România - somată să elucideze "ajutorul de stat" din cazul "Tractorul"

Ovidiu Vrânceanu
Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2007

România - somată să elucideze "ajutorul de stat" din cazul "Tractorul"

Comisia Europeană a solicitat, ieri, României, să trimită în maximum 30 de zile informaţiile necesare evaluării ajutorului de stat acordat pentru societatea braşoveană Tractorul SA, cerând, în acelaşi timp, şi suspendarea oricărui "ajutor ilegal" până când Comisia va finaliza ancheta cu privire la "legalitatea" acestui ajutor din punctul de vedere al normelor europene.

Condiţii care avantajează cumpărătorii

Comisia Europeană a publicat, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, o scrisoare adresată Guvernului României referitoare la deschiderea unei investigaţii cu privire la posibila acordare a unui ajutor de stat societăţii Tractorul SA sau companiei Flavus Investiţii SRL Bucureşti, compania care a cumpărat activele societăţii.

Potrivit scrisorii, la privatizarea Tractorul Braşov au fost impuse unele condiţii care au drept consecinţă un preţ de vânzare mai mic decât cel care ar fi putut fi obţinut într-o licitaţie necondiţionată şi, prin urmare, implică un ajutor de stat. Comisia susţine că menţinerea producţiei de tractoare pentru următorii 10 ani asigură faptul că noul proprietar va menţine un anumit nivel de activitate economică şi, în consecinţă, oferă un avantaj societăţii privatizate. De asemenea, se arată că noul proprietar ar putea obţine un avantaj şi prin faptul că preţul de vânzare se situează sub nivelul pieţei.

"În ambele cazuri, aceste avantaje sunt finanţate prin veniturile pe care statul renunţă să le perceapă în cadrul vânzării respective", se susţine în scrisoarea publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Avantaj acordat beneficiarilor

Comisia Europeană consideră că ajutorul de stat implică resurse ale statului, acordă un avantaj beneficiarilor, este selectiv şi afectează schimburile comerciale. "Contractul de privatizare care cuprinde condiţiile impuse nu a fost notificat Comisiei. Este posibil ca ajutorul să fi fost acordat cu încălcarea articolului 88 alineatul (3) din Tratatul CE. Prin urmare, măsura poate constitui un ajutor ilegal", se arată în scrisoarea amintită. Potrivit acesteia, orice ajutor ilegal poate fi recuperat de la beneficiar, adică de la firma Flavus Investiţii, care a câştigat, în iulie 2007, licitaţia pentru preluarea platformei industriale a uzinei, pentru 77 de milioane euro, fără TVA.

Comisia reaminteşte României, în scrisoare, că trebuie să înceteze neîntârziat orice acţiune care ar continua punerea în aplicare a contractului de privatizare. În luna septembrie, CE a anunţat că a început o investigaţie cu privire la posibila încălcare a tratatului Uniunii Europene referitor la un eventual ajutor de stat acordat de către autorităţile din România la privatizarea Tractorul.

Cumpărătorii activelor susţin că nu este vorba de ajutor de stat

Potrivit cumpărătorilor activelor societăţii Tractorul SA, Flavus Investiţii SRL, "procedura urmată în cazul vânzării activelor Tractorul nu conţine niciun element de ajutor de stat".

Compania arată că "vânzarea activelor s-a făcut prin licitaţie deschisă cu strigare organizată în condiţii de transparenţă, urmărind cu stricteţe regulile prestabilite clar de lege, astfel încât orice persoană interesată a putut participa".

"Toţi participanţii au avut acces egal la informaţie, iar Flavus a câştigat această licitaţie întrucât a oferit preţul cel mai mare pentru activele care au făcut obiectul vânzării. Prin urmare, preţul oferit de Flavus trebuie să fie considerat a fi preţul de piaţă al respectivelor active", se arată într-un comunicat al companiei.

Interpretări greşite

Cumpărătorii activelor societăţii Tractorul SA susţin că "îngrijorările Comisiei Europene au pornit de la o interpretare greşită a situaţiei de fapt existente. De aceea, deşi investigaţia deschisă de către Comisia Europeană vizează Guvernul României (nu firma noastră), Flavus va colabora în totalitate şi în transparenţă deplină cu Comisia Europeană, punând la dispoziţia acesteia toate informaţiile factuale relevante care au stat la baza vânzării activelor Tractorul către Flavus".

În comunicat se mai arată că noii proprietari ai platformei Tractorul au încredere în faptul că, după realizarea analizei, "Comisia Europeană va concluziona că vânzarea activelor Tractorul către Flavus nu a conţinut niciun element de ajutor de stat". Firma bucureşteană îşi bazează această încredere pe opiniile exprimate de consultanţii juridici cu experienţă internaţională în domeniul concurenţei şi al ajutorul de stat. În acelaşi timp, în comunicat se precizează că deschiderea investigaţiei "nu este de natură să influenţeze validitatea vânzării activelor Tractorul către Flavus".

Încearcă să reia producţia

Uzina Tractorul a fost închisă în luna aprilie, odată cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariaţi din totalul de peste 1.900 de persoane. După ce societatea a intrat în procedură de lichidare voluntară, activele sale au fost vândute de către Casa de Insolvenţă Transilvania, în urma unei licitaţii, către societatea Flavus Investiţii SRL Bucureşti, acesta plătind 77 de milioane de euro plus TVA.

Silviu Savin, unul dintre cei doi asociaţi ai companiei, anunţa la acea vreme că firma intenţionează să înceapă producţia de tractoare la Braşov "cât de repede posibil", dar nu este exclusă nici posibilitatea derulării altor proiecte, inclusiv imobiliare, pe platforma de 126 hectare a uzinei. Potrivit acestuia, în decurs de 4 - 5 ani, la Braşov se vor putea produce aproximativ 10.000 de tractoare anual, necesarul României fiind de aproximativ 15.000 de unităţi pe an. Flavus Investiţii este administrată de Centerra Capital Partners, vehiculul de investiţii pentru România al fondului britanic Cheyne Capital. Două din vehiculele de investiţii ale fondului britanic au intrat săptămâna trecută în incapacitate de plată. Acest lucru, se pare, nu a afectat România, Flavus Investiţii susţinând că la uzina braşoveană vor fi investite peste 100 de milioane de euro în următorul an. Mai mult, la începutul lui 2008, administratorii Centerra se vor întâlni cu câteva companii cu experienţă în producerea tractoarelor pentru a îi atrage pe aceştia la Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb