România sprijină aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 20 august 2008

România sprijină aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei

România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în deplină concordanţă cu deciziile Summitului NATO de la Bucureşti, a anunţat Lazăr Comănescu, minis­trul Afacerilor Externe, la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic privind situaţia din Georgia, desfăşurată, marţi, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al MAE, citat de Agerpres, Lazăr Comănescu a exprimat "preocuparea deosebită a României faţă de recentele evoluţii din Georgia şi de conflictul care a izbucnit între Rusia şi Georgia.

Şeful diplomaţiei române a afirmat că "escaladarea conflictului din Georgia a demons­trat, fără echivoc, pericolul reprezentat de "conflictele îngheţate" din regiunile Mării Negre şi Caucazului.

Lazăr Comănescu a declarat: "Evenimentele din Georgia au arătat, totodată, că actorii regionali nu pot preveni sau soluţiona singuri astfel de evoluţii. De aceea, comunitatea internaţională, îndeosebi UE, NATO şi OSCE, trebuie să se implice mai mult în asigurarea păcii şi menţinerea stabilităţii în regiune".

De asemenea, ţara noastră consideră că, în prezent, prioritare sunt respectarea deplină şi cu bună credinţă a acordului de încetare a focului, accesul populaţiei georgiene la asistenţa umanitară şi crearea condiţiilor pentru asigurarea păcii, cu respectarea deplină a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei.

Cu prilejul prezenţei sale la reuniunea NATO, Lazăr Comănescu a participat la un dejun informal al miniştrilor "Noului Grup de Prieteni ai Georgiei" cu ministrul de externe georgian, Eka Tkeshelashvili.

Iniţiativa Noului Grup de Prieteni ai Georgiei a fost lansată la Tbilisi, pe 4 februarie 2005, incluzând state precum România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Suedia şi statele baltice, Slovacia raliindu-se în 2008, ca observator.

Iniţiativa are drept scop asis­tarea Georgiei în procesul de apropiere de structurile europene şi euro-atlantice prin coordonarea programelor de asistenţă pentru Tbilisi.

Miniştrii aliaţi au exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare faţă de situaţia umanitară, precum şi hotărârea de a se asigura, în coordonare cu alte organizaţii internaţionale, că populaţia afectată va primi asistenţa necesară.

A fost evidenţiată în acelaşi timp importanţa deosebită a sprijinirii eforturilor de recons­trucţie în Georgia. Totodată, urmare a solicitării venite din partea Georgiei, s-a căzut de acord asupra luării unor măsuri menite a evalua pagubele produse de acţiunile militare şi de a ajuta la restaurarea serviciilor critice necesare pentru reluarea activităţii publice şi a activităţii economice normale.

Cu această ocazie, a fost reafirmat angajamentul Alianţei vizavi de deciziile şefilor de stat şi de guvern de la Summitul NATO de la Bucureşti privind aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei. Totodată, aliaţii au decis crearea cât mai rapidă a unei Comisii NATO-Georgia, care să supervizeze procesul declanşat la reuniunea la nivel înalt de la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb