ROBERT SHILLER, LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL: Risc ridicat de crah al pieţei acţiunilor americane

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 octombrie 2020

Risc ridicat de crah al pieţei acţiunilor americane

Criza generată de pandemia de coronavirus, precum şi alegerile prezidenţiale din SUA - programate să aibă loc în 3 noiembrie - au adus temeri legate de o prăbuşire importantă a pieţei acţiunilor americane, potrivit lui Robert J. Shiller, profesor de economie la Universitatea Yale şi laureat al Premiului Nobel în anul 2013.

Într-un articol publicat în New York Times, domnia sa afirmă că acţiunile din SUA sunt tranzacţionate acum la niveluri foarte ridicate, iar această combinaţie volatilă (n.r. cu temerile de mai sus) nu înseamnă neapărat că va avea loc un crah bursier, dar sugerează că riscul este relativ mare, ceea ce îndeamnă la precauţie.

Robert J. Shiller îşi bazează aceste concluzii, în mare măsură, pe cercetările pe care le-a făcut pe cont propriu ani de zile, inclusiv pe constatările legate de evoluţia unor indici de încredere în piaţa bursieră, pe care a început să-i dezvolte în urmă cu mai bine de trei decenii.

Aceşti indici sunt extraşi din sondaje realizate pe eşantioane aleatorii de investitori individuali cu venituri mari şi investitori instituţionali din Statele Unite, sondaje care acum sunt efectuate lunar de Centrul Internaţional pentru Finanţe de la Şcoala de Management Yale.

Robert J. Shiller susţine: "Luaţi în considerare ceea ce ne spune indicele meu Crash Confidence, care măsoară sentimentul cu privire la siguranţa pieţei de valori şi se bazează pe această întrebare: care credeţi că este probabilitatea unei prăbuşiri bursiere catastrofale în SUA, precum cele din 28 octombrie 1929 sau 19 octombrie 1987, în următoarele şase luni, inclusiv cazul în care s-a produs un crah în alte ţări, ce se răspândeşte în SUA?".

Indicele reprezintă o medie pe şase luni a procentului de respondenţi lunari care consideră că probabilitatea unui astfel de crah major este mai mică de 10%. În august, procentul de investitori individuali cu un asemenea nivel de încredere în piaţă a atins recordul minim: 13%. Analiza din septembrie arată un nivel de 15%, de asemenea extrem de scăzut.

Investitorii instituţionali - cei care iau decizii cu privire la fondurile de pensii şi fondurile mutuale - au fost puţin mai încrezători, cu o proproţie de 24% în septembrie, dar şi aceasta este extrem de scăzută, conform sursei.

Pe scurt, scrie Robert J. Shiller, o majoritate covârşitoare a investitorilor consideră că există o probabilitate mai mare de 10% a unui crah iminent, ceea ce arată că aceştia sunt destul de îngrijoraţi.

"Un alt indice de-al meu - de încredere în piaţa bursieră -, Valuation Confidence, este, de asemenea, aproape de un nivel minim record în 2020", afirmă laureatul Premiului Nobel, menţionând: "Acesta se bazează pe următoarea întrebare: "Preţurile acţiunilor din Statele Unite, în comparaţie cu indicii de valoare fundamentală reală sau cu o valoare de investiţie sensibilă, sunt: 1. Prea scăzute; 2. Prea mari; 3. Aproape corecte; 4. Nu ştiu".

Conform autorului, acest indice ne arată proporţia investitorilor care consideră că piaţa nu are o evaluare prea ridicată. La cea mai recentă măsurătoare, din septembrie 2020, proporţia investitorilor individuali cu astfel de părere a fost de 38%, mult mai mică decât cea din martie 2009, după izbucnirea crizei financiare: 77%.

Pentru investitorii instituţionali, nivelul a fost de 46% în septembrie, comparativ cu 82% în martie 2009.

În ciuda acestor semne negative, pe piaţa bursieră din SUA se tranzacţionează aproape de un nivel maxim record, evaluările acţiunilor find la niveluri destul de ridicate, consideră sursa, precizând: "Acest lucru este foarte diferit de situaţia din martie 2009, când evaluările acţiunilor erau destul de scăzute, iar piaţa de valori a crescut ulterior. Este o situaţie diferită acum: nu numai că încrederea investitorilor este scăzută, dar evaluările reale ale acţiunilor sunt destul de ridicate".

Robert J. Shiller mai aduce în atenţie un indice separat privind evaluările acţiunilor la crearea căruia a contribuit - Cyclically Adjusted Price Earnings (CAPE - Câştigurile de preţ ajustate ciclic). Acesta este un index care permite compararea evaluărilor pieţei bursiere din diferite ere prin media câştigurilor pe 10 ani, reducând astfel unele fluctuaţii pe termen scurt ale fiecărui ciclu de piaţă.

Robert J. Shiller explică: "Acest indice se află acum la un nivel care a fost mai ridicat numai în două perioade, ambele urmate de prăbuşiri ale burselor: anii 1920, înainte de Marea Depresiune, şi începutul anului 2000, chiar înainte de izbucnirea bulei dot-com".

Nivelurile de încredere scăzute şi preţurile ridicate ale acţiunilor nu vor provoca, de la sine, o prăbuşire a pieţei, spune autorul, precizînd că este necesară o altă dinamică pentru ca acest lucru să se întâmple.

În opinia sa, atunci când apar asemănări cu evenimente actuale, oamenii îşi aduc aminte de întâmplări din trecut şi îşi îndreaptă atenţia către acele "poveşti vechi". Acum, întrebarea este dacă ar putea apărea o reamintire a crahurilor din trecut pentru a crea un sentiment psihologic al riscului, spune laureatul premiului Nobel, adăugând: "O creştere suplimentară a cazurilor de coronavirus, alegeri haotice sau violente, sau orice alte evenimente ar putea zgudui oamenii. În schimb, nişte alegeri ordonate şi un sentiment de stabilitate politică şi economică ar putea avea un efect calmant. S-ar putea să fim undeva la răscruce".

Decizia de a investi în piaţă este pentru unii o aventură, conform sursei, care menţionează: "Unii o fac din distracţie şi, parţial, din spirit competitiv. Piaţa poate fi vulnerabilă la o schimbare a psihologiei de masă, care ar putea diminua acest sentiment de aventură şi ar putea provoca un crah.

Se pare că investitorii ar trebui sfătuiţi să rămână prudenţi în privinţa deţinerilor lor pe pieţele din SUA. Recompensele potenţiale pentru angajamentul puternic faţă de piaţă în următorii ani trebuie echilibrate cu atenţie faţă de posibilele riscuri".

Nimeni nu cunoaşte viitorul, dar având în vedere lipsa generală de încredere a investitorilor pe fondul unei pandemii şi a polarizării politice, există şansa ca o profeţie negativă să se adeverească, conform sursei, care conchide: "Acest lucru evidenţiază importanţa unui portofoliu de active bine diversificat - inclusiv în deţineri de titluri de stat, care sunt sigure - şi nu sunt supraexpuse acţiunilor din SUA, acum".

Amintim că, potrivit unui sonaj realizat luna aceasta de Investing.com, 53% dintre investitorii americani chestionaţi consideră că, dacă piaţa bursieră din Statele Unite va avea o evoluţie bună până în ziua alegerilor programate să aibă loc în SUA luna viitoare, actualul preşedinte Donald Trump va câştiga un nou mandat.

Totodată, majoritatea investitorilor se pronunţă în favoarea actualului lider de la Casa Albă, afirmând că pieţei îi va fi mai bine cu Trump în fruntea SUA decât cu contracandidatul său în cursa electorală, democratul Joe Biden. Investitorii spun că o victorie a lui Trump ar reprezenta un rezultat mai bun pentru pieţele financiare din SUA: 65% dintre respondenţi au această opinie şi doar 16% consideră că fostul vicepreşedinte Joe Biden este un rezultat mai bun pentru pieţe.

Sondajul, care a fost realizat pe un eşantion de 1.164 de investitori, arată că 90% dintre aceştia spun că îmbolnăvirea de Covid-19 a lui Trump nu le-a creat un sentiment major de nelinişte, care să îi determine să îşi schimbe poziţiile de investiţii.

Potrivit sondajului, 60% dintre cei chestionaţi declară că nu au în plan să îşi modifice investiţiile înaintea alegerilor prezidenţiale, iar 86% cred că aflarea câştigătorului va avea fie un "impact moderat", fie unul "semnificativ" asupra pieţelor financiare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. LA REVEDERE , SI N-AM CUVINTE !!! VORBA LUI VASILIU BIRLIC !!! S-A TERMINAT CU KU-KLUKS-istul !!! ASA AI SPUN MULTI DIN CEI 40 000 000 DE NEGRI , SI DIN ALTE ZECI DE MILIOANE DE LATINO , DIN SUA , LUI DONALD TRUMP !!! NUMAI EI , SI O SA FACA DIFERENTA , LA VOTUL FINAL , IN FAVOAREA LUI BIDEN !!! NUMAI UN OM ''''''' DE CULOARE ''''''' BEAT , S-AU MORT DE BEAT , SA NU MAI VADA CE FACE , SI UNDE SA PUNA STAMPILA , IN CABINA AIA DE VOT , AL MAI VOTEAZA PE TRUMP !!! SI EU , UNUL , NICI NU LE-ASI LUA-O IN NUME DE RAU !!! PREA MULTE SCANDALURI A FACUT , IN CEI 4 ANI !!! SI PREA MULTA LUME A JIGNIT !!! PAI , CE FACI ??? O DUCI DIN GALAGIE , IN GALAGIE ??? OMUL ASTA , TREBUIE TRATAT DE URGENTA , PSIHIC !!! MAI BINE , IESEA PRESEDINTA A SUA , HILLARY CLINTON !!! CU EA , AMERICA AR FI FOST , MULT MAI LINISTITA !!!

    da, confirm si eu acest risc - se poate manifesta in perioada ianuarie-aprilie 2021 (sau mai devreme poate?)

    si eu am observat pe indicatorii pe care ii urmaresc ca situatia e incinsa rau, ca inainte de evolutia brusca din 1987 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb