România şi SUA vor semna Acordul privind implementarea măsurilor FATCA

Marius Constantin
Politică / 20 mai 2015

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii (SUA) pentru îmbunătăţirea conformării fiscale internaţionale şi implementarea măsurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act), arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

Textul negociat între autorităţile române şi cele americane este în concordanţă cu modelul de Acord FATCA cu reciprocitate, ceea ce implică un schimb reciproc de informaţii între autorităţile fiscale din cele două state, prin transmiterea informaţiilor financiare raportate de instituţiile financiare prin intermediul autorităţilor fiscale.

În urma semnării acestui acord, nu se va aplica impozit cu reţinere la sursă în SUA asupra veniturilor obţinute din Statele Unite ale Americii de către instituţiile financiare din România, iar instituţiile financiare române nu vor fi obligate să reţină impozit asupra anumitor venituri primite de cetăţeni sau rezidenţi americani care au deschise conturi financiare la astfel de instituţii financiare.

Acordul simplifică implementarea sistemului de transmitere a informaţiilor financiare şi reduce din povara administrativă a instituţiilor financiare din România, angajate să efectueze aceste schimburi de informaţii.

De asemenea, acordul va creşte certitudinea juridică pentru instituţiile financiare din România, iar prin semnarea acestui Acord, acestea vor fi considerate în SUA instituţii financiare conforme.

Instituţiile financiare vor comunica autorităţilor fiscale române informaţii menţionate în Acord, aferente anului 2014, urmând ca prima raportare a autorităţilor fiscale române către autorităţile fiscale din SUA să se facă în anul 2015, până la data de 30 septembrie.

Prin încheierea acestui Acord se va completa cadrul juridic bilateral privind schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal. Acest demers va conduce la posibilitatea promovării cooperării în materie fiscală şi la combaterea practicilor fiscale evazioniste.

Guvernul României precizează că în proiectul de Acord este inclus un articol care impune aplicarea clauzei naţiunii celei mai favorizate, în sensul că, în măsura în care SUA va acorda condiţii favorabile unui stat terţ, există obligaţia părţii americane de a notifica partea română care poate accepta sau nu, extinderea beneficiului acestor condiţii mai favorabile.

FATCA reprezintă un set de prevederi legislative din domeniul fiscal, introduse în legislaţia americană în anul 2010, care se aplică începând cu 1 iulie 2014. Conform acestor prevederi din legislaţia americană, pe cale unilaterală, a fost instituită obligaţia, pentru instituţiile financiare nerezidente în SUA (inclusiv pentru instituţiile financiare române) la care cetăţenii sau rezidenţii americani au deschise conturi, de a transmite în mod automat, direct sau prin intermediul autorităţilor fiscale ale statelor lor de rezidenţă, informaţii financiare legate de cetăţenii sau rezidenţii americani respectivi

Neconformarea acestor instituţii financiare la această obligaţie se sancţionează prin aplicarea unui impozit cu reţinere la sursă de 30% asupra oricăror plăţi de natura dobânzilor, dividendelor, chiriilor, primelor, anuităţilor, compensărilor, remuneraţiilor, onorariilor şi asupra altor câştiguri anuale sau periodice fixe sau determinabile, obţinute din surse americane de respectivele instituţii financiare nerezidente în SUA.

Până în prezent, 51 de state au semnat deja acorduri conform cărora informaţiile financiare sunt transmise autorităţilor fiscale americane prin intermediul autorităţilor fiscale competente, cu clauze de reciprocitate. Între aceste state sunt menţionate 23 dintre statele membre ale Uniunii Europene. În cazul României, Portugaliei, Slovaciei şi Greciei, procesul de negociere se află în diferite stadii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acuma urmeaza penalitatile pentru toate bancile romane care nu transmit informatiile si automat 30% din sumele descoperite. Fa banca, plateste ! cum zis-a Ponta !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb