Roboţii PackMan, dezvoltaţi şi implementaţi de Zasilkovna, companie din Packeta Group, la finalul anului 2021, alături de soluţiile AI, au reuşit dublarea numărului de colete transportate şi sortate în comparaţie cu repartizarea manuală, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, Zasilkovna este prima companie din Europa care foloseşte în acest fel acest tip de echipamente. Roboţii pot transporta şi sorta colete timp de două ore cu o singură încărcare şi durează doar 10 minute pentru o încărcare completă a bateriilor. În comparaţie cu sistemul în care colete sunt sortate de oameni, roboţii pot manipula şi sorta mai mult de 10.000 de colete pe oră, adică de două ori mai multe faţă de regimul manual de lucru.
Roboţii PackMan pot transporta colete cu o greutate de până la 15 kilograme, cu dimensiunile de 40 x 40 x 50 de centimetri.
Operarea roboţilor presupune şi interacţiune umană. Coletele sunt scanate manual de către un angajat al Grupului Packeta cu ajutorul unui cititor de coduri de bare şi sunt plasate pe robot. Robotul se deplasează pe o platformă cu două etaje, care are glisiere pe laterale. Datorită conexiunii cu sistemul, robotul PackMan este capabil să repartizeze fiecare colet pe toboganul corect din depozit, făcând astfel procedura de sortare şi alocare mai rapidă.
"Robotica oferă o gamă largă de aplicaţii în industria noastră. Mă bucur foarte mult că am reuşit să promovez ideea de robotizare a proceselor noastre în cadrul companiei cu ceva timp în urmă şi că am reuşit să construiesc o echipă ştiinţifică grozavă, cu care am adus proiectul de sortare robotizată la o aplicaţie practică după aproximativ un an. Acest lucru confirmă rolul Zasilkovna de lider tehnologic şi inovator", spune Simona Kijonkova, fondator al Zasilkovna şi CEO al Packeta Group. "Căutam o soluţie care să se extindă rapid, adică să fie uşor de dezasamblat şi să fie portabilă pe măsură ce Packeta creşte. Roboţii PackMan îndeplinesc aceste cerinţe. Când avem nevoie de ei, îi putem muta de la un depozit la altul şi putem consolida operaţiunile de acolo. Obiectivul nostru nu este de a înlocui forţa de muncă, ci de a le uşura colegilor noştri munca".
Robotizarea sortării de produse folosind soluţii de AI este doar un exemplu despre cum pot fi îmbunătăţite lucrurile în industria de logistică. Pe lângă efectele pozitive asupra eficienţei şi sustenabilităţii unei companii prin utilizarea inteligenţei artificiale, pot exista, de asemenea, avantaje economice pentru companie. În plus, sistemele controlate prin inteligenţă artificială pot contribui la reducerea la minimum a erorilor şi a întârzierilor în procesul de livrare, îmbunătăţind astfel satisfacţia clienţilor şi reputaţia companiei.
AI în industria de logistică
La nivelul întregii pieţe de logistică, folosirea soluţiilor de AI a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, multe companii adoptând soluţii AI pentru a îmbunătăţi eficienţa, operaţiunile şi procesele de luare a deciziilor.
În prezent, inteligenţa artificială este utilizată în diverse domenii ale logisticii, inclusiv în managementul lanţului de aprovizionare, în transport, în depozitare şi livrare last mile.
Un exemplu concret de utilizare a inteligenţei artificiale în domeniul transporturilor sunt sistemele care oferă asistenţă în optimizarea rutelor pentru a face procesele de livrare mai durabile şi mai eficiente. Iar planificarea şi optimizarea rutelor cu ajutorul inteligenţei artificiale are un impact pozitiv şi asupra amprentei de CO₂ a unei companii.
Datorită utilizării inteligenţei artificiale în domeniul depozitării şi expedierii, companiile îşi pot gestiona în mod optim stocurile, pentru buna desfăşurare a operaţiunilor, pentru a utiliza în mod optim capacitatea de depozitare existentă şi pentru a face cât mai eficiente rutele de transport din cadrul companiei.
Utilizarea inteligenţei artificiale în industria logistică poate fi evaluată ca o componentă importantă în viitor pentru a asigura transportul, depozitarea, expedierea şi livrarea mărfurilor cât mai eficient şi mai prietenos cu clima, respectând, în acelaşi timp, reglementările în continuă schimbare.