România ar putea vinde surplusul de certificate de emisii cu 1,2 miliarde euro, mult sub primele estimări

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 iunie 2011

România ar putea vinde surplusul de certificate de emisii cu 1,2 miliarde euro, mult sub primele estimări

Ministerul Economiei vrea să simplifice legislaţia privitoare la vânzarea surplusului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite unităţi ale cantităţii atribuite (AAU), prin care speră să obţină 1,2 miliarde de euro, de circa două ori mai puţin decât anticipa instituţia anul trecut.

"Prin prezentul act normativ se asigură premisele valorificării AAU-urilor cu o valoare totală estimată astăzi la peste 1,2 miliarde de euro prin contracte de stat şi prin agenţi specializaţi", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru vânzarea surplusului României de certificate de emisii poluante atribuite în baza Protocolului de Kyoto, citată de Mediafax.

Principala modificare propusă este prevederea potrivit căreia Guvernul va putea să încredinţeze vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră "unui agent specializat", care să identifice potenţialii cumpărători şi să deruleze tranzacţia în numele Executivului.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.

Documentul citat precizează că legislaţia existentă în prezent a permis Guvernului începerea procedurilor de negociere în vederea vânzării surplusului de 300 milioane de AAU-uri, dar, "deşi s-au primit mai multe scrisori de interes pentru cum-părarea acestor certificate, în cadrul discuţiilor şi negocierilor care au avut loc nu s-au putut înregistra progresele aşteptate, deoarece legislaţia în materie cuprinde unele prevederi nejustificat de restrictive".

Totodată, întrucât pentru acest tip de tranzacţii nu există burse sau platforme reglementate la nivel internaţional, informaţiile despre comercializările de AAU-uri sunt "limitate".

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, există un "dezechilibru major" între oferta internaţională de aproape opt miliarde de AAU-uri şi cererea estimată la doar 200 milioane de unităţi.

În luna aprilie, Florentina Manea, director al Direcţiei Schimbări Climatice din Ministerul Mediului, avertiza că preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a scăzut la jumătate comparativ cu 2009-2010, astfel că România ar putea încasa doar 1,5 miliarde de euro din vânzarea surplusului de certificate, respectiv 50% din suma pe care ar fi putut să o obţină în urmă cu doi ani.

România dispune de un surplus de 300 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, evaluate în urmă cu doi ani la circa trei miliarde de euro. În prima parte a anului în curs preţul certificatelor a scăzut la 5-6 euro pe unitate, faţă de 10 euro în 2009-2010.

Manea declara la acea dată că România negociază vânzarea acestor certificate cu companii din ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Sumele astfel obţinute vor fi gestionate de Fondul pentru Mediu pentru investiţii în "energii verzi".

Oficiali ai Ministerului Economiei estimau în urmă cu un an că ar putea strânge până la 2,5 miliarde de euro din comercializarea certificatelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb