Unul dintre cei mai importanţi lideri ai comunităţii româneşti din Ucraina, fostul primar al comunei Mahala, Elena Nandriş, cere autorităţilor române să se implice mai mult în apărarea intereselor populaţiei de etnie română din regiunea Cernăuţi, informează Agerpres.
Nandriş şi-a manifestat îngrijorarea faţă de aplicarea noii Legi a învăţământului, care prevede restrângerea drepturilor minorităţilor în şcoli. Actul normativ impune şcolilor cu predare în limba minorităţilor, inclusiv în limba română, să introducă, treptat, ore în limba ucraineană.
"Eu cred că Guvernul României ar trebui să se implice mai insistent în apărarea limbii noastre române, pentru că noi o pierdem şi nouă ne pare foarte rău. Noi iubim limba noastră, noi ne zbatem pentru limba noastră, noi o preţuim mai mult decât voi acolo. Noi am spus totdeauna: vrem să vorbim, vrem să cântăm şi să ne rugăm în limba noastră. Noi vorbim în limba strămoşilor noştri de ani de zile. Astăzi sunt 551 de ani de când suntem români. Şi acum, în câţiva ani, distrugem totul. Ne doare foarte mult. Mulţi din România nu înţeleg asta. E durere când îţi pierzi limba. Noi aici nu avem putere să facem ceva. Legea merge mai departe. Nu au cedat nicio literă din lege", a afirmat Nandriş.
În comuna Mahala sunt două licee, unul cu 411 elevi şi celălalt cu 320 de elevi, în care cursurile se predau în prezent exclusiv în limba română. Începând cu anul şcolar viitor, predarea în ucraineană devine obligatorie din clasa a V-a. În primul an de gimnaziu, elevii trebuie să înveţe minimum 20% din materii în ucraineană, procentul crescând până la 80% în ultimii doi ani de liceu.
"Ni s-a pus problema, după lege, ca începând cu clasa a cincea să introducem obiecte (n.r. - materii) în limba ucraineană, în limita procentajului stabilit de lege şi, începând de anul viitor, la clasa a cincea trebuie să avem obiecte în ucraineană cel puţin 20%", a declarat directorul Liceului ''Gheorghe Nandriş'', Ina Nica.
Analistul ucrainean de origine română Serghei Hacman consideră că orice cetăţean al Ucrainei are obligaţia de a cunoaşte limba oficială a statului, însă consideră că minorităţile ar trebui să aibă dreptul de a învăţa în limba maternă.
"Atunci când vorbim de educaţie, vorbim de drepturile unei persoane pe două nivele: dreptul lui ca minoritate şi dreptul lui ca şi cetăţean al unui stat. Este normal când este un echilibru în aceste drepturi, fără exagerare într-o parte sau în alta. Când exagerăm într-o parte, noi formăm o persoană care nu se poate dezvolta în statul în care el stă, dacă nu învaţă limba ţării acelui stat, iar în cealaltă parte, el îşi pierde identitatea, dacă nu are dreptul de a învăţa în limba maternă", a precizat analistul.
Legea învăţământului a fost modificată în 2017, determinând, în primă etapă, ca şcolile cu predare în limba rusă să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020. Şcolile minorităţilor naţionale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, ar trebui să introducă treptat limba ucraineană începând cu septembrie 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 21:50)
Ce zici,Johannisule?Te bagi?Pentru ucraineni te-ai dus in America de Sud pe banii poporului roman sa pui o vorba buna! Noua ne spui sa ne tinem gura si cu cerealele ,si cu Bastroe si cu toate celea!Minoritatile romane din Ucraina iti cer ajutorul.Sper sa iesi pe sticla si sa condamni actiunile lui Zelenski,nu sa faci doar ce-ti zic sticatii de la Bruxelles.Esti presedintele Romaniei!Si voi sunteti romani,politicienilor,Romania este si tara voastra,nu va mai bateti joc!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 22:29)
Ar trebui ucrainenii sa invete romana, ca doar vor in UE.
Iar Romania trebuie sa ceara autonomie pe fata pentru sudul regiunii Cernauti , crearea unuj nou raion a carui granita trebuie sa includa absolut toate localitatile majoritar romanesti. Autonomia trebuie sa fie la nivelul autonomiei Tirolului de Sud in Italia, cu romana limba oficiala alaturi de ucraineana. Bineinteles, romana trebuie sa fie oficiala si in localitatile cu multi romani (peste 20% sau peste 5000 de persoane, daca sunt in regiunile Odesa, Cernauti - in afara raionului autonom - si Transcarpatia) din restul Ucrainei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 22:50)
In afara de Ungaria nici o tara nu are curajul sa apere
minoritatile nationale prigonite de banderistii din Ucraina
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 03:46)
cum sa nu ! rusii !
ei lupta cu arma , ungurii dau din gura si romanii stau in genunchi si isi tradeaza fratii !
orice roman care tine cu ucrainienii = tradatorii de neam
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 08:28)
Rușii nu luptă, ci mor.
Românii în genunchi sunt pensionarii săraci, imbecilizați de bolșevism.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 08:55)
Imbecilizat ești tu nu pensionarii care au construit o tara
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 09:02)
La 33 de ani de la moartea bolșevismului, România ajunge la 1000 km de autostradă pentru că voi ați construit ceapeuri desființate în 1990.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 10:45)
Omul Neandethal iar se chinuie cu comenturi ''destepte",
lasati ca nici indienii nu omorau pe cei cu "duhul" lipsa
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 13:05)
Hop și caveman. cu buzele țuguiate pe terminația dorsală l lui Putler.
Ce-i cu indienii? Te-au uitat aseară la Bonanza?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2023, 23:07)
Poate ca propunerea lui Medvedev de azi nu e deloc deplasata: Ucraina cea infiintata de Lenin ar trebui sa revina la frontierele din 1923, adica la momentul infiintarii.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 07:47)
Rusia trebuie să dispară.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 08:28)
Rusia trebuie să dispară.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 00:02)
pe autoritatile romane nu ne putem baza...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 00:48)
Absolut corect. Dar in acelasi timp sunt resemnat. Romania a cedat navigatia pe Dunare, a permis sapaturi masive pe Chilia si Bastroe, a permis cerealelor toxice sa ajunga pe masa romanilor (iar eu sunt unul care a avut probleme digestive, impreuna cu alti membri de familie de la painea fabricata local, si am recurs la painea congelata importata din vestul Europei si coapta in magazine ca Lidl sau Kaufland).... nu am niciun fel de speranta ca Romania sa opreasca ucrainizarea fortata a minoritatii romanesti din Ucraina.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 08:16)
in loc de Argentina , si Brazilia , poate putea merge Johanis sa vorvbeasca cu viceprimarul de acolo
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 08:59)
romanii din ucraina nu au dubla cetățenie,nu prezintă interes pentru trădătorii de la pnl
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 12:27)
Corect!Dar nu doar pentru PNL!Toti sunt o apa si-un pamant!