Mediul de afaceri, în general, atât din Italia, dar şi în alte ţări, are nevoie de stabilitate şi predictibilitate, ne-a spus Roberto Musneci, preşedintele Camerei de Comerţ Italiene.
Domnia sa ne-a declarat: "Taxarea din România probabil că este una dintre cele mai favorabile din Europa, dacă nu cea mai favorabilă, de aceea noi companii din Italia vin în România. De asemenea, România este un hub geostrategic pentru regiunea Balcani şi pentru Marea Neagră. Aşa cum menţiona şi Excelenţa sa, regiunea Nord-Africa va genera o oportunitate de business care prin colaborarea pieţelor noastre poate juca un rol major. România are legături istorice, Italia are investiţii şi interese majore în Nord Africa. Nu există oportunităţi mai mari pentru ţările noastre".
Preşedintele Camerei de Comerţ Italiene a adăugat că trebuie subliniată importanţa unui mediu de afaceri predictibil şi este nevoie de un dialog adecvat cu mediul de afaceri, de o analiză de impact a măsurilor care urmează să fie implementate.
"Dar aceasta este o situaţie comună, obişnuită. Dacă mă uit la alte ţări, inclusiv în propria noastră ţară, avem exact aceleaşi probleme", a subliniat domnia sa.
Roberto Musneci a mai precizat: "Ne dorim să ne concentrăm pe ceea ce vom face pornind de la actuala structură a relaţiilor comerciale. Italia are cele mai bune practici din ultimele decenii. Am făcut suficiente greşeli pe care vi le putem pune la dispoziţie să învăţaţi şi să acţionaţi diferit".
Domnia sa a mai adăugat că există un număr de arii critice: "dacă mă uit la experienţa noastră în ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, care în România este o lungă dezbatere, de cel puţin 10 ani, la fel a fost şi în Italia. Însă în Italia s-a ajuns la un punct comun, iar parteneriatele publice-private pot fi aplicate în infrastructură, în infrastructura de transport, în sănătate, energie, astfel că am propus autorităţilor formarea unui grup de lucru cu experţi legali, tehnici şi financiari, ca să putem împărtăşi experienţa pe care Italia şi-a construit-o. Dacă mă uit la industria agricolă şi de mâncare ca un continuu, Italia a continuat să investească. Dacă mă uit în sectorul energetic şi de mediu, din nou două aspecte ale aceluiaşi topic, avem un număr de companii care vor cristaliza proiecte de înaltă calitate.
Dacă mă uit la sectorul de sănătate, Italia este recunoscută în Europa ca fiind ţara care a dezvoltat cele mai sofisticate sisteme care combină accesul la medicina inovativă şi sustenabilitate financiară". Există un număr de academicieni şi, de asemenea, grupuri de afaceri în Italia care propun aceste sisteme României pentru ca inovaţia şi sustenabilitatea financiară să fie o prioritate şi aici, ne-a mai transmis reprezentantul Camerei de Comerţ Italiene, care a menţionat că pe aceste trei segmente consideră că vom înainta pentru că abordarea tradiţională a Italiei şi a altor ţări care vin în România datorită costurilor mici a forţei de muncă aparţine trecutului.
Roberto Musneci ne-a mai spus. "Dinamica forţei de muncă creşte, există o lipsă a locurilor de muncă, trebuie să ne uităm la valoarea adăugată. Nu am menţionat domeniul IT, dar nu este un secret că în Silicon Valley, al doilea grup etnic după indieni sunt românii. Este o excelenţă critică pe care trebuie să o abordăm. În plus, sunt anumite hotărâri legislative adoptate recent care vor atrage sau care deja atrag investitori. Spre exemplu, noua lege pentru producţiile cinematografice. Italia este o sursă majoră de producţie cinematografică, iar acum că în România este o legislaţie atractivă, cu siguranţă vor veni tot mai mulţi investitori pe acest sector".
Preşedintele Camerei de Comerţ Italiene a subliniat că există o mulţime de oportunităţi, în ceea ce priveşte investiţiile.