România a folosit imagini NASA pentru a arăta că Insula Şerpilor nu face parte din coasta Ucrainei

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 4 septembrie 2008

Pledoariile României de la Haga au continuat ieri cu demonstrarea faptului că Insula Şerpilor nu este un punct geografic relevant pe coasta ucraineană şi prin argumentarea faptului că Insula Şerpilor nu este altceva decât o stâncă, informează MAE.

Bogdan Aurescu, agentul României la CIJ, a demonstrat ieri Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în continuarea pledoariilor României în cadrul procesului privind delimitarea maritimă în Marea Neagră, că formaţiunea Insula Şerpilor nu poate fi considerată un punct geografic relevant de pe coasta ucraineană.

De asemenea, Bogdan Aurescu a arătat că Insula Şerpilor nu este altceva decât o stâncă, care nu poate susţine locuirea umană sau activităţi economice proprii. În sala de judecată au fost proiectate imagini satelitare de la NASA care arată clar faptul că Insula Şerpilor nu este deloc integrată în coasta ucraineană.

Ucraina, combătută cu propriile documente

Nu numai imaginile din satelit au susţinut argumentele României, ci şi o schiţă privind centrele populate de pe coasta ucraineană a Mării Negre inclusă chiar de Ucraina în documentele scrise depuse la CIJ în acest proces. Pe schiţă, Insula Şerpilor nu este deloc reprezentată, ceea ce indică implicit că nici Ucraina nu o consideră relevantă şi nici populată, a evidenţiat Aurescu, citat de NewsIn.

Diplomatul român a folosit şi alte documente depuse chiar de Ucraina la Curte în procesul pentru delimitarea spaţiilor maritime, precum şi mărturii din presa ucraineană sau a altor state, care indică clar caracterul de stâncă de "dimensiuni neglijabile", aşa cum se menţionează în Contramemoriul Ucrainei.

Bogdan Aurescu a invocat în faţa Curţii cazul formaţiunii maritime malteze Filfla, cu care se aseamănă Insula Şerpilor, şi care a fost un element examinat în procesul de delimitare dintre Libia şi Malta, judecat în 1985 de CIJ. Filfla a fost declarată o stâncă nelocuită şi nu a fost luată în considerare în calcularea liniei de delimitare dintre Libia şi Malta.

Frontiera maritimă dintre România şi Ucraina în zona Insulei Şerpilor este deja trasată

James Crawford, reprezentant internaţional al României pe tema "Existenţa unui acord româno-sovietic privind delimitarea spaţiilor maritime în sectorul adiacent Insulei Şerpilor", a susţinut la rândul său o pledoarie ieri.

România solicită Curţii să confirme cursul frontierei deja trasate între ţara noastră şi fosta URSS, ca primă parte a delimitării maritime judecate în prezentul proces, a spus profesorul Crawford, având în vedere caracterul preponderent al acordurilor bilaterale în procesul de delimitare maritimă.

Uniunea Sovietică şi România au stabilit încă din anul 1948 frontiera maritimă dintre cele două state, inclusiv cea dintre Insula Şerpilor şi apele României, a demonstrat profesorul Crawford. "Procesul-verbal general cu privire la frontiera dintre Uniunea Sovietică şi România", încheiat la Bucureşti în data de 27 septembrie 1949, descrie întreaga frontieră a României cu URSS.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb