Romgaz - afaceri în scădere dar profit în creştere, în primul trimestru

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 mai 2024

Romgaz - afaceri în scădere dar profit în creştere, în primul trimestru

Cheltuielile cu taxele şi impozitele s-au redus cu 57%

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG) a raportat, pentru primele trei luni ale anului, o cifră de afaceri de 2,27 miliarde de lei, cu 21,9% sub cea din primul trimestru al anului trecut, dar profitul net a creascut cu 28,4%, la 1,24 miliarde de lei, conform rapotului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este efectul unor cheltuieli mai mici cu taxele şi impozitele, care s-au redus cu 57,3%, de la 632 milioane lei în perioada ianuarie-martie 2023 la 270 milioane lei în primele trei luni ale acestui an.

"Scăderea de 362,2 milioane lei se datorează, în principal, diminuării cu 399,5 milioane (-83,77%) a cheltuielilor cu impozitul pe veniturile suplimentare, acestea ajungând la nivelul de 77,39 milioane lei. Cheltuielile cu redevenţa (inclusiv redevenţa pentru activitatea de înmagazinare) au crescut cu 34,29 milioane lei (+22,80%) faţă de primul trimestru din 2023", se arată în raportul companiei publicat la BVB.

Conform Romgaz, reducerea cifrei de afaceri provine din diminuarea cu 25,06% (-643,59 milioane lei) a veniturilor consolidate din vânzarea gazelor, din scăderea cu 9,88% (-11,99 milioane lei) a veniturilor din vânzarea de energie electrică şi din declinul de 9,07% înregistrat de serviciile de înmagazinare.

Din punct de vedere cantitativ, în primul trimestru din 2024, din producţia internă şi gazele înmagazinate ale Grupului a fost vândută o cantitate de gaze mai mică faţă de primul trimestru din 2023 cu 6,68%. În primele trei luni ale acestui an, Grupul a livrat aproximativ 91% din gaze la preţul de 150 lei/MWh introdus de OUG nr. 27/2022 cu modificările şi completările ulterioare, potrivit raportului.

Producţia de energie electrică a fost mai redusă în primul trimestru 2024 faţă de primul trimestru 2023 cu 18,33%. "Diminuarea producţiei a fost cauzată de o oprire accidentală a centralei, generată de vechimea acesteia. Grupul a vândut aproximativ 71% din cantitatea livrată către terţi pe mecanismul de achiziţie centralizată a energiei electrice (MACEE) introdus de OUG nr. 27/2022 cu modificările şi completările ulterioare. Cantitatea livrată pe MACEE în primul trimestru din 2023 a fost de 97% din livrările către terţi", se menţionează în raport.

Veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au scăzut cu 9,07% în primul trimestru din 2024 faţă de primul trimestru din 2023 (-13,67 milioane lei). "Facem menţiunea că veniturile consolidate din înmagazinare includ veniturile din servicii facturate de Romgaz aferente gazelor din depozit vândute. Veniturile neconsolidate din înmagazinare au crescut cu 9,89% faţă de primul trimestru din 2023 (12,76 milioane lei), în principal ca urmare a serviciilor de extracţie, al căror tarif a fost mai mare în primul trimestru din 2024 faţă de primul trimestru din 2023 cu 70,69%, anulând volumul mai scăzut cu 15% al acestor servicii", se arată în raport.

În ceea ce priveşte segmentul de energie electrică, în primele trei luni ale anului 2024, Grupul a înregistrat cheltuieli privind contribuţia la fondul de tranziţie energetică de 5,14 milioane lei, având în vedere că cea mai mare parte a energiei electrice produse a fost vândută la preţul reglementat de 450 lei/MWh, conform documentului.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din compania cu sediul în Mediaş, a cărei evaluare bursieră se ridică la aproape 20,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. SNG to the Moon

    1. To the Moon pe naiba .... pot avea profit in restere si 300 %, pana in 2027 au de bagat bani in Neptun Deep, deci dividende de 2-3 %, asa ca nul asta. Dupa 2027, mai vedem.

      da actiuni gratuite..

      Este corect, dvd mici dar bn ca nu o decapitalzeaza forțat, mai bn o soc puternica,, zgârcit,, decât una generoasa și slaba ca potențial de creștere.

      Nu uita ca din banii noștri vrei sa între pe regenerabile și nu f sifoneala cu act ca la Sifuri  

      Oil & Gas sunt companii de dividend nu de growth. Neptun Deep este motivat mai mult politic decât economic.Sunt gaze ce vor avea un cost enorm de extractie, redevențe, reglementari UE etc.Gaze erau la pret mult mai bun din Azerbaidjan de ex. SNG va deveni ca și TGN o companie candva bună implicata in tot felul de "investii" pana ajunge la un randament nul pt investitori.

      Dupa 2027 o sa cumperi SNG la 75 lei

      După 2027 pretul actiunii SNG o sa fie dublu față de acum.

      3 lucruri:  

      1. Caragele 

      2. Iernut

      3. Neptun Deep  

      Câini latră, SNG forță prețul nustiu cât va fi dar la prețu de acum never, TGN a dat rez bune așa că cei cu apocalipsa fac precum grivei se.........

      În cazul TGN dacă scăderea valorii de piață a companiei în 6 ani la aproape jumătate (de la 400+RON la aprox 200 inainte de majorarea de capital) și a randamentului div de la 10% la 1% sau cât e azi, înseamnă rezultate bune, spor la cumpărare!

      trage un pui de somn si revino! ;)

      poate la 7,5 lei ca se dau gratuitele 9 la 1 detinuta, ar fi prea prea sa ajunga la 75 :))

    ...Să vedem cum va evolua după majorarea de capital. În rest, prețul îl țin și fondurile, instituționalii mari care cumpără și nu vând.

    Business romanesc, marca statul roman. Liberalizeaza preturile, apoi plafoneaza la preturi mai mari.

    Aici sunt banii dumneavoastra. Un alt fel de taxa marca PSD-PNL. 

    SNG, SNP, TLV, BRD, H2O, SNN, de avut și ținut în portofoliul pe termen lung! Sunt companii care susțin economia țării , iar aceasta dacă observați este numai pe plus.

    SNG este no 1 pe producție și înmagazinare a gazelor, după 2027 va fi o alta companie, probabil cu rulaje cu mult peste cele actuale datorita punerii în exploatare a zonei Carageale, Neptun Deep, Iernut pe lângă ceea ce au deja în producție.

    Despre preț/acțiune este clar că toate acestea se vor reflecta in cotatia bursiera fara dubiu. 

    1. Corect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb