VIDEOCONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" / TIVADAR RUNTAG, DIRECTORUL GENERAL AL CHIMCOMPLEX: "Suntem în discuţii cu potenţiali investitori pentru atragerea de capital"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2021

Tivadar Runtag

Tivadar Runtag

Chimcomplex Borzeşti (CHOB), cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, doreşte să facă trecerea din piaţa AeRO în Piaţa Principală Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru a finanţa o serie largă de investiţii prin care doreşte să devină primul combinat chimic verde din România, a afirmat Tivadar Runtag, CEO-ul Chimcomplex. Acesta a precizat că societatea are în vedere mai multe posibilităţi de finanţare şi că în prezent este în discuţii cu mai multe bănci şi potenţiali investitori.

Tivadar Runtag a declarat: "Aceste elemente pe care le-am menţionat, investiţiile în centrala de cogenerare (de 50 de MW pe care o pregătim la Vâlcea), în (instalaţiile de) electroliză, de polioli şi în capitalul uman, acestea nu sunt ieftine. În mod evident avem nevoie de fonduri pentru asta. Una dintre oportunităţi este să aşteptăm banii europeni să intre în România şi să încercăm să captăm o parte din ei. Desigur că aplicăm (pentru fonduri europene), am transmis mai multe documente pentru asta. Dar cealaltă oportunitate este să ne folosim resursele proprii, şi când spun resurse proprii includ aici şi o majorare de capital sau emiterea de obligaţiuni şi atragerea de investitori care sunt interesaţi de acest proiect extraordinar pe care îl avem, construcţia primei platforme chimice verzi din România. Acesta este motivul pentru care căutăm acum mutarea din piaţa AeRO pe piaţa principală a Bursei de Valori (Bucureşti) şi acesta este principalul motiv pentru care discutăm despre emiterea de obligaţiuni, acesta este principalul motiv pentru care discutăm cu mai multe bănci şi cu potenţiali investitori pentru a atrage capital pentru acest proiect minunat".

Totodată, Runtag a declarat că majorările de preţuri la energie sunt îngrijorătoare nu doar pentru companie, dar şi pentru întreaga economie. Runtag a adăugat că o sursă majoră a creşterilor de preţuri la energie este Green Deal-ul european.

"Majorările preţurilor la energie sunt într-adevăr îngrijorătoare, nu doar pentru compania noastră, dar pentru întreaga economie (românească şi europeană). Aceste preţuri la energie vin din factori diferiţi, unul din ele şi probabil cel mai important este Green Deal-ul. (...) Vedem de asemenea că din ce în ce mai mulţi clienţi cer de asemenea produse care să includă elemente verzi şi produse reciclate. Sunt astfel două surse de unde provin aceste creşteri ale preţurilor la energie", a spus Tivadar Runtag.

Potrivit directorului general al Chimcomplex, compania urmăreşte să devină mai eficientă din punct de vedere energetic şi urmăreşte inclusiv construirea unei unităţi de producere pe gaze de 50 de MW pe platforma chimică de la Râmnicu Vâlcea.

"Ce facem în acest context? Una din posibilităţi este să ne aşezăm în fund şi să ne plângem de milă. Am decis însă să facem lucrurile diferit şi să mergem în direcţia opusă, să fim cu un pas înainte schimbărilor. Am decis asupra unui program de investiţii foarte ambiţios, investiţii strategice, care au fost aprobate de board-ul nostru şi care sunt toate în această zonă, a creşterii eficienţei noastre energetice. Una dintre ele este o investiţie majoră într-o unitate pe cogenerare la Râmnicu Vâlcea, de 50 de MW, unde deja am avut discuţia pe licitaţie săptămâna trecută şi am selectat partenerul cu care vom negocia. Această investiţie va reduce consumul specific de electricitate sau ne vom produce singuri propria energie electrică folosind gaz de asemenea din România. Deci această investiţie ne îmbunătăţeşte semnificativ eficienţa energetică. În acelaşi timp ne putem produce propriul abur şi apa de răcire. Asta este o investiţie. A doua investiţie majoră este în instalaţiile de electroliză a apei saline de pe ambele platforme. Noi producem clor care este folosit în producţia de polioli şi producem prin electroliza apei saline şi hidrogen, hidrogen care din nou este un element foarte important în aceste investiţii. Deci modernizarea acestor instalaţii de electroliză va creşte din nou eficienţa noastră, cu un consum mai scăzut de energie cu care vom produce mai mult din aceste substanţe foarte importante. Iar a treia investiţie care s-a agreat este completarea poliolilor speciali din Râmnicu Vâlcea cu un material care ajută industria construcţiilor să se conformeze reglementărilor Green Deal. Deci, practic, orice investiţie facem, o facem cu perspectiva viitorului: cum să reducem dependenţa energetică şi cum să realizăm produse care sunt folosite într-o economie mai verde", a detaliat Tivadar Runtag cu privire la planurile Chimcomplex.

Acesta a mai afirmat că România trebuie să pună presiune la nivel european pentru recunoaşterea gazului ca combustibil de tranziţie către economia verde.

"Trebuie să diferenţiem cumva între carbon, petrol, cărbune şi gaze naturale. România este extrem de bogată în gaze naturale, deci dacă putem să folosim mai eficient aceste resurse naturale putem să facem un pas înainte pe calea spre o economie verde. Deci România ar trebui să facă lobby în forumurile europene pentru a recunoaşte faptul că gazele naturale sunt mai bune decât ţiţeiul, care este mai bun comparativ cu consumul de cărbune, iar în acest sens să fie recalibrate definiţiile a ceea ce este verde, gri şi albastru la nivelul forumurilor europene. De ce este important? Pentru că, în acest moment, fondurile europene sunt disponibile în mare parte pentru investiţii verzi, iar orice facem, dacă gazul natural nu este recunoscut ca un pas înainte către o economie verde nu va fi subvenţionat. Dar pentru industria noastră este extrem de important să folosim gazul natural pentru a produce mai mult hidrogen şi pentru a capta CO2-ul", a explicat Runtag.

Cu privire la investiţiile în capital uman, oficialul Chimcomplex a spus că este nevoie de o nouă mentalitate, nu doar a consumatorilor, ci şi a angajaţilor la nivelul economiei româneşti.

"Într-adevăr, preţurile mai mari la energie şi provocările ecologice sunt aici, nu mai pot fi evitate. Când vrem să dăm piept cu aceste probleme avem nevoie de o mentalitate totalmente nouă, atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivelul angajaţilor. Noi schimbăm tehnologia, dar trebuie să asemenea să schimbăm mindset-ul propriilor oameni, cum să folosească aceste tehnologii. Investiţiile în capitalul uman sunt extrem de importante, iar aici noi căutăm să colaborăm cu un număr de institute pentru a ne educa oamenii, pentru a-i pregăti şi pentru a ne pregăti compania să devină mai inovativă, mai creativă şi să răspundă la provocările pe care le presupune economia circulară", a mai spus Runtag.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Spectaculos profit dle Runstag ! Sunteti grozav! Însă,în buna tradiție a lui Vuza ,vă așteaptă un proces! Așa face mai mereu indiferent de rezultate!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb