"Romsilva", curăţată de clădiri

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 17 noiembrie 2010

"Romsilva", curăţată de clădiri

Aproape o treime din clădirile Regiei Naţionale a Pădurilor "Romsilva" ar putea să fie scoase la vânzare, în perioada următoare, pe motiv că ar fi nerentabile.

Oficialii susţin că au făcut un inventar şi, din cauza pierderilor, nu se mai justifică păstrarea a circa 900 din cele 3.000 de clădiri ale Regiei.

Silvicultorii şi parlamentarii consideră însă că numărul clădirilor degradate ar fi mult mai mic şi că, în realitate, s-ar urmări doar satisfacerea unor interese imobiliare.

Potrivit lor, ţinta ar fi cabanele turistice "Romsilva" şi cele de vânătoa-re, îndeosebi în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, cantoanele degradate sau centrele de colectare a fructelor de pădure în paragină fiind doar un paravan pentru parafarea unor afaceri.

Borbely: "Eu nu sunt genul de om care să stau s-o amân iarăşi; păi dacă au stat douăzeci de ani, atunci să mai stea zece"

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, recent, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de agricultură de la Camera Deputaţilor, că a solicitat inventarierea clădirilor "Romsilva" şi că, în urma analizei, o bună parte dintre clădiri ar trebui vândute că aduc pierderi.

Laszlo Borbely a declarat: "Eu am cerut de vreo patru luni de zile să-mi facă un inventar. Când am văzut câte clădiri sunt, am făcut o analiză. Nimeni nu vrea să le vândă pe gratis sau ştiu eu (n.r. - să vândă) avuţia Romsilva. Dar nu se poate să ai 3000 de clădiri şi să nu verifici dacă aces-tea aduc venit sau pagube. Deocamdată aduc pagube. Evident, asta nu înseamnă că dăm clădirile Regiei care sunt justificate, care au fost băgate în circuitul turistic şi câteva din ele, dar foarte puţine sunt şi profitabile. Vom lua o decizie înţeleaptă. Eu nu sunt genul de om care să stau s-o amân iarăşi, păi dacă au stat douăzeci de ani, atunci să mai stea zece".

Solovăstru: "Nu vindem cabanele; pe unele le închiriem între trei şi cinci ani"

Valerian Solovăstru, director general al RNP "Romsilva", susţine că multe dintre clădirile scoase la vânzare au fost amortizate şi că restructurarea nu va presupune doar vânzare, ci şi închiriere sau casare.

Valerian Solovăstru ne-a precizat: "Vânzarea începe cu acele clădiri care nu se mai află pe terenurile Re-giei, care au fost retrocedate. În aceas-tă situaţie se află circa 300 de clădiri, din cele 900. În ceea ce priveşte cabanele, acestea nu vor fi vândute. Totuşi, o parte dintre ele vor fi închiriate pe o perioadă între trei şi cinci ani".

Horj: "În spatele vânzării sunt băieţii deştepţi care au pus ochii pe clădiri frumoase"

Pavel Horj, deputat în cadrul Comisiei de Agricultură, consideră însă că în spatele procesului de vânzare s-ar afla "băieţii deştepţi care au pus ochii pe unele clădiri frumoase".

Horj susţine că interesele asupra clădirilor "Romsilva" sunt transpartinice şi datează de mulţi ani: "Toate guvernele au inventariat aceste clădiri ale Romsilva. În spatele inventarierii stau interese imobiliare. Acum însă sunt presiunile foarte mari. Din informaţiile mele, doar 100 din cele 900 s-ar afla într-adevăr într-o situaţie deplorabilă. Vânzarea trebuie blocată. În condiţii de criză, nu te apuci şi vinzi cabane la preţ mic".

Stoicescu: "Este un atac împotriva pădurii"

Silvicultorii sunt nemulţumiţi de vânzarea clădirilor "Romsilva".

"Nu suntem de acord cu vânzarea clăridilor, este un atac împotriva pădurilor", ne-a spus Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

Marian Stoicescu ne-a precizat: "Noi am analizat această situaţie şi i-am spus domnului ministrul Borbely că nu suntem contra unui inventar, dar acesta să nu aibă ca efect afectarea patrimoniului Romsilva. Să nu uităm că unele dintre acestea sunt clădiri cu rol, inclusiv, de pază. Ce se doreşte, crearea unor enclave în fondul forestier? Este un atac împotriva pădurilor".

Suprafaţa totală a fondului forestier naţional este 6,4 milioane hectare. Dintre acestea, 4,2 milioane de hectare sunt proprietate publică a statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb