ROENEF, alături de ING Bank România şi autorităţi locale, lansează un proiect naţional dedicat promovării eficienţei energetice în clădiri

R.S.
Companii / 9 septembrie

ROENEF, alături de ING Bank România şi autorităţi locale, lansează un proiect naţional dedicat promovării eficienţei energetice în clădiri

Asociaţia pentru Promovarea Eficienţei Energetice în Clădiri (ROENEF) anunţă lansarea "Caravanei ROENEF", un proiect destinat promovării eficienţei energetice în clădiri şi creşterii gradului de informare, la nivelul populaţiei, cu privire la beneficiile pe care le aduce eficienţa energetică în locuinţe, atât din punct de vedere economic, cât şi din punctul de vedere al mediului şi sănătăţii, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Eficienţa energetică în clădiri nu mai este doar un fenomen abstract, ci reprezintă un instrument viabil de creştere a calităţii vieţii şi de protejare a mediului înconjurător. Creşterea eficienţei energetice aduce beneficii directe celor care aleg să construiască sau să renoveze la standarde nZEB, reducând costurile de consum şi impactul asupra mediului. În plus, pentru a îndeplini cerinţele directivei EPBD revizuite, adoptată în aprilie 2024 de Parlamentul European, cu termene limită pentru 2030, respectiv 2050, rata de renovare energetică în Romania ar trebui să se tripleze", a declarat Mihai Moia, director executiv ROENEF, potrivit comunicatului.

Sprijinit de ING Bank România ca partener şi sponsor principal şi implementat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, proiectul aduce în prim-plan soluţii de ultimă generaţie pentru creşterea eficienţei energetice în clădiri, printr-o serie de evenimente organizate în şase oraşe din România: Iaşi (16-17 septembrie), Constanţa (19-20 septembrie), Braşov (26-27 septembrie), Oradea (30 septembrie-1 octombrie), Cluj-Napoca (3-4 octombrie), Timişoara (10-11 octombrie). Fiecare eveniment va beneficia de sprijinul autorităţilor locale, precum şi al altor entităţi, precum universităţile şi asociaţiile profesionale din domeniu. Toate acestea, în contextul în care, conform Uniunii Europene, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul total de energie în UE şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră din energie. 

Majoritatea renovărilor făcute de persoanele fizice asupra imobilelor pe care le deţin sunt determinate mai degrabă de alte evenimente, cum ar fi mutarea într-o casă mai mare, schimbarea destinaţiei unei camere etc. Un lucru îmbucurător este, totuşi, că 83% dintre proprietari (conform unui studiu Ipsos pentru ING) au luat odată cu renovarea şi măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor lor în ultimii 3 ani. Ei au indicat, însă, că dincolo de câteva măsuri de bază pentru reducerea consumului, încă nu ştiu tot ce ar putea face pentru facturi mai mici şi consum mai puţin poluant. În doar unul din 5 imobile s-a reuşit reducerea semnificativă a consumului de kwh necesari pentru încălzirea şi iluminatul casei cu mai mult de 60%.

"Noi, ING Bank România, suntem încă o dată alături de clienţii noştri şi de societate în tranziţia către o economie verde. Este o mare nevoie să susţinem demersurile legate de o mai bună utilizare a energiei prin oferirea de practici, soluţii şi surse de finanţare avantajoase. De aceea, ne-am implicat împreună cu partenerii noştri, ROENEF, în construcţia programului Caravana Eficienţei Energetice - servicii integrate care vizează întregul proces pe care proprietarii de locuinţe sau clădiri ar trebui să îl parcurgă pentru o mai bună eficienţă energetică. Dincolo de a facilita astfel de iniţiative, punem la dispoziţia clienţilor persoane fizice soluţii precum credite ipotecare şi de nevoi personale (eco-loans) cu dobândă redusă pentru achiziţia de locuinţe sau produse cu impact redus asupra mediului: panouri solare şi fotovoltaice, maşini cu emisii de carbon sub 50gCO2/km, pompe de căldură, boilere, convectoare, colectoare şi instalaţii auxiliare, unităţi de stocare a energiei termice şi electrice produsă din surse regenerabile şi multe altele", a declarat Iulia Rusu, Business Strategy Lead la ING Bank România, se menţionează în comunicat.

Caravana ROENEF îşi propune să atragă un public variat, de la persoane fizice interesate de construcţia sau renovarea caselor la standarde nZEB, dezvoltatori imobiliari, constructori, proiectanţi, auditori energetici, până la reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale ori jurnalişti interesaţi de aprofundarea noţiunilor despre domeniu.

O casă demonstrativă, eficientă energetic va tranzita cele 6 oraşe

Principala atracţie a Caravanei va fi casa demonstrativă nZEB, expusă în fiecare dintre cele şase oraşe, respectiv prezentarea soluţiilor ce intră în componenţa ei. Totodată, participanţii vor avea ocazia de a participa la seminare şi workshop-uri dedicate soluţiilor de eficientizare energetică - ce vor include şi discuţii tehnice aplicate, dedicate specialiştilor -, pot asista la prezentarea unor exemple de bune practici în domeniu şi vor avea oportunitatea de a afla care sunt soluţiile de finanţare dedicate, atât publice (finanţări, ajutoare etc.), cât şi private (instrumente bancare dedicate proiectelor de creştere a eficienţei energetice în clădiri).

Printre tehnologiile şi soluţiile de eficienţă energetică ce vor fi expuse se numără: tâmplăria şi sistemele vitrate, jaluzelele şi sistemele de umbrire, pompele de căldură aer-aer, sistemele de termoizolaţie interioară şi exterioară, sistemele inteligente de control şi monitorizare, faţadele ventilate, panourile fotovoltaice cu soluţii de stocare, încălzirea în pardoseală şi sistemele de iluminat inteligent etc.

Principalii speakeri ai evenimentelor, pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor locale, vor fi Mihai Moia - director executiv ROENEF, Sergiu Petrea - arhitect şi integrator al sistemelor casei demonstrative nZEB, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiilor auditorilor energetici din România.

Partenerii principali ai proiectului includ companii de renume precum Alukonigstahl, Aluprof România, Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Peri România, Rockwool, Saint Gobain, Schneider Electric, Signify, Somfy, Ursa România, Velux şi Fibran. Aceştia au furnizat soluţiile şi echipamentele de înaltă eficienţă energetică implementate în casa demonstrativă nZEB. Totodată, Caravana a beneficiat şi de sprijinul altor parteneri institutionali precum: Glulam, Equitone, Energypro Dezvoltare, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România şi Asociaţia Municipiilor din România, se precizează în comunicat.

Participarea la eveniment este gratuită pentru publicul larg.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb