torturat şi omorât susţinători. În ciuda protestelor, Mugabe a redevenit preşedinte. Drept rezultat, liderii regionali l-au forţat pe acesta să formeze o coaliţie cu adversarul său, care a devenit astfel şeful Guvernului din Zimbabwe. Ulterior, Morgan Tsvangirai, alături de partidul său, MDC, a cerut reînoirea Constituţiei pentru ca disensiunile alegerilor din anul 2008 să nu se mai repete.
Ceremonia oficializării noii Constituţii a avut loc luna trecută la Palatul Prezindeţial din Harare, capitala ţării, şi au participat, alături de Mugabe, premierul Zimbambwe, Morgan Tsvangirai, şi vicepremierul, Arthur Mutambara.
Economia Zimbabwe a înregistrat o creştere accelerată după obţinerea independenţei, în anul 1980, care s-a oprit, însă, în 1997, când Robert Mugabe a cedat presiunii venite din partea veteranilor de război, care au cerut majorarea pensiilor. Confiscarea fermelor deţinute de cetăţenii albi ai ţării, începând cu anul 2000, a stârnit haos în sectorul agricol, ceea ce a făcut ca PIB-ul să fie redus la jumătate. În 2008, hiperinflaţia de 231.000.000% a devalorizat puternic moneda naţională şi a crescut gradul de sărăcie.