România şi alte ţări din zonă şi-ar putea spori considerabil recolta de cereale, în 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 29 aprilie 2008

România şi alte ţări din zonă şi-ar putea spori considerabil recolta de cereale, în 2008

Ucraina, România şi Bulgaria ar trebui, potrivit analiştilor, să se aştepte în acest an la creşteri solide ale recoltelor de cereale, de până la 70%, ca urmare a condiţiilor meteorologice bune, arată o analiză publicată de Reuters.

Ploile de primăvară au venit la timp pentru a susţine revenirea recoltelor de cereale din estul Europei, după o secetă prelungită în sezonul trecut, ceea ce a alimentat aşteptările pentru exporturi substanţiale, în special din statele riverane Mării Negre.

În România, producţia la hectar ar trebui să îşi revină, după ce a atins un minim al ultimilor patru ani în 2007, permiţând recoltei de grâu să ajungă la un nivel de circa 7 milioane tone, de peste două ori mai mare decât cea de anul trecut.

Ministrul român al agriculturii estimează că datele bune de pe teren indică că ar putea exista un potenţial de export de 1 milioane tone pentru sezonul 2008/2009, posibil pentru livrări în Orientul Mijlociu, Egipt şi Turcia, parteneri tradiţionali ai României.

Totuşi, comercianţii consideră că s-ar putea ca noul stat membru al Uniunii Europene să nu fie capabil să revină atât de puternic pe pieţele de export şi să îşi livreze întregul surplus, deoarece fermierii ar putea să ezite să-şi vândă cerealele, în încercarea de a strânge rezerve după seceta severă de anul trecut.

În Ucraina, analiştii şi oficialii estimează recolta de cereale în creştere puternică, până la 38-40 milioane tone, faţă de 29,3 milioane tone în 2007. Circa 90% din suprafeţele cultivate cu grâu arătau bine după terminarea iernii.

"Condiţiile din iarnă pentru recoltă, cu o umiditate a solului suficientă, au fost în mare parte bune şi satisfăcătoare. Condiţiile favorabile pentru creşterea plantelor din toamnă şi primăvară au fost optime pentru germinare", au spus consultanţii de la UkrAgroConsult.

Previziunile UkrAgroConsult pentru exporturile de grâu sunt la nivelul de 6,6 milioane tone în 2008/2009, faţă de un potenţial de 1,4 milioane tone în 2007/2008, în condiţiile menţinerii parteneriatelor tradiţionale ale Ucrainei cu ţări din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu.

Unii dintre analişti consideră,însă, că volumul exportului din Ucraina va depinde de o decizie guvernamentală - care va fi anunţată în cursul acestei săptămâni - ce ar putea, practic, să repornească livrările de cereale, limitate drastic în anul precedent, ca urmare a scăderii puternice a recoltelor de cereale.

Mykola Vernytsky, consultant la ProAgro, a spus că, în cel mai bun caz, Ucraina va exporta 2,5 milioane tone de cereale diverse până la finalul sezonului 2007/2008.

Ungaria, ţară vecină României, ar putea fi martora celei mai abrupte sporiri a recoltei în această regiune, datorită ploilor suficiente.

"Continuăm să primim cele mai optimiste previziuni cu privire la recoltele din vară. Prin urmare, cu excepţia unui dezastru major, nu discutăm despre cele 8,9 milioane de tone de cereale de anul trecut, ci despre 16 milioane tone", a spus ministrul agriculturii, Jozsef Graf.

Din această cantitate, grâul ar trebui să reprezinte 5 milioane tone.

Exporturile de cereale din ţările din zonă vor rămâne reduse în 2008

Însă umezeala excesivă din Polonia, cel mai mare producător de cereale din centrul Europei, au împiedicat însămânţările de primăvară şi o perioadă scurtă de secetă la sfârşitul lui 2007 ar putea, de asemenea, să aibă un impact negativ, menţinând producţia aproape neschimbată faţă de sezonul anterior.

"Estimez că recolta de grâu va ajunge la 8,68 milioane tone în 2008. Ceea ce înseamnă cu 4,3% mai mult decât producţia de anul trecut, de 8,32 milioane", a spus un analist al pieţelor cerealelor de la Insitutul de Economie Agricolă din Varşovia, Wieslaw Lopaciuk.

El a estimat că producţia totală de cereale poate atinge nivelul de 28 milioane tone, cu circa un milion mai mult decât în 2007.

"Producţia va fi influenţată de o arie semănată mai mare şi poate de un randament mai mare, însă nu se ştie sigur deocamdată, din moment ce mai este mult timp până la recoltă", a adăugat Lopaciuk.

Bulgaria estimează că recolta sa de grâu va urca la 3,5-4 milioane tone, faţă de 2,4 milioane tone anul trecut, a anunţat ministrul adjunct al agriculturii, Svetla Bacivarova.

Ca şi în România, exporturile au fost limitate în Polonia de preţurile ridicate pentru grâul din sezonul trecut. "Estimez că importul de grâu va ajunge la 0,45 milioane tone în sezonul 2008/2009, iar exportul la 0,5 milioane tone", a spus Lopaciuk.

În ciuda previziunilor optimiste din acest an, analiştii se aşteaptă ca Ungaria să exporte mai puţin în 2008, ca urmare a recoltelor slabe din 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb