Operatorul de telecomunicaţii Romtelecom, divizie a grupului grec Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), a înregistrat în primul semestru al acestui an venituri de 442,4 milioane euro, în creştere cu 0,7 procente faţă de încasările de 439,4 milioane euro consemnate în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare pe primul semestru, comunicate, ieri, de grupul OTE. În al doilea trimes-tru din 2008, venitul operaţional al Romtelecom a cres-cut cu 2,7 % în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior. În schimb, profitul operaţional înainte de deprecieri şi amortizări (OIBDA) a înregistrat, în primul semestru al acestui an, o scădere de 24,5 procente, până la 124,3 milioane euro, faţă de 164,6 milioane euro în perioada similară a anului trecut. "Lansarea unei mari varietăţi de noi pachete şi servicii s-a regăsit şi în creşterea cheltuielilor, în timp ce procesul de transformare al organizaţiei, precum şi cel de repoziţionare pe piaţă, au dus la creşterea costurilor operaţionale. Creşterea traficului internaţional pentru serviciile de voce, generată de ofertele îmbunătăţite ale Romtelecom, a condus la costuri mai mari de interconectare, cu aproximativ 6,8 %. Toate acestea au generat o scădere a venitului operaţional înainte de depreciere şi amortizare (OIBDA) de aproximativ 7,3 % în comparaţie cu al doilea trimestru al anului 2007", se menţionează într-un comunicat al Romtelecom, citat de Agerpres.
La finele lunii iunie 2008, Romtelecom avea 2,994 milioane linii telefonice fixe, în scădere cu trei procente faţă de 3,087 milioane linii telefonice fixe la finele lunii iunie 2007. Operatorul anunţă o încetinire considerabilă a pierderii de linii telefonice fixe în condiţiile în care în perioada iunie 2007-iunie 2006 s-a înregistrat un declin de 18 procente a numărului de linii telefonice fixe. "Compania a reuşit să ţină sub control rata deconectărilor, menţinând relativ stabil numărul de linii telefonice fixe, astfel încât veniturile generate de noile servicii (Internet broadband, date pentru segmentul de business, TV) să compenseze scăderea veniturilor din telefonia fixă tradiţională", a arătat compania. Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, deţine 54,01 % din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească, prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin RomTelecom (30 % din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 % din titluri). Numărul salariaţilor companiei a scăzut cu 16 % în prima jumătate a acestui an, ajungând la 10.523 persoane.
RomTelecom are peste 500.000 de clienţi la serviciile de date şi televiziune prin satelit
Serviciile de date şi televiziune prin satelit ale RomTelecom au înregistrat creşteri semnificative în ultimul an, numărul de clienţi atât pentru serviciile de TV prin satelit (Dolce), cât şi pentru ADSL (Clicknet) depăşind jumătate de milion. Potrivit unui comunicat al companiei, numărul liniilor de ADSL, separat, s-a triplat pe durata unui an, iar numărul de utilizatori Dolce a fost mai mult decât dublu faţă de 30 iunie 2007. Serviciile de date (ADSL, VPN, alte servicii broadband) au crescut cu 48 % în al doilea trimestru al anului 2008 în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precendent. Utilizarea serviciilor de voce ale Romtelecom a înregistrat creşteri semnificative. În al doilea trimestru al anului, traficul corespunzător convorbirilor interurbane (naţionale) a crescut cu 24 % în comparaţie cu al doilea trimestru din 2007, în timp ce traficul pentru convorbirile locale a crescut cu 14 la sută.