Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat într-o conferinţă de presă că România va solicita Comisiei Europene (CE) o prelungire de doi sau trei ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, din cauza lipsei unor alternative adecvate pentru înlocuirea acestora în prezent, transmite Agerpres.
"Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă, în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură şi nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment, cel puţin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis. Au fost licitaţii, cum este cea de la Işalniţa, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la Hidrocentrale Craiova, cu banii din PNRR, dar acesta este alt subiect şi acum urmează să vedem dacă facem studii noi de piaţă. Cu siguranţă va fi nevoie de noi licitaţii. Toate aceste lucruri generează întârzieri şi atunci avem trei lucruri de făcut. Avem de negociat cu Comisia Europeană o ajustare a PNRR, pentru că jalonul acesta a fost considerat închis, îndeplinit de România", a precizat Burduja.
Acesta a adăugat că Regulamentul european permite discuţii pe acest subiect.
"La articolul 21, alineatul 1, scrie că, în cazul în care Planul de Redresare şi Rezilienţă, inclusiv jaloanele şi ţintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit în totalitate sau parţial, ca urmare a unor circumstanţe obiective, statul poate înainta Comisiei o cerere motivată şi Comisia o ia în discuţie. La alineatul 2 se spune cum se aprobă astfel de cereri: Comisia şi Consiliul, ulterior, prin decizie, o aprobă într-un termen de 60 de zile, de la transmiterea oficială a cererii, cu posibilitatea prelungirii, dacă este cazul", a explicat ministrul Energiei.
Conform sursei menţionate, printre obiectivele importante pentru acest an se numără renegocierea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia şi modificarea Legii decarbonizării, o măsură considerată a fi "cel mai simplu de realizat, deoarece depinde strict de voinţa politică internă".
"În orice caz, având în vedere termenele actuale, nu putem să ne permitem, din punctul meu de vedere, ca din 2026 să nu mai putem conta pe Complexul Energetic Oltenia. Pur şi simplu nu avem cu ce să înlocuim aceste grupuri pe cărbune. Vă vom ţine la curent şi cu acest demers. Apelul meu este către toate părţile implicate. Avem un Comitet al Cărbunelui interministerial, care include MIPE, Ministerul de Finanţe şi mai multe părţi interesate - Complexul Energetic Valea Jiului. Deci noi toţi trebuie să tragem la aceeaşi barcă. Am avut aceste discuţii, astfel încât să venim cu un punct de vedere unitar în faţa Comisiei şi să obţinem aceste derogări de termene. Nu cred că este prea mult ceea ce cerem. Sunt alte state europene care au centrale pe cărbune până în 2049, dacă nu mă înşel. E adevărat, au dependenţă ceva mai mare de cărbune", a menţionat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a subliniat că se aşteaptă la o flexibilitate "corespunzătoare" din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte prelungirea termenelor, având în vedere progresele semnificative realizate de România.
"Având în vedere toate progresele pe care România le-a făcut, având în vedere că piaţa românească e foarte bine interconectată, având în vedere că suntem un bun cetăţean european, mă aştept să existe o flexibilitate pe măsură şi din partea Comisiei Europene şi, de fapt, un tratament obiectiv al situaţiei României, care nu-şi permite să devină dependentă de alte state, de resursele altor state. Din contră, trebuie să fie un pilon de stabilitate. Şi cred că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cu sprijinul pentru Republica Moldova, cu evoluţia din proiectul Neptun Deep, demonstrează că România poate să joace acest rol. Noi ne propunem la Complexul Energetic Oltenia o prelungire a termenului de 2-3 ani de zile", a punctat Sebastian Burduja.
Opinia Cititorului