Grupul de presă BURSA a organizat videoconferinţa "România - Strategia dezvoltării”, în data de 1 iulie 2021, începând cu ora 10:00.
Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, pe pagina Youtube a ziarului BURSA şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.
•Infrastructura de transport – eterna problemă în dezvoltarea României;
•Agricultura sustenabilă versus agricultura eco;
•Economia circulară – mijloc eficient de protejare a mediului înconjurător;
•Decarbonizarea economiei – un obiectiv greu de atins?
•Energia verde – între potenţial şi realitatea investiţională;
•Dezvoltarea economică pe platforma Mării Negre: gaze naturale sau câmpuri eoliene offshore?
•5G – şansa avansării tehnologice rapide a României;
•Program naţional de educaţie duală – singura şansă pentru creşterea forţei calificate de muncă din ţara noastră;
•Mediul financiar-bancar – un motor al dezvoltării economice;
•PNRR - un obiectiv de etapă în dezvoltarea economico-socială;
•Finanţarea prin mecanismele pieţei de capital - oportunităţi pentru marile companii din ţara noastră, IMM-uri şi start-up-uri.
László Borbély •“Ţara noastră - pe ultimele locuri la nivel european, la capitolul dezvoltare durabilă”
Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului şi Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului
Ţara noastră nu stă bine la capitolul dezvoltare durabilă, fiind pe ultimele locuri la nivel european, potrivit domnului Laszlo Borbely, consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, care aduce în atenţie faptul că educaţia este domeniul la care România stă cel mai prost. Oficialul guvernamental afirmă: "Avem o strategie de dezvoltare durabilă a României din 2018, cu ţinte şi obiective pentru 2020 şi 2030. Împreună cu Institutul Naţional de Statistică am făcut o analiză pe baza a 98 de indicatori, un inventar al stadiului în care se află strategia de dezvoltare durabilă. Concluzia este că nu stăm foarte bine."
Marius Vasiliu •“Avem şansa să ne aliniem la dezideratul din momentul aderării la UE”
Secretar de Stat, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă şansa ţării noastre de a se alinia la dezideratul din momentul aderării la Uniunea Europeană, adică integrarea în adevăratul sens în UE, este de părere Marius Vasiliu, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Domnia sa a spus: "Avem 30 de ani de tranziţie şi iată că am ajuns într-un moment extrem de favorabil. Este o certitudine şi toată lumea a vorbit despre această oportunitate uriaşă de finanţare a României. Până la urmă, discutăm despre un termen foarte scurt, între cinci şi zece ani, în care avem şansa unei transformări."
George-Sergiu Niculescu •“Pregătim revitalizarea investiţiilor în energie verde”
Secretar de Stat, Ministerul Energiei
Ministerul Energiei pregăteşte revitalizarea investiţiilor în energie verde, prin intermediul Fondului de Modernizare şi prin schema de sprijin prin contracte pentru diferenţă, a afirmat George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Niculescu a afirmat: "Mă uit la o temă din listă: decarbonizarea economiei, energia verde şi dezvoltarea economică pe platforma Mării negre - gaze naturale sau câmpuri eoliene offshore? Din punctul de vedere al Ministerului Energiei, aceste trei puncte sunt interconectate foarte strâns. Practic, decarbonarea economiei putem să o facem într-un mod accelerat prin proiecte de energie verde."
Raul Pop •“Avem o mare problemă legată de proiectele care se întind pe două ministere”
Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Avem nevoie de consecvenţă şi transparenţă la nivelul autorităţilor şi trebuie să reînvăţăm să stăm la masă şi să stabilim o direcţie comună pe care să o urmeze toată lumea, este de părere Raul Pop, Secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care subliniază că avem o problemă majoră legată de proiectele interdisciplinare, care se întind pe mai multe ministere. "Provocarea noastră este îmbinarea viabilităţii şi performanţei economice cu amprenta de mediu", consideră acesta, apreciind: "Avem un context în care meserii noi apar, meserii vechi dispar, setul de abilităţi şi calificări nu este neapărat direct transferabil în noul context de funcţionare a activităţilor economice."
Ştefan Pălărie •“Avem o ruptură între crearea strategiilor şi implementarea lor”
Membru, Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport din cadrul Senatului
Numărul elevilor din învăţământul dual din ţara noastră a crescut la peste 80.000, dar este mult prea mic faţă de nevoile pieţei muncii şi ale economiei, consideră Ştefan Pălărie, membru al Comisei pentru învăţământ, tineret şi sport din cadrul Senatului. Domnia sa subliniază: "În egală măsură, dacă analizăm ce se întâmplă cu aceste locuri, descoperim un absenteism destul de mare, o rată de abandon destul de ridicată, iar multe companii sunt aproape epuizate, ca efort, străduindu-se ca pe lângă ceea ce fac zi de zi să mai ţină în şcolarizare, în parteneriate de practică, astfel de clase. Este o muncă sisifică, pe care corporaţiile trebuie să o facă".
Narcis Mircescu •“Infrastructura nu a ţinut pasul cu nevoile societăţii şi economiei”
Membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului
Avem nevoie de cel puţin 3000 de km de autostrada şi drumuri expres pentru a avea o bună mobilitate în interiorul ţării, spune Narcis Mircescu, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului, citând o analiză de profil. Acesta evidenţiază că infrastructura nu a ţinut pasul cu nevoile societăţii şi economiei, în contextul în care parcul de maşini a crescut într-un mod accelerat, comparativ cu evoluţia lentă a construirii de drumuri expres şi autostrăzi.
Radu Hanga •“Vedem proiecte care vin către BVB şi caută finanţare”
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti
Douăsprezece listări de acţiuni au fost realizate până acum în acest an la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar până la sfârşitul anului se aşteaptă o dublare a acestei cifre, a apreciat Radu Hanga, preşedintele operatorului pieţei noastre de capital. Domnia sa a spus: "Vedem proiecte care vin către Bursa de Valori Bucureşti şi caută finanţare. La începutul anului spuneam că aşteptăm 20 de listări de acţiuni şi obligaţiuni. Până acum s-au realizat douăsprezece listări de acţiuni şi încă cincisprezece listări de acţiuni şi titluri de stat. Am depăşit ceea ce preconizam pentru acest an şi, dacă ne uităm la proiectele care sunt în derulare acum la brokeri, ne aşteptăm ca cifra cel puţin să se dubleze, până la sfârşitul anului".
Florin Jianu •“Resursele umane reprezintă cheia de ieşire din criză”
Preşedintele CNIPMMR
Problema cu care ne confruntăm de o perioadă lungă de timp - lipsa forţei de muncă - s-a adâncit în perioada pandemiei, a ţinut să precizeze Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani a crescut de la 17% la peste 23%, în timpul crizei sanitare, unul din patru tineri neavând nicio ocupaţie, nici măcar pe aceea de elev, ceea ce este foarte îngrijorător, atrage atenţia domnia sa. În opinia lui Jianu, perioada care urmează este critică pentru piaţa resurselor umane.
Corneliu Bodea •“Ţara noastră nu este pregătită să pună pe masa CE proiecte mature”
CEO Adrem şi Preşedinte CRE
Auzim foarte multe discuţii despre bani, cu precădere în ultimii ani se vorbeşte despre sume imense, foarte importante, care pot fi atrase pentru investiţii în România, însă nu aceasta este problema pentru ţara noastră, ci lipsa proiectelor, spune Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE). Domnia sa declară: "Activând de aproape 30 de ani în mediul privat, pot să spun că cel puţin în ultimii zece ani nu mai este vorba despre bani. Există foarte mulţi bani, ei nu sunt principala problemă, ci proiectele - atât în mediul de afaceri privat, cât şi în cel public, al investiţiilor statului."
Tivadar Runtag •“Suntem în discuţii cu potenţiali investitori pentru atragerea de capital”
CEO, Chimcomplex
Chimcomplex Borzeşti (CHOB), cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, doreşte să facă trecerea din piaţa AeRO în Piaţa Principală Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru a finanţa o serie largă de investiţii prin care doreşte să devină primul combinat chimic verde din România, a afirmat Tivadar Runtag, CEO-ul Chimcomplex. Acesta a precizat că societatea are în vedere mai multe posibilităţi de finanţare şi că în prezent este în discuţii cu mai multe bănci şi potenţiali investitori.
Ioana Birta •“Este important să investim în infrastructură pentru a reduce decalajul faţă de ţările vecine”
Director Financiar, TeraPlast
Ţara noastră trebuie să investească accelerat în infrastructură pentru a reduce decalajul faţă de ţările vecine, a spus Ioana Birta, directorul financiar al TeraPlast. Reprezentantul companiei a declarat:"Cred că dezvoltarea ţării depinde foarte mult de modul în care ştim să fructificăm oportunităţile pe care le avem. Din păcate, până acum nu am maximizat potenţialul pe care ni l-au oferit diverse programe de finanţare. Avem şansa să investim acum prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru infrastructură, apă, gaz, canalizare şi irigaţii, Programul oferă 1,7 miliarde de euro. Este foarte important să reuşim să implementăm proiecte pentru a folosi aceşti bani".
Septimiu Stoica •“Piaţa românească bursieră de mărfuri există şi se dezvoltă în continuare”
Preşedinte AGA, Bursa Română de Mărfuri
Piaţa românească bursieră de mărfuri există şi se dezvoltă în continuare, a afirmat Septimiu Stoica, preşedintele AGA Bursa Română de Mărfuri (BRM). Acesta a precizat că pieţele bursiere trebuie construite într-un mixaj de strategii, de sus în jos din punctul de vedere al produselor, dar în acelaşi timp de jos în sus din punctul de vedere al lansării lor pe piaţă. Stoica este de părere că bursele trebuiesc privite ca active ale societăţii, ale ţării în care funcţionează.
Dragoş Anastasiu •“Realitatea din România este mai bună decât imaginea ţării”
Coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României
Realitatea din România este mai bună decât imaginea pe care o are ţara noastră, iar din acest motiv este obligatoriu să aducem imaginea la nivelul realităţii, susţine Dragoş Anastasiu, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care subliniază: "Ne-a rămas imaginea în urmă. Noi, aşa imperfecţi cum suntem, suntem mai buni decât imaginea noastră în străinătate. Acest lucru se vede în turism. Spunem că turismul este groaznic, dar nu este aşa. Asta e doar o imagine".
Dumitru Costin •“PNRR este o şmecherie care serveşte unor interese politice”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical
Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) nu este un document realizat printr-o amplă consultare la nivel naţional, ci este o şmecherie ce serveşte unor interese politice, este de părere Dumitru Costin, Preşedintele Blocului Naţional Sindical. Domnia sa a spus: "PNRR nu este un document al României, realizat cu o largă consultare. Este o şmecherie politcă care serveşte un număr limitat de interese politice. Acest lucru se vede şi din faptul că, prima variantă de PNRR a fost lansată fix cu o săptămână înainte de alegerile generale de la începutul lunii decembrie. Varianta a doua a fost elaborată chipurile cu o largă consultare. Dar, ţin să subliniez faptul că partenerii sociali nu au fost implicaţi în acest proces de consultare. Nu mai vorbesc de eventuale consultări la nivelul ministerelor de linie, pentru diverse programe de reformă, pentru pachete de proiecte la cheie. Şi se ascund în el ticăloşii care vor lovi România în anii care vin"
Adrian Vascu •“În această perioadă post-pandemie încercăm să ne reinventăm ca ţară”
Senior Partner, Veridio
Resursa umană trebuie să reprezinte elementul central al strategiei de dezvoltare a României, a afirmat Adrian Vascu, senior partner Veridio. Potrivit acestuia, strategia dezvoltării României este extrem de importantă pentru că în această perioadă post-pandemie trebuie să încercăm să ne reinventăm ca ţară. Vascu a afirmat: "Tema conferinţei BURSA Strategia Dezvoltării este extrem de amplă şi cu siguranţă o temă care continuă o întrebare extrem de importantă: avem o strategie? Dacă da, care este aceasta, mai ales în această perioadă post-pandemie în care încercăm să ne reinventăm şi să vedem care sunt căile de a merge mai departe".
László Borbély
Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului şi Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului
Marius Vasiliu
Secretar de Stat, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
George-Sergiu Niculescu
Secretar de Stat, Ministerul Energiei
Raul Pop
Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Ştefan Pălărie
Membru, Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport din cadrul Senatului
Narcis Mircescu
Membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului
Radu Hanga
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti
Florin Jianu
Preşedintele CNIPMMR
Corneliu Bodea
CEO Adrem şi Preşedinte CRE
Tivadar Runtag
CEO, Chimcomplex
Ioana Birta
Director Financiar, TeraPlast
Septimiu Stoica
Preşedinte AGA, Bursa Română de Mărfuri
Dragoş Anastasiu
Coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României
Dumitru Costin
Preşedintele Blocului Naţional Sindical
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc în data de 19 noiembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a II-a ediţie a conferinţei “CSR şi sustenabilitate”, în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.
Ziarul BURSA a organizat a XII-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 25 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.
Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc în data de 19 noiembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a II-a ediţie a conferinţei “CSR şi sustenabilitate”, în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.
Ziarul BURSA a organizat a XII-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 25 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.
Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.