RomânIA Autentică reînvie tradiţiile

Comunicate de presă / 27 iunie 2017

Festivalul RomânIA Autentică (Sursa foto: DAN IGNAT)

Festivalul RomânIA Autentică (Sursa foto: DAN IGNAT)

Anul acesta, la Iaşi şi Hobiţa s-a sărbătorit în stil românesc de Sânziene, în cadrul festivalului RomânIA Autentică - ediţia a doua, elementul de noutate fiind organizarea evenimentului în paralel, atât în zona Moldovei cât şi în Gorj.

Iaşul a reuşit să adune până la final, în public, peste 20.000 de persoane, 10.720 dintre acestea purtând ie românească, în timp ce la Hobiţa s-au adunat peste 5.000 de oameni dintre aceştia 4.000 îmbrăcaţi în straie populare. Astfel, ia românească a fost sărbătorită de mii de persoane venite din toate colţurile ţării sau chiar şi de peste hotare. Evenimentul a fost iniţiat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor şi organizat alături de Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria şi Consiliul local Peştişani, Flori de ie şi Departamentul Centenar ca partener principal.

Astfel, în cadrul evenimentului ce a avut loc concomitent atât la Iaşi-oraşul Micii Uniri, cât şi la Hobiţa-Acasă la Brâncuşi, s-a adunat pe parcursul zilei de sâmbătă cea mai mare comunitate de români îmbrăcaţi în ie, la un loc. Evenimentul a fost unul artistic, pe scenă urcând nume mari, de la Orchestra Lăutarii şi Nicolae Botgros la Iaşi, Ansamblul profesionist Doina Gorjului la Hobiţa, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biriş, Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan, Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Valentin Sanfira, Claudia Torop, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Marian Mendregoniu, Georgiana Bârsac, Natalia Gojanu, Roxana Croitoru precum şi alţi invitaţi speciali din toate zonele ţării.

"Iată se dovedeşte încă o dată puterea iei româneşti ce strange mii de oameni din toate colţurile ţării. Astăzi Oltenia şi Moldova şi-au dat mână cu mână şi împreună au reuşit să strângă peste 15.000 de oameni îmbrăcaţi în ie care au vibrat la unison. Este timpul să acordăm importanţa cuvenită meşteşugurilor şi tradiţiilor româneşti şi poate astfel se va conştientiza şi necesitatea a avea cadrul legislativ care să reglementeze şi să ajute la dezvoltarea acestui segment important în economia românescă. Sunt convinsă că în anul 2018 ni se vor alătura mai mulţi oameni şi că RomânIA Autentică va deveni un eveniment emblematic!", a declarat pe scena evenimentului RomânIA Autentică de la Iaşi, Cristina Chiriac, iniţiatoarea proiectului.

La Iaşi, toţi cei care au trecut sâmbătă prin centrul oraşului îmbrăcaţi în ie au primit un ecuson numerotat, reuşind ca la finalul evenimentului numărul persoanelor purtătoare de ie să fie de peste 10.000. Pe pietonalul Ştefan cel Mare a fost organizat un târg al meşterilor populari, iar "RomânIA Autentică" a început cu o paradă a portului popular, care a plecat din faţa Primăriei şi s-a oprit în Piaţa Palatului Culturii, unde s-a pornit o horă.

La Gorj, sute de copii şi nu numai, s-au prins sâmbătă, în parcul Coloanei "Fară de Sfârşit" într-o horă a iei, de un impact emoţional puternic. Apoi, participanţii au ajuns la Hobiţa, în poiana din satul natal al lui Brâncuşi, unde a avut loc o petrecere câmpenească. Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani a menţionat că ,,importanţa continuării tradiţiilor şi a datinilor româneşti reprezintă o prioritate, satul românesc fiind izvorul spiritualităţii româneşti".

De la mic la mare, de la mici suflele româneşti de doar 4 luni, şi până la adevăraţii iubitori de artă populară, de peste 80 de ani, au luat parte cu toţii la evenimentul RomânIA Autentică, primul astfel de eveniment din România, reunind părţi ale sufletului românesc în aceeaşi horă, sub acelaşi cer albastru plin de doruri.

Fiind cu adevărat impresionat de dragostea şi pasiunea iesenilor pentru arta românească, primarului Iaşului, Mihai Chirica a descris ia românească că fiind: "Zămislită din mâinile străbunilor noştri cu dragoste nemărginită pentru portul tradiţional, ia noastră românească reprezintă un echilibru subtil între istorie şi natură. Trăim româneşte şi simţim româneşte în context european, iar acest lucru ne oferă posibilitatea de a ne propaga valorile. Cu preţuirea noastră, făcând-o cunoscută din generaţie în generaţie, ia va dăinui peste vremuri, aşa cum am moştenit-o şi noi: odă a portului tradiţional românesc."

Festivalul RomânIA Autentică are ca scop conştientizarea la nivel naţional a importanţei introducerii costumului popular în patrimoniul UNESCO.

Mai multe detalii pe: https://www.facebook.com/www.romaniaautentica.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb