România, la loc comanda! Cereale şi Bâstroe

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 28 aprilie 2023

Sorin Rosca Stanescu

În fine, lucrurile s-au lămurit. Se pare că definitiv. Tema atât de dramatică a prezenţei cerealelor ucrainene pe teritoriul României este strâns legată de adâncirea şenelului pe Canalul Bâstroe. Şi de afectarea gravă, deliberată, a ecosistemului Deltei Dunării. Şi cerealele, şi Bâstroe sunt dirijate de mai mult timp de Uniuunea Europeană. Iar Uniunea Europeană nu face decât să execute ceea ce i se dictează de la Washington. Şi, în fine, lecţia de dictare de la Washington o dau nu numai magnaţii din complexul militar, ci şi traderii de cereale din Ucraina. Cei mai importanţi fiind tot americani. Aşa că Petre Daea se zbate de pomană.

Singur împotriva tuturor! În această situaţie se află ministrul român al Agriculturii. Înjurat din toate părţile. Copleşit de decizii luate mult peste capul lui. Traderii americani de cereale sunt de fapt nu numai traderi, ci şi proprietarii celor mai semnificative suprafeţe agricole din această ţară. Interesele lor se cifrează la câteva zeci de miliarde de euro pe an. Dacă cerealele ucrainene, aşa contaminate cum sunt, aşa cum sunt ele tratate genetic, nu ar mai fi comercializate pe piaţa europeană, gaura financiară a traderilor americani ar fi uriaşă. Pe de altă parte, este cât se poate de adevărat că şi fermierii ucraineni ar fi într-un mare pericol. Decizia de a invada piaţa statelor est-europene cu cereale şi alte produse agro-alimentare din Ucraina nu a fost luată la Bucureşti. Nu îi aparţine lui Daea. Nu aparţine nici măcar Guvernului României. A venit cumva bătută în cuie de la Bruxelles, după ce a fost dictată la Washington. La pachet cu Bâstroe. Pe malul Potomacului s-au făcut niscaiva calcule. Şi s-a ajuns la concluzia că-i mai avantajos să duci la sapă de lemn fermierii din câteva state est-europene şi să pui în pericol ecosistemul Deltei Dunării, decât să blochezi produsele agroalimentare ale Ucrainei în interiorul graniţelor acestei ţări. Că doar de aceea avem un partener strategic, nu-i aşa? Ca să elaboreze strategii.

Eu nu mă mir deloc că aşa stau lucrurile. Din nou, presa de la Bucureşti a estimat situaţia corect şi din timp. Ceea ce mă miră însă este lambada, penibila pantomimă pe care ne-au jucat-o câţiva înalţi demnitari de la Bucureşti. Sorin Grindeanu fiind cel mai relevant dintre aceştia. După cum remarcaţi, eu nu-l includ pe Petre Daea în acest grup straniu de interese. Pentru că ştiu perfect că Petre Daea a fost lăsat singur. Aşa cum de altfel a şi spus. Ce putere are Petre Daea în comparaţie cu birocraţia de la Bruxelles şi cu lobby-ul de la Washington?

Şi, atenţie, fiindcă tot vorbeam despre Delta Dunării, la pachet mai vin şi bazele militare create acolo de americani, pentru a-şi asigura o ieşire la Marea Neagră. Care, de voie, de nevoie, au fost acceptate de mai marii statului român.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Și ca să fie pusă și bomboana pe coliva grâului românesc, acum are loc la București un forum al producătorilor și exportatorilor de cereale din Ucraina în care se prezintă binefacerile acestei situații.

    Și cică autoritățile ucrainene împreună cu o delegație a ambasadei americane de la Kiev au fost la Reni pentru a vedea stadiul dragarilor pe canalul Chilia pentru a transporta cerealele prin Bîstroe. 

    Asta dacă nu o fi fakenews.

    Noi așteptăm în continuare rezultatul măsurătorilor:) la coparseu. 

    Cat de disperat sa fie Kremlinul, dacă își biciuieste atât de sălbatic oastea de stransura din Romania (adunata de KGB încă din anii 80), ca sa nu folosesc termenul de conserve păstrate pt vremuri grele, încat sa il determine (oblige) pe un acoperit in care s-a investit atât de mult ca SR STANESCU, sa iasa la bătaie pe fata, fără rușine, cu cele mai penibile și ridicole teze putiniste posibile, înghițite nemestecate doar de gloata de AUR aflata, evident, în aceeași solda. Una peste alta,este o veste buna, înseamnă că la în Rusia funia chiar se apropie de par ....

    1. Ceea ce a spus am vazut aievea.Cerealele care au invadat Polonia,Romania,Ungaria,Bulgar ia,Slovenia,canalul Bastroe adancit,tupeul lui Zelenski care a ajuns pana la cer...Interesul lui Biden in Ucraina este clar,americanii nu dau nimic de pomana indiferent de culoarea politica.Trump,de exemplu,nu a avut niciun interes in Ucraina,el avea interese in Rusia si voia sa se ia la tranta cu chinezii.Daca era reales nu ar mai fi avut loc razboiul din Ucraina, i-ar fi lasat sa se descurce singuri dar fie ca e vorba despre Trump,Biden si altii care s-au perindat pe la conducerea SUA au reprezentat interesele magnatilor americani la pachet.Ceea ce a spus SRS m-a facut sa privesc lucrurile dintr-o alta perspectiva,este prima data cand pot spune ca ii inteleg intr-un fel pe guvernantii romani.Te pui in locul lor si te intrebi ce ai putea face in situatia data cand esti prins intre ciocan si nicovala.Tu cum ai proceda,ce ai putea face?Ma refer doar la politica externa fiindca e clar ca in politica interna trag doar pe turta lor.

      Ca bine zici domnule de conserve!sunt bune numai alea de scrie pe ele in englezeste,chiar daca sunt pline de pesticide si plante modificate genetic.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb