ROCA Investments: "Deşi România este o piaţă atractivă, nevoia de capital este ridicată"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2023

ROCA Investments: "Deşi România este o piaţă atractivă, nevoia de capital este ridicată"

Rudolf Vizental, CEO: "Decalajul dintre Vest şi Est este încă nejustificat de mare, în ceea ce priveşte rolul fondurilor de investiţii şi al companiilor de private equity în economie" "Avem drept ţintă listarea ROCA Investments pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, în 2025", a spus directorul companiei

Deşi România reprezintă o piaţă atractivă, nevoia de capital a companiilor este în continuare ridicată, existând un dezechilibru major între cererea şi oferta disponibilă în piaţă, au subliniat ieri reprezentanţii ROCA Investments, cu ocazia evenimentului ce a marcat cinci ani de activitate a companiei în piaţa de private equity din ţara noastră.

Conform prezentării echipei ROCA, avem un potenţial semnificativ pentru investiţii, datorită poziţiei geografice, stabilităţii economice şi a numărul mare de companii care au nevoie de finanţare, în condiţiile în care nivelul de investiţii actual este mult sub media europeană: 0,02% PIB investiţii de private equity în ţara noastră faţă de 0,7% din PIB investiţii în UE.

Rudolf Vizental, CEO şi co-fondator al ROCA Investments, a declarat: "Decalajul dintre Vest si Est este încă nejustificat de mare, în ceea ce priveşte rolul fondurilor de investiţii şi al companiilor de private equity în economie, deşi ultimii ani au adus o evoluţie pe toate pieţele, din acest punct de vedere. Acest decalaj este însă o oportunitate majoră de creştere, iar principala dovadă sunt rezultatele atinse de ROCA Investments în cinci ani de la lansare. Obiectivul nostru, în continuare, este transformarea companiei într-un jucător relevant pentru investitorii specializaţi din vestul Europei şi, deci, atragerea unei alte dimensiuni de capital în România. Rămânem fideli misiunii noastre, de a ne focusa pe sectoare strategice ale economiei naţionale, între care industria şi agricultura sunt cheie pentru dezvoltarea economică a ţării în următorii ani şi de a investi exclusiv în companii româneşti, cu dorinţa de a crea campioni regionali,"

Conform directorului ROCA, dacă în ţara noastră este un mare dezechilibru între cererea de capital privat şi oferta de capital, în fondurile din străinătate sunt foarte mulţi bani nefolosiţi, pentru că acolo oferta este mai mare şi decât cererea.

"Anticipăm că în perioada următoare, inevitabil, aceste fonduri vor migra către Estul Europei. Acum sunt reţinute de faptul că, în general, un fond are tichete mult prea mari pentru cât de granulară este economia noastră deocamdată", a spus Rudolf Vizental. "Cred că PNRR-ul este un pas important în dezvoltarea sistemului de private equity din România, dar este vorba şi de educaţie. De a înţelege importanţa capitalului privat în construcţia şi dezvoltarea unei economii".

Rudolf Vizental: "Obiectivul nostru declarat este să ducem ROCA Investments la un nivel de relevanţă regională"

Conform prezentării, la cinci ani de la lansare, ROCA Investments, companie de private equity fondată de Impetum Group, ajunge să deţină un portofoliu în valoare de 78 de milioane de euro, marcând o creştere cu 50% faţă de evaluarea anterioară (din decembrie 2021) - şi raportează acţionarilor un randament anualizat (IRR) de 39%. Fondată în 2018 prin capital 100% românesc, ROCA Investments a finalizat până în prezent cinci runde de majorare de capital, care au totalizat 43,75 milioane euro, a semnat 20 de tranzacţii şi a finalizat două exit-uri.

În perioada 2018 - 2022, ROCA Investments a crescut anual sumele investite, ajungând de la 4,19 milioane de euro în 2018 la 34,67 milioane euro în 2022. Evoluţia tezei investiţionale a ROCA Investments şi rafinarea produsului au avut la baza mereu dorinţa echipei de management de a creea impact pozitiv în economia românească. În această perioadă, valoarea de piaţă a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,5 ori, doar în ultimul an avansând cu 56%, potrivit reprezentanţilor companiei.

Primii acţionari în cadrul ROCA Investments au înregistrat o apreciere de peste trei ori a sumei investite. De asemenea, acţionarii care au participat la cea mai recentă rundă de majorare de capital, încheiată la finalul anului trecut, au înregistrat deja o apreciere de 33% a investiţiilor, conform prezentării.

"Luăm în calcul listarea holding-ului de agricultură", a afirmat Rudolf Vizental

Într-un context ambiguu de piaţă, marcat de multiple incertitudini la nivel geo-politic şi macroeconomic, ROCA Investments mizează ca direcţii strategice pe consolidare şi dezvoltare în perioada următoare, conform reprezentanţilor companiei.

"În primul rând, obiectivul nostru declarat este să ducem ROCA Investments la un nivel de relevanţă regională: o companie românească de private equity specializată pe companii antreprenoriale. Suntem devotaţi misiunii noastre de a investi exclusiv în companii româneşti, cu dorinţa de a crea campioni regionali prin consolidare şi extindere internaţională. De asemenea, vom ajuta la creşterea şi consolidarea IMM-urilor, la dezvoltarea mai multor echipe de management, la formarea de branduri Made in Romania, viabile pentru orice piaţă europeană. Iar pentru a putea continua să facem impact pozitiv în economia românească, ne propunem ca următoarea evaluare ROCA Investments să depăşească 100 milioane de euro", a afirmat Rudolf Vizental.

Managementul ROCA are în vedere listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în anul 2025, precum şi a holding-ului de agricultură, conform celor declarate ieri.

"Avem drept ţintă listarea ROCA pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti în 2025. Holding-ul de industrie s-a listat deja pe AeRO şi are drept obiectiv trecerea pe Piaţa Principală în acest an. De asemenea, luăm în calcul listarea holding-ului de agricultură, precum şi pivotarea către procesare din zona de agri şi de commodities (n.r. materii prime). Valoarea adăugată stă în brand-uri şi în produse finale, nu în procesări primare sau în materii prime", a afirmat Rudolf Vizental.

Prin intermediul holdingurilor şi companiilor sale, ROCA Investments este prezentă în 14 judeţe ale ţării, în două sectoare de activitate strategice pe care s-a specializat: sectorul industrial, prin intermediul holdingului ROCA Industry şi sectorul de agribusiness, prin intermediul holdingului ROCA AGRI RDF.

Cele două holdinguri din portofoliul ROCA totalizează în acest moment 15 companii active, între care unele cu prezenţă semnificativă în Europa, conform prezentării de ieri.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. sa-mi dau si eu cu parerea.

    O sa-l aduca cand o sa fie deja obosit iar potentialul de crestere rapida este deja epuizat. Adica cand vor sa faca ei exit partial si-l plaseaza la fraieri.

    Nimic nou, aduci pe bursa o firma supraevaluata sa cumpere multimea. Acum se pregateste una (Agricover) supraindatorata sa vina la BVB.  

    1. pai chiar, de ce nu au anuntat ca vin anul asta ?

      capitalul lor s-a dus in ROC1 care e praf si in 2023 va fi si mai praf

      si in BNET unde absolut nimeni nu mai baga bani alaturi de gasca de acolo

      acum tot arunca fumigene in presa cum ar trebui sa vina oamenii cu mai multi bani catre fonduri de astea de risc maxim ca Agista sau ROCA X care dovedesc orice numai incredere nu inspira 

      exact.

      incearca sa mai prosteasca pe altii ca ce vor face ei.

      ce ati realizat stim deja ca sunteti in cardasie cu bnet iar bnet invarte acelasi ac pe o placa zgariata. 

      Parca pe aici se facea altfel de presa si nu se prezentau personaje ca Dragoi,multiplu sanctionate pe piata de capital pentru infractuni,chiar si de catre inutilul ASF.

      la bnet dupa ce s-au baga alaturi de logofeti in CA su-au votat un SP gigant de 10% din actiuni pe urmatorii ani,adica 18 milioane lei la cotatia de astazi

      'aduceti capital frati romani si straini ca vrem sa-l luam acasa la noi'! 

    Nu este zi să nu apară ceva despre ROCA,despre " realizările " celor 4 mușchetari de mai sus! Pe mine unul nu mă interesează!

    1. Sunt ca Arabia Saudita,Qatar sparg bani sa-si spele imaginea.Pacat ca-si gasesc si cu cine.Ne mai miram pe urma ca nu avem investitori,lichiditate,ca pleaca pe acolo pe unde cei care incalca legea sunt paria.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb