ROMÂNIA/ ALEGERI Stânga, într-o poziţie puternică înaintea scrutinului parlamentar

Laura Boico
Politică / 6 iunie 2016

Partidul de stânga PSD a câştigat cele mai multe voturi ieri în alegerile locale din România, potrivit unui exit-poll, asigurându-şi o poziţie puternică înaintea alegerilor parlamentare spre sfârşitul acestui an, relatează agenţia Reuters, spcificând de asemenea că decizia de a candida a zeci de persoane investigate pentru corupţie arată o acceptare reticentă dar largă a corupţiei în societatea românească, potrivit unor surse din presă.

Partidul Social Democrat a obţinut 37,5% din voturi, potrivit exit-poll-ului.

Guvernul PSD al acestui stat membru al Uniunii Europene a demisionat anul trecut după proteste masive de stradă în urma unui incendiu ucigător într-un club de noapte, care a ridicat preocupările legate de corupţie în administraţia publică, aminteşte Reuters.

Un cabinet de tehnocraţi este însărcinat până la alegerile parlamentare din noiembrie sau decembrie.

Aproximativ un sfert de milion de persoane într-o ţară de 20 de milioane de locuitori au aspirat să devină primari şi consilieri locali sau judeţeni.

Administraţiile locale controlează un buget de 67 miliarde de lei (16,84 miliarde dolari) în acest an, sau aproximativ o treime din veniturile bugetului general consolidat, precum şi accesul la fondurile europene de dezvoltare, mai aminteşte Reuters.

Exit-poll-ul, realizat de CURS-Avangarde pentru postul privat de televiziune România TV, arată că Partidul Naţional Liberal (PNL) s-a plasat pe locul al doilea, cu 28% din voturi. Rezultatele oficiale la nivel naţional vor fi cunoscute abia luni.

Potrivit observatorilor, PSD, susţinut în mod tradiţional de românii mai săraci şi în vârstă, a beneficiat de pe urma creşterilor salariale în sectorul public şi reducerii TVA, introduse cu puţin timp înainte de a demisiona şi intrate în vigoare în 2016, mai notează Reuters.

"Social democraţii au confirmat că rămân în România principalul partid în ceea ce priveşte disciplina electorală", a declarat Radu Magdin, un consultant politic.

"Victoria naţională clară a stângii o plasează în poziţia dominantă pentru cursa alegerilor parlamentare din toamnă", a adăugat el.

La Bucureşti, mai multe exit-poll-uri au arătat că Gabriela Firea (PSD) a câştigat primăria capitalei. De asemenea, partidul de stânga a câştigat cel puţin cinci sectoare din cele şase ale capitalei.

Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) nou formate din organizaţii non-guvernamentale ce luptă pentru a păstra reperele istorice ale capitalei, s-a plasat al doilea, cu aproximativ 30%.

Zeci de candidaţi la alegerile de duminică sunt supuşi investigaţiilor pentru fapte de corupţie şi în timp ce ei aveau dreptul oficial de a candida în aşteptarea verdictelor finale, decizia lor de a candida indică o acceptare reticentă dar largă a corupţiei în societatea românească, remarcă agenţia Reuters. Mulţi au negat în mod public fărădelegile.

Procurorii au primit laude din partea UE pentru combatarea corupţiei la nivel înalt, vizând parlamentari, miniştri, primari şi pe alţii.

Dar organizaţia non-guvernamentală Transparency International, care monitorizează progresele în lupta anticorupţie, încă plasează România ca al treilea stat cel mai corupt din UE după Bulgaria şi Italia, iar Bruxellesul încă menţine sistemul de justiţie al ţării sub monitorizare specială. Un raport al UE în această lună menţionează ţara ca fiind unul din trei hot-spot-uri pentru cereri frauduloase privind fondurile UE, mai aminteşte Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb