ROMÂNIA, UNGARIA, CEHIA, POLONIA Băncile Centrale din Europa răsăriteană se aliază

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2009

Speculatorii îi unesc pe guvernatorii băncilor din est, ungurul Andras Simor, românul Mugur Isărescu, cehul Zdenek Tuma, polonezul Slawomir Skrzypek, într-un nou "Pact de la Varşovia".

Speculatorii îi unesc pe guvernatorii băncilor din est, ungurul Andras Simor, românul Mugur Isărescu, cehul Zdenek Tuma, polonezul Slawomir Skrzypek, într-un nou "Pact de la Varşovia".

După conferinţele de presă ale guvernatorilor, forintul a urcat cu mai mult de 3 procente, zlotul a crescut cu 2 procente şi coroana cehă - cu peste 1 procent. Leul s-a menţinut stabil.

Guvernatorii sunt pregătiţi să intervină pentru susţinerea monedelor

Reprezentanţii Băncilor Centrale din România, Ungaria, Cehia şi Polonia au organizat, ieri, simultan, conferinţe de presă pe tema pieţelor valutare din Europa Centrală şi de Est, ripostând împotriva deprecierii monedelor emergente. Guvernatorii băncilor din aceste state susţin, la unison, că deprecierile monedelor din Europa de Est sunt exagerate şi lipsite de fundamente economice, iar Băncile Centrale sunt pregătite să susţină cotaţia monedelor naţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat, ieri, că BNR este pregătită să acţioneze pentru a preveni mişcările destabilizatoare ale cursului de schimb, adăugând că o anumită ajustare controlabilă a leului, ca şi a altor valute emergente din zonă, este necesară.

Mugur Isărescu a declarat: "O anumită ajustare a valutelor din regiune este într-adevăr necesară, dar deprecierea excesivă a monedelor locale poate conduce la mişcări destabilizatoare în economie şi trebuie evitată".

În opinia Guvernatorului BNR, mişcările puternice de curs pot aduce necazuri în economia reală, iar evoluţia leului "nu poate fi judecată numai după cum spun dealerii, care vor să facă bani şi din piatră seacă care au propriile judecăţi şi cărora le convine volatilitatea".

Dealerii din piaţa locală susţin că, la noi, nu există semnalele unui atac speculativ asupra leului, în principal datorită faptului că la noi dobânzile se menţin încă ridicate. Potrivit acestora, atenţia jucătorilor străini a fost îndreptată asupra zlotului şi a forintului.

Banca Centrală din ţara noastră nu a avut intervenţii indirecte în piaţa valutară de la jumătatea lui 2006 până în 2007, însă îşi rezervă dreptul unor intervenţii neanunţate, pentru a evita mişcările destabilizatoare ale cursului de schimb.

Mugur Isărescu a explicat: "A existat o perioadă, între jumătatea lui 2006 şi 2007, când nu am intervenit deloc în piaţa valutară, dar şi atunci am subliniat că leul are o flotare controlată".

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, a declarat, ieri, tot într-o conferinţă de presă: "Situaţia macroeconomică a Poloniei nu justifică o astfel de scădere a zlotului, iar Banca Centrală poate acţiona pentru a contracara efectul negativ al volatilităţii zlotului asupra economiei".

Potrivit domniei sale, cheia rezolvării acestei situaţii este intensificarea schimbului de informaţie şi coordonarea efectivă dintre băncile centrale est-europene. Banca Centrală a Poloniei ar putea interveni şi ea pentru a combate impactul negativ al instabilităţii zlotului asupra economiei.

Zdenek Tuma, guvernatorul Băncii Centrale din Cehia, a explicat: "Devalorizarea accentuată a coroanei cehe şi a altor monede din Europa Centrală şi de Est este exagerată şi nu reflectă realitatea economiei, iar băncile centrale din regiune au convenit să emită comentarii simultane în această problemă". În opinia domnului Tuma "declinul monedelor din unele ţări nu corespunde situaţiei economice reale", iar deprecierea coroanei cehe la un minim de 29,69 unităţi pentru un euro, atins săptămâna trecută, cu mult sub media de 25,8 unităţi pentru un euro estimată de Banca Centrală pentru 2009, este justificat doar într-o mică măsură de reducerea exporturilor.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Ungariei au explicat că în vreme ce unele ajustări a ratelor de schimb sunt adecvate economiilor emergente, subliniind că "deprecierea excesivna monedei, nejustificatn de mediul economic, poate fi distrugntoare şi trebuie evitatn". Banca Centrală a Ungariei susţine că este gata sn acţioneze pentru a preveni deprecierea forintului, iar ieri, a hotărât să menţină dobânda cheie la nivelul de 9,5%.

În ultima perioadă, monedele ţărilor din Europa Centrală şi de Est s-au depreciat pe fondul amplificării temerilor privind evoluţia economiilor ţărilor din această zonă.

De la începutul acestui an, leul s-a depreciat cu 7,48% faţă de euro, în timp ce coroana cehă s-a devalorizat cu 6,29%, zlotul a pierdut 12,3%, iar forintul 11,65%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nea Mugurele, asculta un sfat prietenesc de la batranul Oprea. Banuiesc ca te-ai prins si dta ca cei care au provocat criza in SUA o exporta cu succes in toata lumea. Unul dintre scopurile finale urmarite este aducerea guvernelor in incapacitate de plata.

    Daca esti de buna credinta si doresti (de altfel esti oarecum obligat) sa contribui la evitarea catastrofei, abandoneaza ideea de "protejare a rezervei valutare" pentru ca in lupta cu rechini financiari mondiali oricum o vei pierde, in masuri inutile de interventie pe piata valutara. 

    Iti recomand sa faci urgent primele doua miscari, cu efect imediat benefic pentru Romania:  

    - Repatrierea rezervei valutare din bancile americane si introducerea din aceasta a unei sume de cca 5 mld euro in economia reala, in lucrari de infrastuctura;

    initierea unei ordonante de urgenta impreuna cu ministerul finantelor de interzicere pe o perioada de un an a tranzactiilor short (in lipsa ) pe leu, atat pe piata valutara cat si la bursa. 

    1. Da crezi ca domn Mugur nu face parte din cei mari, are si ceva functie destul de buna la ei .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb