ROMÂNIA LA VREME DE CIUMĂ (XII): Şparanghelia lui Şică Madolină

Octavian Ştireanu
Miscellanea / 12 aprilie 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Ludovic Orban a dat trei chifle antologice în câteva zile. Prima - cu plecarea a zeci de mii de români la muncă în străinătate; a doua - cu exportul de cereale; a treia - cu defrişarea ilegală a pădurilor şi exportul de masă lemnoasă. Brambureala din declaraţiile pe care le face îndreptăţesc tot mai mult porecla de Lucovid al 19-lea cu care este gratulat pe net.

În operaţiunea "Fuga la şparanghel", Orban şi Iohannis au dat dovadă de o laşitate penibilă. Când au apărut primele imagini cu aeroportul din Cluj invadat de români cu paporniţe şi lumea a început să vuiască, peste Guvern s-a aşternut liniştea, iar Iohannis, în stilul său, a tăcut ca mortu-n păpuşoi.

Iohannis şi Orban ştiau, însă, din 30 martie, că şefii Comisiei Europene au impus statelor să permită lucrătorilor sezonieri să încalce orice regulă naţională şi să plece la muncă în alte ţări.

Aşa se explică de ce Ordonanţa Militară nr. 7, adoptată în 4 aprilie, prevedea la art.10, că "Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state". Plecarea nu era condiţionată decât de "avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie", nicidecum de vreo aprobare a autorităţilor din ţara de plecare.

Prin urmare, pe 9 aprilie, când a apărut prima invazie de la Cluj, Orban - care avizase ordonanţa - fie era în temă, fie habar n-avea ce a semnat.

Văzând ce se întâmplă, zile în şir, pe aeroporturile asaltate de şparanghelari, opinia publică a rămas consternată. Oamenii din ţară s-au simţit prostiţi în faţă: în timp ce ei abia de sunt lăsaţi să iasă din casă, fiind expuşi abuzurilor de tot felul din partea unor miliţieni trimişi la colectare de amenzi, pe aeroporturi se adună la grămadă "elitele", pentru care nu mai este aplicabilă nicio regulă impusă băştinaşilor - adică nici distanţă socială, nici restricţii de deplasare, nici obligaţia de a rămâne în casă.

Crezând că totul se va petrece pe şest, Orban a ţinut sub preş aranjamentul cu partea germană, până când grenada aglomeraţiei televizate de pe aeroportul din Cluj i-a explodat în faţă. El n-a spus nimic în public despre această "şparanghelie" impusă de la Berlin, via Bruxelles, astfel încât lumea să fie informată, iar autorităţile locale din zonele de recrutare carantinate (ex. Pătrăuţi - Suceava) să fie prevenite asupra "evadărilor".

Incompetenţa premierului e dublată şi de tradiţionala sa lipsă de caracter. Pentru a acoperi subiectul, a încercat să mute mortul pe Academiei. A ocolit fondul problemei şi, în loc să explice ce este cu plecarea peste hotare a câtorva zeci de mii de români, în timp ce fermierii români se vaită de lipsă de forţă de muncă, Şică Mandolină a dat vina pe managerul aeroportului:"Au fost două tentative de schimbare a acestui manager. Trebuie demarată o anchetă. E inadmisibil ce s-a petrecut acolo, să folosim toate pârghiile pentru a-l trage la răspundere pe managerul aeroportului. Nu a luat măsuri pentru distanţarea socială I-am cerut prefectului să ia măsuri pentru a-l trage la răspundere", a spus Orban. Jalnic! Problema nu este în aeroport, ci la ce s-a întâmplat până acolo.

Plecarea românilor la muncă peste hotare este un fenomen vechi, dar, în condiţiile actuale, a devenit foarte sensibil din două motive: discriminarea la care sunt supuşi cei rămaşi în ţară şi deficitul enorm de forţă de muncă existent în agricultura băştinaşă.

Nimeni nu se poate opune plecării unora la cules de şparanghel sau de căpşuni. Nu comentăm condiţiile de viaţă şi de muncă de acolo, destul de umilitoare după cum lasă să răsufle unele surse de la faţa locului. Imaginile difuzate ieri, cu mersul unei mulţimi încolonate spre plantaţii, sunt stupefiante, amintesc de vremea prizonierilor de război....Dar, e riscul lor şi viaţa lor.

De apărarea condiţiilor de viaţă pe care românii le au în alte ţări surori din UE ar trebui să se ocupe atât europarlamentarii români - alde cioloşii, sigfrizii ori bogdanii care defilau în fruntea lor la mitingurile anti-PSD - cât şi preşedintele Lor mult iubit, Iohannis. Dar, după cum se vede, guvernanţilor puţin le mai pasă acum de viaţa românaşilor cocoşaţi pe plantaţii străine, aceştia fiind importanţi doar de alegeri.

Să zicem, însă, că românul e dispus să suporte multe, numai să poate strânge el la jeb 1700-2000 euro, cât pretind mai mulţi că le va rămâne în buzunar după ce plătesc toate hangaralele de pe-acolo. Indiferent care e adevărul, la cules de şparanghel pot să plece oricâţi - e dreptul lor, din moment ce guvernul nu este în stare să le dea oamenilor de lucru în ţară.

Dar este inacceptabil ca libertatea de a pleca a celor care muncesc în altă ţară să creeze obligaţii în plus pentru cei care rămân acasă.

Niciunul dintre românii din ţară nu este obligat să accepte ca din contribuţiile sale de sănătate să fie plătite şi serviciile medicale pentru cei care se uzează şi se îmbolnăvesc muncind pe plantaţiile din străinătate.

România respectă dreptul la liberă circulaţie şi este supusă cu smerenie dorinţelor de propăşire ale fermierilor germani. Dar tot România mai poate face un lucru pe care nimeni nu i-l poate interzice: să oblige pe toţi cetăţenii săi care doresc să aibă servicii medicale în România să plătească contribuţiile de sănătate în România.

Şică Mandolină, în loc să se ocupe să demită manageri de aeroporturi nevinovaţi, ar fi trebuit să reglementeze plecarea acestor oameni sub aspectul garantării la plată a unor asigurări de sănătate. Pentru că, dacă, din întâmplare, cei aflaţi acum pe plantaţii se vor infecta cu virus, a doua zi vor fi trimişi la pachet în ţară. Unde vor fi carantinaţi şi trataţi pe banii noştri.

În virtutea strălucitului parteneriat cu Mutter Deutschland, Guvernul trebuia să negocieze nişte acorduri la nivel ministerial prin care firmele nemţeşti care-i plătesc pe românaşi să fie obligate să reţină la sursă aceste CASS- uri, pe care apoi să le vireze, pe CNP-ul muncitorului respectiv, către bugetul de asigurări sociale din România. Valoarea contribuţiei reţinute ar urma să fie la acelaşi procent din venit ca în ţară, iar pentru a nu lăsa loc de ţepe, şmenuri şi evaziuni uşor de bănuit, prin acele acorduri se putea stabili şi un plafon minim sub care respectiva contribuţie să nu coboare - aşa cum de pildă se întâmplă cu valoarea în vamă a maşinilor second hand, care nu poate fi sub un anumit preţ de grilă, indiferent cât e trecut pe factură.

Aceasta ar fi doar un mic exemplu de politică guvernamentală responsabilă, prin care sunt protejate interesele naţionale, fiind respectate în mod egal drepturile celor care muncesc, indiferent că o fac în ţară sau în străinătate.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. comportament tipic de colonie.....sclaveti!! dar de ce ne-am astepta la altceva cand jalnicii astia doi, dulapul din deal si bugetarul de 30 ani o ardeau cu alegeri anticipate acum o luna, cand virusache macina italia si il importam prin vajnica diaspora si prin cretinii din sistemele de forta?

    1. Postarea de mai sus de duce la ciolacu,olguta și toți ceilalti analfabeți iar autorul articolului îl cunoaștem și știm ce hram poarta așa ca nu am catadicsit sa citim lunga nuvela a semnatarul!

      iar postarea ta e tipica unui prostac sau unui spalat pe creier!

      E mai bine decât un creier infectat ca al tău!

      Corect.stireanu e un iubitor de pesedei.

      fara titlu, esti un idiot funcțional, atata timp cat Vela manivele, spune ca ăia din comuna inchisa, de langa Suceava, au fugit pe câmp, atata timp cat Organ vrea sa de a vina pe oricine numai pe incompetenta guwernului organ 3 pentru haosul din aeroportul din Cluj, nu neg dreptul oamenilor de a lucra undeva, dar pentru unii ordonantele militare sunt mumă si pentru altii, romanii inchisi in case, ciumă.

    Io cred ca Iohannis a sunat la Merkel:

    "Meine Mutter... am 500.000 de romani veniti in tara... ia-i de pe mine... " 

    Dle Știreanu, stiu,mănânci si mata o pâine, probabil in chestia asta ai dreptate ,dar,Veorica s-ar fii descurcat mai bine in aceste vremuri tulburi? Și apoi românii au vrut să meargă nu i-a forțat nimeni! Că lucrurile au mers prost la aeroport nu e neapărat vina lui Orban, nu stă un șef de guvern după fiecare. Iar cum ai fii negociat mata așa un lucru se ducea sparanghelul pe apa sambetei!

    1. Ai dreptate cu veorica. Dar, sa dim seriosi, oamenii aia n au fost teleportati pe aeroport! S au adunat la autobuze, au trecut prin filtrele politiei si armatei venind inclusiv din Suceava, zona inchisa ! Poti explica asta? Este mai mult decat wvident ca actiunea a fost ordonata si coordonata! Si acum sa ridicam din umeri ca nu se astepta nimeni e doar o minciuna si o sfidare din partea lui orban, care ne minte fara rusine! Este doar un act de slugarnicie jenanta si de ce nu, o incalcare a unei reguli, pompoasa ordonanata miliyara pe care iata ca unii isi pot face linistiti nevoile! Nu stiu cine e swful aeroportului dar sa dai vina pe el ca s a trezit din senin cu 2000 de oameni adusi acolo coordonat fara dubiu, e o mare.mojicie. Si nu conteaza.culoarea politica, fapta conteaza.

      Si inca ceva: tara care nu a mai livrat testele si materialele sanitare comandate, lasandu ne in situatia de a nu avea cu ce testa a fost chiar mareata Germanie, pe care acum o slujim fara cartire!

      Scopul scuza mijloacele! Este execrabil articolul autorului! Sa se duca el sa munceasca la fermierii romani! Stie cum se plateste in Romania in agricultura? Propagandistul mafiei psd,acest stireanu acuza guvernul ca nu a creat locuri de munca pt romani! Pai cine masa a guvernat in Romania,sau a avut controlul parlamentului de la revolutie si pana azi? Nu mafia psd? Vor veni si alegerile!

      Dă Doamne să mai prindă PNL pragul electoral!

      Ai uitatat sa dai vina pe PSD. Dar nu ai uitatat sa intrebi daca Viorica Dancila s-ar fi descurcat mai bine. In mod cert da, intrucat este mult mai desteapta decat Orban si Iohaniss si ar fi avut si sfatuitori mai buni. Pai la PNL toti sunt o apa si-un pamant in frunte cu Iohaniss si Orban. Vai de noi cu astfel de conducatori si cu cei care-i sustin orbeste si prosteste.

      Asa da. Uite ca s-a gasit explicatia si adevaratul vinovat care nu este altul decat PSD. Vai, vai, vai, esti ridicol, mai omule. Voi nu stiti decat un singur lucru: pentru orice a fost sau este rau, vinovat este PSD, desi este evidenta vinovatia actualilor guvernanti. Dar, daca inca mai sunt oameni care sustin acesti incompetenti, nu mai avem dreptul sa ne plangem, ne meritam soarta.

      Nu va mai saturati sa va plangeti de vechiul regim. Sa va fie rusine! I-ati criticat, i-ati injurat, blamat si acum faceti mai rau ca ei!

      Sunteti toti o apa si-un pamant! Ati votat cum ati votat si a iesit prost, dar tot le luati apararea?! Nu mai aveti nicio rusine?!

      E stare de urgenta, sunt ordonante militare, spatiul aerian al tarii e inchis, si voi spuneti ca guvernul nu stia nimic?! Ba stia si a mers pe burta, ca de obicei. De capul vostru sa fie! 

      Problema ta care este de fapt? Ai intrat in contact cu vreunul dintre acesti oameni care s-au dus sa munceasca in Germania si ai luat virusul? De fapt ce mata vrei?

      Ce legatura are "Veorica" in toata povestea asta? Aia e disparuta demult. Mesaj tipic de om ..ajuns om doar prin mana partidului. Fara carnet de partid erai printre cei 2000 plecati la sparanghel. Si ca tine comentator 3 sunt milioane. Este atat de simplu de inteles acest articol si vine unul ca tine sa arunce aberatii mirosinde ca "Veorica". Trebuie sa intelegi individule ca in timp ce tu arunci cu "Veorica" pe aici si eu stau sa iti raspund tie, 1.5 milioane de oameni sunt someri (si someri tehnici). Si nu toti vor sa fuga in Germania pe 1000 de euro. Unii au rate, chirii si copii. Dar stau izolati fortat in case. Ca si noi de altfel. Au rezistat o luna, bai comentatorule antipesedist (nu sunt membru de partid si nu imi pasa de niciun partid; prefer anarhie, dar nu ca asta de acum; acum e doar prostie). Intelegi ceva? Prostii stau in casa in timp ce unii pleaca la munca (1000 de euro si munca de sclavi; dar primesc bani). Altii vor sa munceasca si nu au voie. Intelegi membrule? Tu si restu' de partidisti de 2 lei ca tine care in cazuri de astea grosolane..aruncati cu suficienta marlaneasca "Veoricaaa". Viermusilor. Si acei 1.5 milioane de someri (inclusiv tehnici) au rezistat 1 luna. Dar cat crezi ca mai rezista? Stiind ca unii au voie sa plece la munca cand vor ei (si cand vor altii). Poate te trezesti cu ei in strada revoltati partidistule de 2 lei si te matura putin si pe tine si pe partidele tale de 2 lei. Sa nu mai zic ca tare mi-ar placea ca un om din acesta plecat la sparanghel sa iti tuseasca putin in bot. Sa iti inghiti dejectiile si "veoriciile"..sa stai cu sparanghelul bagat adanc daca ti-a dat covidul sau nu...Tara fara viitor plina de partidisti mizerabili!

      Ai văzut mă sondajele 56%în plina pandemie făcute de un psd-ist din Cluj așa ca nu va încurajați singuri ca nu aveți nici-o șansă să reveniți niciodată! !

    comenteaza pe maginea articolului, lasa mortii in pace

    Bai Știreanu! Sică Mandolina i-a zis hatrul Băsescu pe care tu îl urasti prin toți porii!Esti în pană de idei?

    1. Acest Știreanu de trista amintire are tupeul sa apara cu idioțenii de tot felul,probabil a flamanzit și da din coate poate poate îi va da cineva un bănuț. Bai lingusitorulei din toate timpurile nu ai nici-o șansă!

    Un zilier in Romania solicita 80-100 lei,o masa si o bautua scura sau o bere.Angajatorul are obligtii,pentru el si la.stat, Pentru recoltarea unei ladite de sp.. fermierul german plateste 0.60 EURO DUPA CARE DEDUCE CONTRAVALOAREA CAZARII SI A MESEI,Un zilier rec. cca,50-100 ladite zilnic,dupa cum il tin SALELE

    Sa se sezizeze D.N.A., SICA sau Klaus la puscarie, URGENT!

    1. Sa le ridicam statui celor care au daramat pe aici (niste eroi)tot ce putea gazdui forta de munca romaneasca cat si celor care vor aproba import de coronavirus sub forma de sparanghel si rosii capsuni frumos ambalate si etichetate !

    .Stireanu nu stie ca munca necalificata in Romania este platita cu minimul pe economie , in 90 % din cazuri. De unde sa stie daca toata viata a lins clantele usilor de la redactii diverse , de la partide ca propagandist .O LICHEA bine conturata .

    Licuriciul albitrează bine pt.om vs stai în scorburä.

    Mai stirene,mah imbecil pesedeu,ni i fupa 25de sni nu ti a trecut dragostea de pesedei?cretinule.imbecil congenital,carpa,jegpesedeu.ba sti vierme urat mirositor

    Buna ziua

    A iesit la iveala ca romanii care pleaca sa munceasca afara nu decide singuri asta ,pt plata mai buna . Iata ca nici plata nu e mare ,nici conditiile de munca nu sunt confortabile ...dar e o afacere pentru anumiti speculanti care recruteaza in aceste conditii ! Nu pleaca romanii ca sa demonstreze ceva politicului ,in acest caz pleaca sa castige (chiar) putin ,ca sa reziste crizei . In timpul acesta sunt filmati miile de imigranti in Calais care asteapta pachetul de mancare donat si ...declara ca ar munci orice . Pai sa decida EU ,parlamentari EU sa propuna ,un aranjament temporar ca imigrantii ilegali sa poata munci temporar in 2020 , peste vara aceasta in agricultura in Europa ,ca sa nu se mai recruteze si disloce de la casele lor romani care trebuie transportati cu cheltuiala mare etc ..La cate derogari legislative si bugetare se fac in acest moment de mare criza ...s-ar putea face si asta . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb