Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - "Deşteaptă-te, române!", simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
La 29 iulie 1848, "Deşteaptă-te române!" a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic "Un răsunet" de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", pe o melodie culeasă de Anton Pann.
"Deşteaptă-te, române!" a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, "Deşteaptă-te, române!" a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Manifestările dedicate Zilei Imnului Naţional se vor desfăşura astăzi la Cercul Militar (Casa Armatei), cu începere de la ora 10.00. Programul cuprinde binecuvântarea şi rugăciunea pentru poporul român, prezentarea simbolisticii versurilor Imnului, un scurt moment artistic, înălţarea drapelului şi intonarea imnului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2014, 10:28)
Desteaptate Romane.......de la 1848 incoace, ar cam fi timpul!