Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, în a doua jumătate a lunii mai, că "Romgaz" se va lista la Bursa de la Bucureşti. Marcel Piteiu, directorul general al "Romgaz", ne-a declarat: "În urma anunţului făcut de domnul ministru Videanu, reprezentanţii companiei au început discuţiile referitoare la evaluarea şi întocmirea documentaţiei astfel încât, peste nouă luni, să putem lista 10-15% din acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. La această dată, este prematur să discutăm despre desemnarea intermediarului listării".
Producătorul de gaze deţinut de stat are proiecte foarte ambiţioase pentru explorarea resurselor petroliere din ţară şi din străinătate. Datorită faptului că Zona Caspică este una dintre principalele surse potenţiale pentru proiectele de transport a gazelor AGIR (Azerbaidjan - Georgia - România) şi Nabucco (Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Aus-tria), specialiştii de la "Romgaz" analizează atent posibilitatea desfăşurării de operaţiuni petroliere în această zonă. "Departamentele de specialitate din companie analizează, momentan, informaţiile şi datele dobândite, urmând ca, în momentul în care unul sau mai multe proiecte se vor concretiza, să luăm deciziile de rigoare", ne-a spus domnul Piteiu.
"Romgaz" mai derulează, în parteneriat cu investitori privaţi, operaţiuni de explorare şi producţie a unor zăcăminte petroliere din Slovacia şi Polonia. După desfăşurarea operaţiunilor corespunzătoare primei faze de explorare a acestor zăcăminte, în care s-au achiziţionat aproximativ 260 km seismică 2D (n.r. lucrări specifice de cercetare) şi s-au efectuat studii de teren pentru obţinerea de date cu caracter structural şi geo-chimic, s-au delimitat o serie de pros-pecte şi lead-uri care ridică gradul de prospectivitate a celor trei perimetre Svidnik, Medzilaborce şi Snina.
Potrivit directorului general al "Romgaz", zonele cu prospectivitate ridicată au fost identificate în toate cele trei perimetre aflate în concesiune, justificând, astfel, continuarea operaţiunilor şi în faza a doua a explorării în configuraţia actuală a blocurilor menţionate.
Aceste zone urmează să fie evaluate prin foraj şi prospecţiuni seismice menite să delimiteze cu exactitate extinderea potenţialelor acumulări, precum şi descoperirea altor zone noi cu potenţial pentru explorare.
"Romgaz" a depus oferte comune împreună cu "Exxonmobil" şi "OMV Petrom", pe data de 19 mai, în cadrul rundei X de licitaţii pentru concesionarea unor perimetre petroliere din Marea Neagră. Marcel Piteiu ne-a declarat că termenii şi condiţiile comerciale ale ofertelor depuse sunt confidenţiale şi că nu ne poate spune ce resurse financiare va angaja compania în aceste explorări dacă va câştiga licitaţiile. Câştigătorii vor fi anunţaţi de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) la finele acestei luni.
În prezent, specialiştii "Gazprom" analizează propunerile "Romgaz" în raport cu structurile depletate (n.r. zăcăminte de gaze epuizate) din ţara noastră, care prezintă potenţial pentru dezvoltarea de depozite subterane, ne-a mai declarat Marcel Piteiu. În perioada următoare, gigantul rus va prezenta companiei rezultatele acestor analize. Părţile au convenit ca perioada de valabilitate a Memorandumului dintre "Gazprom" şi "Romgaz" să fie extinsă până în data de 25 mai 2011.
"Romgaz" intenţionează să intre pe piaţa producătorilor de energie electrică prin intermediul termocentralei de la Iernut, pe care o va prelua de la "Termoelectrica", în contul creanţei pe care o are de recuperat de la producătorul de electricitate. Conducerea "Romgaz" ne-a precizat că, în situaţia actuală, este prematur să se pronunţe asupra termenelor şi planului de viitor pentru centrala Iernut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2010, 14:55)
ce bine ar fi
sa se listeze toate