"Romtelecom" a redevenit profitabilă cu venituri mai mici

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 27 februarie 2004

Compania a înregistrat anul trecut un profit net de 45,6 milioane de euro

"Romtelecom" şi-ar putea externaliza administrarea proprietăţilor

"Romtelecom" a încheiat anul trecut cu un profit net de 45,6 milioane de euro, faţă de pierderile de 65,9 milioane de euro, raportate în 2002, potrivit unui raport dat publicităţii, ieri, de grupului elen OTE, acţionarul majoritar al companiei. Trecerea "Romtelecom" pe profit s-a produs pe fondul scăderii veniturilor operaţionale cu 16,8% faţă de anul 2002, la 797,4 milioane de euro. Raportul OTE precizează: "Ca rezultat al politicii de reducere a costurilor, < Romtelecom > a redevenit profitabilă în 2003. Compania începe să beneficieze în urma eforturilor de diminuare a personalului, care au dus la scăderea cheltuielilor salariale cu 15% pe parcursul anului trecut. < Romtelecom > va continua să implementeze planul de transformare în anul 2004, cu scopul de a atinge reducerea propusă a costurilor operaţionale". Anul trecut, societatea a concediat 6.694 de salariaţi, peste ceea ce îşi propusese în programul de restructurare. Potrivit comunicatului OTE, reducerea veniturilor "Romtelecom" a fost determinată în primul rînd de scăderea tarifelor în termeni reali, deşi autorităţile de reglementare au aprobat exprimarea tarifelor în euro, începînd din octombrie. Compania "Romtelecom" s-a confruntat cu scăderea veniturilor din interconectare cu 50% faţă de anul 2002. Potrivit OTE, "Romtelecom" a reuşit să oprească în ultimul trimestru al anului trecut tendinţa de scădere a traficului internaţional, graţie unei noi politici de preţuri. Ca urmare, traficul internaţional şi-a reluat creşterea şi a atins niveluri record în trimestrul patru. "Romtelecom" a pierdut, însă, anul trecut o cotă importantă din traficul internaţional prin operatorii de telefonie mobilă.

"Romtelecom" opera la sfîrşitul anului trecut 4.326.398 de linii de telefonie fixă, în creştere cu 3,1% faţă de anul 2002. Datoriile financiare ale companiei au scăzut cu 55,6%, la 173,8 milioane de euro.

"Cosmorom" - pierderi de peste 30 de milioane de euro

Operatorul de telefonie mobilă "Cosmorom", controlat de "Romtelecom", a înregistrat, anul trecut pierderi, de circa 31 milioane de euro, şi venituri operaţionale de aproximativ 8,5 milioane de euro. Numai în ultimul trimestru al anului 2003, "Cosmorom" a avut pierderi de 6,9 milioane de euro.

Numărul de clienţi ai operatorului de telefonie mobilă a scă-zut pe parcursul anului trecut cu 17,8%, la 81.630. "< Cos-morom > se confruntă cu dificultăţi financiare şi are plăţi restante către principalul său furnizor de echipamente", potrivit comunicatului OTE. Grupul elen a anunţat, încă de anul trecut, că nu mai susţine financiar "Cos-morom". Consiliul de ad-ministraţie al "Romtelecom" a desemnat recent "Citigroup" să evalueze opţiunile privind viitorul operator de telefonie mobilă. Ministrul Comunicaţiilor şi tehnologiei Informaţiilor, Dan Nica, a declarat că doi operatori de telecomunicaţii şi un fond de investiţii şi-au exprimat interesul pentru "Cosmorom".

Grupul OTE a înregistrat anul trecut un profit net de 433,4 milioane de euro, în creştere cu 25,3% faţa de anul precedent. Veniturile operaţionale au cres-cut cu 14,7%, la 4,9 miliarde de euro.

"Romtelecom" şi-ar putea externaliza administrarea proprietăţilor

Administratorii "Romtelecom" au analizat recent situaţia proprietăţilor aparţinînd companiei, care nu sînt utilizate în activitatea de bază. "Consiliul de Administraţie a hotărît evaluarea acestor active şi va opta, fie pentru externalizarea activităţii de gestiune a proprietăţilor, prin crearea unei societăţi care să le administreze, fie pentru înfiinţarea unei divizii separate în cadrul companiei pentru exploatarea acestor active", ne-a declarat Dan Pazara, directorul de comunicare al "Romtelecom". "Vom alege acea variantă care va fi mai avantajoasă din punct de vedere financiar", a adăugat Dan Pazara. Domnia sa ne-a explicat că printre activele deţinute de "Romtelecom" şi neutilizate în activitatea de bază se numără clădiri, terenuri, hoteluri sau vechile centre de pregătire.

Acţionarii "Romtelecom" au cerut consiliului de adiminis-tra-ţie, la jumătatea lunii trecute, să evalueze proprietăţile "Romtelecom" şi să propună soluţii privind administrarea lor în beneficiul companiei. Necesitatea ca societatea să facă dis-tincţia între activitatea de bază şi oricare alte activităţi este, potrivit acţionarilor "Romtelecom", un lucru esenţial pentru restructurarea şi eficienţa activităţii companiei. Potrivit directorului de comunicare al "Romtelecom", după alegerea unei variante privind administrarea proprietăţilor, vor fi luate deciziile privind vînzarea, închirierea activelor sau alte moduri de valorificare a acestora. Acţionar majoritar al "Romtelecom" este compania "OTE International Investments", care deţine 54% din acţiuni. Celălalt acţionar principal este Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, care controlează pachetul de 45,99% din companie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb