ROBERT REKKERS: "România are nevoie de analişti specializaţi în agricultură"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 noiembrie 2013

"Cu cât fermierii devin mai performanţi, cu atât nevoia lor de informaţii este mai mare", a explicat Robert Rekkers.

"Cu cât fermierii devin mai performanţi, cu atât nevoia lor de informaţii este mai mare", a explicat Robert Rekkers.

Ţara noastră are nevoie de analişti specializaţi în domeniul agriculturii, care să furnizeze fermierilor informaţiile necesare cu privire la evoluţia preţurilor produselor din acest sector, este de părere Robert Rekkers, directorul executiv al Agricover. "Cu cât fermierii devin mai performanţi, cu atât nevoia lor de informaţii este mai mare. Lipsa cercetării, a cunoştinţelor despre preţuri îi face dependenţi de cotaţiile internaţionale", a explicat domnia sa.

Fermierii îşi vând, în prezent, produsele la preţuri mai mici şi cu 40%, deşi anul agricol a fost catalogat drept "excepţional", datorită producţiei mari, arată Robert Rekkers.

"Fermierii români nu pot negocia preţul. Nu au informaţii, nu au resurse, nu pot juca niciun rol în această chestiune. Chiar dacă vorbim de o creştere foarte mare a agriculturii, preţurile la care fermierii vând producţia s-au prăbuşit", semnalează reprezentantul Agricover.

Evoluţia preţurilor nu a fost determinată, nici în acest an, nici anul trecut, de condiţiile climatice din ţara noastră, ci de cele din Rusia, Ucraina şi Statele Unite, potrivit lui Robert Rekkers.

Domnia sa consideră că viitorul agriculturii îl reprezintă trecerea de la modelul de fermă tradiţională la modelul fermelor inteligente, care sunt caracterizate de un grad înalt de integrare, cu stocare, procesare şi producţie zootehnică.

Cererea de credite a fermierilor ar urma să se dubleze în următorii cinci ani, de la un sold de 14 miliarde de lei în prezent, la circa 28 de miliarde de lei, estimează directorul executiv Agricover.

În ultimii doi ani băncile au menţinut soldul creditelor pentru agricultură la circa 11 miliarde de lei, iar rolul lor a fost preluat de instituţiile financiare nebancare, care şi-au crescut expunerea pe sector la peste 2,5 miliarde lei, firma pe care o conduce fiind una dintre acestea, potrivit lui Robert Rekkers.

"La nivel declarativ, băncile finanţează agricultura, au creat departamente, au creat produse. Dar numai declarativ, pentru că nu fac nimic pentru a oferi împrumuturi şi nu ştiu de unde vor fi finanţate cele 28 de miliarde lei de care este nevoie", precizează fostul bancher.

Deşi sursele alternative de finanţare, precum instituţiile financiare nebancare, pot să acopere o parte din nevoia de împrumuturi, economia ţării noastre are nevoie de o bancă specializată, este de părere Robert Rekkers. "Fermierii nu se pot uita la bănci, pentru că acestea au acum alte preocupări", susţine directorul executiv Agricover.

Domnia sa a amintit că, în perioada interbelică, în ţara noastră au funcţionat sute de bănci specializate în finanţarea agriculturii, iar, după revoluţie, cea mai mare instituţie de acest tip specializată, Banca Agricolă, a fost preluată de Raiffeisen, care a transformat-o dintr-o bancă rurală într-o bancă urbană.

În ceea ce priveşte nevoia de comasare a terenurilor, Robert Rekkers respinge propunerile privind intervenţia statului sau măsuri punitive, considerând că autorităţile ar avea obligaţia să finalizeze problemele de cadastru şi să stabilească un termen limită pentru intabularea terenurilor.

Domnia sa a subliniat: "Am o problemă despre acest discurs despre comasare. Dar voi aţi ales acest model în 1990, să daţi pământ la oameni care n-au avut niciodată. Nu poţi să forţezi pe cineva acum să vândă. Nu putem forţa comasarea terenurilor. Este o problemă de cerere şi ofertă. Se vede acum, în sfârşit, că preţul la terenuri a crescut. Acum este un moment de comasare, de consolidare, se oferă un preţ mai bun. Nu putem forţa oamenii să vândă terenuri, niciun stat din Uniunea Europeană nu poate să facă acest lucru".

Directorul executiv al Agricover a precizat că în multe zone din vestul ţării străinii au acumulat terenuri, dar mulţi dintre ei în scop speculativ, iar în ultima vreme se observă un nou val de agricultori.

"Sper să-i atragem şi pe cei care sunt într-adevăr interesaţi de a face ceva în agricultură, de a achiziţiona terenuri. Pentru România este important să se facă ceva şi să fie creată o performanţă mai mare. Sper să fie români care să facă asta, dar dacă voi nu faceţi, atunci măcar să facă alţii", a mai afirmat Robert Rekkers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb