Preşedintele României, Traian Băsescu, şi omologul său francez, Nicolas Sarkozy, au semnat, ieri, la Bucureşti, "Declaraţia comună pentru punerea în aplicare a unui parteneriat strategic între România şi Franţa".
Potrivit administraţiei prezidenţiale din ţara noastră, documentul pune în evidenţă o serie de obiective politice care vor orienta cooperarea bilaterală în următorii ani, sprijinind în acelaşi timp procesele de modernizare a României şi de consolidare a capacităţii de a acţiona ca membru al Uniunii Europene.
Parteneriatul strategic a fost stabilit pe o perioadă de cinci ani, urmând ca valabilitatea sa să fie extinsă cu perioade succesive de cinci ani.
Traian Băsescu a menţionat că parteneriatul strategic acoperă domenii prioritare ale relaţiilor bilaterale, precum dialogul politic şi consolidarea relaţiilor economice.
"România va fi un partener de excepţie în relaţia cu Franţa şi vom face ca acest parteneriat cu o valabilitate de cinci ani să devină o realitate în urma foii de parcurs, aşa cum ea va fi convenită de cele două guverne"", a explicat Traian Băsescu, precizând că un prim pas în acest sens îl va reprezenta asocierea firmei de stat franceze "Gaz de France" la proiectul "Nabucco".
La rândul său, preşedintele Sarkozy a remarcat că vizita sa în România are loc în ziua în care Parlamentul de la Bucureşti se angajează să ratifice Tratatul de la Lisabona şi a salutat performanţele economice ale ţării noastre.
O componentă centrală a dialogului politic la nivel înalt a constituit-o, potrivit Palatului Cotroceni, discutarea obiectivelor pe care Franţa şi le propune pe durata exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în cel de-al doilea semestru al anului curent, precum şi abordarea unor teme aflate pe agenda reuniunii la nivel înalt a NATO de la Bucureşti, din luna aprilie.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat: "Franţa va avea tot sprijinul României pentru realizarea obiectivelor pe care şi le propune pentru preşedinţia UE".
Nicolas Sarkozy a subliniat că priorităţile mandatului Franţei din 2008 la preşedinţia UE sunt politica energetică şi climatică, emigraţia, agricultura şi securitatea. Preşedintele francez a spus că ţara sa va face totul pentru a se ajunge la un punct comun pe baza unui pachet propus de Comisia Europeană cu privire la o politică europeană de energie şi de climă.
Nicolas Sarkozy a mai afirmat că politica agricolă a Uniunii Europene de după 2013 va trebui fondată pe principiul impunerii în ţările terţe de reguli şi standarde de securitate sanitară care funcţionează în sectorul agricol al UE.
Dialogul dintre cei doi şefi de stat nu a ocolit nici problema statutului provinciei Kosovo, viziunile acestora dovedindu-se diametral opuse.
"România va fi un partener extrem de loial al deciziilor Uniunii Europene, dar nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo", a subliniat preşedintele Traian Băsescu, în replică la declaraţia omologului francez, potrivit căreia "independenţa Kosovo este inevitabilă, dar trebuie făcută în cele mai bune condiţii, iar Europa trebuie să rămână unită".