România a preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului

Andrei Stan
Internaţional / 8 martie 2016

Actualizare 20:17 Iohannis: "Preluarea preşedinţiei IHRA - o recunoaştere oficială a progreselor în asumarea lecţiei Holocaustului"

Klaus Iohannis consideră că preluarea de către România a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) reprezintă o recunoaştere oficială a progreselor şi rezultatelor remarcabile obţinute de ţara noastră, în ultimul deceniu, în privinţa cunoaşterii şi asumării lecţiei Holocaustului.

"Astăzi este o zi specială pentru statul român şi pentru devenirea sa democratică. Preluarea oficială a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului de către România nu este doar un moment extrem de onorant, ci şi un bun prilej pentru a demonstra că statul român este pregătit să reitereze angajamentul ferm pe drumul asumării trecutului, comemorării şi onorării memoriei victimelor Holocaustului. Acest eveniment de o importanţă deosebită pentru parcursul democratic al României este o recunoaşte oficială a progreselor şi rezultatelor remarcabile obţinute de România în ultimul deceniu în privinţa cunoaşterii, asumării şi transmiterii lecţiei Holocaustului", se arată în mesajul transmis astăzi de preşedintele Iohannis, cu prilejul preluării preşedinţiei IHRA de către România, relatează Agerpres.

În mesajul care a fost citit la ceremonia desfăşurată la sediul Ambasadei României la Berlin de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, se precizează că România este membru cu drepturi depline al IHRA începând din 2004 şi de atunci a înregistrat reuşite concrete, care atestă pe deplin pregătirea ţării noastre pentru exercitarea acestui mandat: construirea la Bucureşti a Memorialului Holocaustului, monument inaugurat în 2009; instituirea, prin lege, începând cu 2004, a unei zile naţionale de comemorare a victimelor Holocaustului; introducerea unui curs şi a unui manual pentru liceu dedicate Holocaustului; înfiinţarea unei agenţii guvernamentale specializate în cercetarea şi comemorarea Holocaustului; deschiderea arhivelor Holocaustului pentru ca documentele privind genocidul evreiesc să fie la dispoziţia tuturor celor interesaţi; adoptarea unei legislaţii speciale privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

"Toate aceste rezultate nu s-au obţinut nici uşor şi nici repede. A fost nevoie de un proces complex şi dificil, de un efort remarcabil, dar care a dat rezultate foarte bune şi care a dovedit că elitele noastre şi societatea românească au înţeles în final importanţa unui astfel de demers. Astfel, astăzi, în 2016, putem spune că suntem suficient de vigilenţi şi pregătiţi pentru anihilarea oricăror forme incipiente de ură, discriminare şi insultare a memoriei victimelor. Din aceste considerente, România este acum un exemplu de bune practici la nivel european şi nu numai, un loc în care cultivarea şi apărarea memoriei victimelor Holocaustului şi combaterea antisemitismului reprezintă un proces continuu şi o cale pentru educaţie în societate", se mai arată în mesaj.

Şeful statului subliniază că preluarea preşedinţiei IHRA de către România are loc "într-un context extrem de complicat şi fragil atât la nivel european, cât şi internaţional, un context care generează incertitudini, divergenţe şi tensiuni şi care pune la încercare capacitatea statelor de a răspunde provocărilor".

Creşterea alarmantă a antisemitismului, a intensităţii discursului urii, a manifestărilor de xenofobie şi intoleranţă, a atentatelor teroriste menite să provoace haos, distrugere şi să instaleze nesiguranţă în rândul cetăţenilor şi teama de reacţie la nivelul societăţilor reprezintă situaţii care necesită un răspuns imediat şi pe măsură din partea statelor democratice, spune preşedintele.

"Actuala criză a migraţiei arată clar nevoia urgentă de cooperare pentru combaterea tuturor comportamentelor care instigă la xenofobie, la ură, la diviziune pe criterii religioase, etnice sau rasiale. Avem nevoie în continuare de iniţiative convergente pentru a putea descuraja aceste comportamente şi pentru a avansa programe educaţionale, culturale şi de cercetare menite a combate aceste forme extremiste, prin crearea unei reţele de legături funcţionale. Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului este o structură care poate oferi răspunsuri concludente la aceste provocări", menţionează Iohannis.

Printre priorităţile mandatului României se află: implicarea tuturor segmentelor din societate, în special prin media şi social media, în combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei şi deschiderea unui dialog în vederea consolidării educaţiei şi promovării cercetării academice în domeniul Holocaustului.

"Totodată, în cadrul celor două sesiuni plenare pe care România le va găzdui, la Bucureşti şi Iaşi, vrem să impulsionăm colaborarea între instituţiile statului şi societatea civilă, precum şi cooperarea la nivel internaţional în privinţa politicilor de combatere a manifestărilor antisemite, rasiste şi xenofobe. În acelaşi timp, dorim să transmitem un mesaj ferm despre importanţa educaţiei şi cercetării în domeniul Holocaustului, care reprezintă antidotul potrivit pentru a anihila sfidările iminente şi pentru a securiza pacea şi stabilitatea viitorului ţărilor noastre", a subliniat şeful statului.

Potrivit acestuia, sprijinul celor implicaţi în susţinerea României pentru preluarea preşedinţiei IHRA "demonstrează validare şi încredere în capacităţile ţării noastre de a duce mai departe eforturile comune".

(S.A.)

----------

România a preluat astăzi preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) de la Ungaria, în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate la sediul Ambasadei României de la Berlin, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe trimis redacţiei.

România va exercita această responsabilitate timp de un an, funcţia de preşedinte urmând a fi exercitată de ambasadorul Mihnea Constantinescu din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

"Preluarea preşedinţiei Alianţei reflectă angajamentul puternic al României faţă de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului, combaterii manifestărilor xenofobe şi antisemite", se arată în comunicat.

Priorităţile preşedinţiei române sunt colaborarea cu media şi social media pentru promovarea cunoaşterii holocaustului, dar şi pentru combaterea negării holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării şi xenofobiei; consolidarea educaţiei în domeniul holocaustului în statele membre şi observatoare ale organizaţiei şi promovarea cercetării academice în domeniul holocaustului. Cele trei priorităţi ale preşedinţiei române susţin obiectivele fundamentale ale IHRA - memorie, educaţie şi cercetare a holocaustului.

Potrivit sursei citate, România va urmări conştientizarea la nivelul societăţii româneşti, în special în rândul noilor generaţii, a unui capitol tragic al istoriei naţionale şi asumarea acestuia; creşterea interesului tinerilor cercetători pentru cercetarea holocaustului; crearea unei abordări mai consolidate a studierii holocaustului la nivel universitar; consolidarea cunoaşterii acestei tematici în cadrul instituţiilor.

La ceremonia de preluare a preşedinţiei române a IHRA au participat membri ai comunităţii evreieşti din Germania, reprezentanţi ai vieţii politice germane, corpul diplomatic acreditat la Berlin, români stabiliţi în Germania.

Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (Internaţional Holocaust and Remembrance Alliance/IHRA) este o organizaţie inter-guvernamentală, creată în 1998, la iniţiativa premierului suedez Goran Persson.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb