Rompetrol va răscumpăra o parte din acţiunile statului la Rompetrol Rafinare

A.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2013

Rompetrol va răscumpăra o parte din acţiunile statului la Rompetrol Rafinare

UPDATE 14:45: Victor Ponta: "Am solicitat ca Rompetrol să aloce aproape un miliard de dolari pentru investiţii"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, după şedinţa USL, că discuţiile privind soluţionarea diferendului cu Rompetrol au avansat şi că Rompetrol trebuie să aloce aproximativ un miliard de dolari pentru investiţii.

"Am avansat foarte mult şi mâine vom avea o discuţie pe tema soluţionării diferendului privind Rompetrol. Acolo Guvernul şi statul român pot să încaseze o sumă importantă pentru o parte din pachetul de acţiuni şi mai ales dincolo de suma pe care o încasăm şi care, sigur, intră la buget, cel mai important este solicitarea noastră către cei de la Rompetrol de a avea un volum important, aproape un miliard de dolari, de investiţii în perioada următoare. Până la urmă, repet, banii intră la buget, se cheltuie, însă investiţiile sunt partea cea mai importantă", a declarat Victor Ponta.

---

UPDATE

Statul ar putea face licitaţie pentru vânzarea acţiunilor Rompetrol Rafinare

Statul ar putea vinde acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) pe care le deţine prin licitaţie.

Tot pachetul statului valorează, la cotaţia actuală de pe bursă, 264 milioane euro.

---

Statul rămâne cu peste 18% din companie

Grupul "Rompetrol" şi statul român au încheiat, vineri, un memorandum de înţelegere pentru închiderea disputei privind conversia obli­gaţiunilor "Rompetrol Rafinare" în acţiuni, în favoarea statului român, potrivit unui comunicat de presă.

În baza acestuia, s-a agreat ca Grupul să răscumpere o parte din acţiunile deţinute de statul român la "Rompetrol Rafinare" (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), acesta urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din judeţul Constanţa.

"Statul rămâne cu un pachet de peste 18% şi încasează contravaloarea negociată cu partenerii kazahi, dar, repet, nu vinde tot şi nu încasea­ză preţul unitar corespunzător întregului pachet", a decalarat Remus Vulpescu, reprezentantul statului la Rompetrol, la un post de televiziune.

Premierul Victor Ponta declarase, săptămâna trecută, că Guvernul continuă negocierile pentru vânzarea acţiunilor "Rompetrol Rafinare" şi speră să ajungă la o înţelegere până astăzi, când este stabilit un nou termen în procesul pe această temă, în lipsa unui acord urmând ca decizia să fie luată de instanţă, ceea ce, însă, ar putea genera şi alte repercusiuni.

Înţelegerea urmează să fie finalizată în perioada următoare, după stabilirea şi avizarea tuturor detaliilor tehnice şi comerciale, dar şi după aprobarea acestora de către autorităţile de resort şi de către Consiliul de Adminstraţie al companiei naţionale de ţiţei şi gaze din Kazahstan, "KazMunayGas", unicul acţionar al Grupului Rompetrol, potrivit comunicatului citat.

În urma conversiei obligaţiunilor emise în 2003, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit, în 2010, acţionar al "Rompetrol Rafinare", cu o participaţie de 44,69%.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în va­loare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

Titlurile RRC, care scăzuseră, joi, cu 6,37%, la 0,0544 lei, după ce, în şedinţele precedente, urcaseră cu 67,4%, s-au apreciat cu 8,27%, vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb