Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a continuat şi în primul trimestru din 2009 consolidarea şi dezvoltarea activităţilor şi a gamei de produse oferite. Pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere, compania a înregistrat în această perioadă o diminuare cu 38% a cifrei de afaceri consolidate, până la un nivel de aproximativ 651 milioane USD, profitul operaţional (EBITDA) scăzând până la -14,3 milioane USD. Principalii factori externi care au influenţat în primul trimestru rezultatele financiare obţinute de Rompetrol Rafinare, independenţi de activitatea sa, sunt scăderea cotaţiilor internaţionale cu 54% pentru ţiţei şi cu 50% pentru carburanţi faţă de perioada similară din 2008, majorarea diferenţelor de curs valutar pe fondul deprecierii monedei naţionale (33% pentru RON/USD şi 16% pentru RON/EURO), precum şi influenţele crizei financiare internaţionale.
Printre performanţele atinse de Rompetrol Rafinare şi subsidiarele sale în primul trimestru se numără lansarea gamei de carburanţi premium Alto (benzina Alto101 şi motorina Alto55), atingerea unor minime istorice a pierderilor tehnologice (-17%) şi a consumurilor energetice (-16%) la Rompetrol Rafinare, repornirea instalaţiilor de polietilenă de joasă (LDPE) şi înaltă densitate (HDPE), rechemarea din somaj tehnic a angajaţilor Rompetrol Petrochemicals, după diminuarea cu circa 73% a stocurilor de polimeri. De asemenea, un alt proiect important finalizat în primul trimestru este şi construcţia Centrului de Operaţiuni Rompetrol (ROC), care permite controlul şi monitorizarea atât a staţiilor de alimentare, cât şi a calităţii/trasabilităţii carburanţilor Rompetrol, de la poarta rafinăriei până în rezervorul clientului.
Nivelul total al materiilor prime procesate de rafinăriile Grupului Rompetrol (Rompetrol Rafinare şi Vega Ploieşti) în perioada ianuarie-martie s-a majorat cu 1%, până la 1,07 milioane tone. Tot în primul trimestru, Grupul Rompetrol, prin Midia Marine Terminal, a descărcat primul vapor de ţiţei şi a început operarea propriului terminal petrolier din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu materiei primă a rafinăriei. Acesta va permite realizarea unor reduceri a costurilor de cel puţin 4-5 USD/tonă prin scăderea distanţei cu aproximativ 33 de kilometri faţă de traseul prin portul Constanţa.
Pentru acest an, cantitatea de materie primă estimată de rafinăria Rompetrol Rafinare pentru a fi procesată se ridică la circa 4,39 milioane tone (4,24 milioane tone ţiţei), la care se adaugă 309.000 tone la Vega Ploieşti.
În primul trimestru, vânzările de carburanţi pe plan extern ale rafinăriei Rompetrol Rafinare s-au majorat cu aproximativ 22% (465.00 tone), ca efect şi a finalizării în luna decembrie a triplării capacităţii de tranzitare a produselor petroliere prin dana 9 aferentă portului Midia. Pe plan intern, vânzările de carburanţi au înregistrat o diminuare cu 7% (300.000 tone).
Pe fondul influenţei crizei economice internaţionale, segmentul de distribuţie a Rompetrol Rafinare (subsidiarele Rompetrol Dowsntream, Rom Oil, Rompetrol Logistics, Rompetrol Gas) a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri de 344 milioane USD şi un profit net de 14,7 milioane USD. În acelaşi timp, carburanţii comercializaţi pe plan intern au consemnat o creştere cu 11% pe segmentul wholesale şi o diminuare cu 2% pe retail.
La finele lunii martie, Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului in Romania, a lansat QProTek-t, primul program din România de garantare a calităţii carburanţilor şi a funcţionării optime a sistemului de alimentare al maşinii.
Segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, a consemnat în primul trimestru o cifră de afaceri de 47,5 milioane USD şi un profit net de peste 5,1 milioane USD. În contextul constrângerii pieţelor de profil şi a scăderii cotaţiilor internaţionale la produsele petrochimice, compania a repornit instalaţiile de polietilenă de înaltă densitate (HDPE) şi de joasă densitate (LDPE) şi a rechemat personalul trimis în şomaj tehnic la finele lunii noiembrie.