"Romtelecom" va disponibiliza în acest an 3.500 de salariaţi

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 martie 2004

"Romtelecom" va renunţa în acest an la 3.500 de angajaţi, în scopul creşterii rentabilităţii şi eficienţei activităţii, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, directorul general al operatoru-lui de telecomunicaţii, James Hubley. "Vrem să ajungem, în anul 2006, la o eficienţă operaţională 300 de linii la un salariat. La sfîrşitul anului 2003, acest indicator era 181, în creş-tere cu 31,2% faţă de 2002, fapt datorat reducerii personalului cu aproape 6.700 de persoane şi creşterii numărului de linii telefonice cu 3,1%, pînă la aproximativ 4,33 milioane", a spus Hubley. Potrivit reprezentanţilor "Romtelecom", socie-tă-ţile de telefonie din Europa de Vest înregistrau, în anul 2000, în medie, 298 de linii/salariat. În prezent, "Portugal Telecom", un operator comparabil cu "Rom-telecom", are 460 de linii pe salariat, iar operatorul ceh de telefonie "Cesky Telecom" şi-a propus să atingă în doi ani 500 de linii pe salariat.

Grupul elen OTE, acţionarul majoritar al "Romtelecom", a anun-ţat, în luna februarie a anu-lui trecut, disponibilizarea în perioada 2003-2004 a 9.000 de angajaţi ai operatorului ro-mân de telecomunicaţii, conform planului de restructurare. "La sfîrşitul acestui an, < Romtelecom > va avea circa 20.400 de salariaţi", a precizat James Hubley.

Un alt obiectiv prioritar pentru managementul companiei este creşterea ratei profitului operaţional (EBITDA, respectiv profitul înainte de scăderea amortizării, plata dobînzilor şi a impozitelor) pînă la 35%, comparativ cu 27% în 2003. Rata EBITDA reprezintă raportul între profitul operaţional şi veniturile operaţionale. "Anul trecut, acest indicator ar fi fost de 29% dacă < Romtelecom > nu ar fi constituit provizioane în valoare de 20 milioane de euro, cea mai mare parte destinate plăţilor compensatorii", a precizat directorul general al "Romtelecom". James Hubley a afirmat că deprecierea leului faţă de euro a generat 90% din scăderea de 161,3 milioane euro a veniturilor companiei din 2003. "Romtelecom" a raportat pentru anul trecut venituri de operaţionale de 797,4 milioane euro, comparativ cu 958,7 milioane euro în 2002. "Programul de restructurare a avut ca efect reducerea cheltuielilor operaţionale ale companiei cu 22,3%, de la 748,6 milioane euro la 581,3 milioane euro", a afirmat Hubley. Domnia sa a precizat că, din economiile de 167 milioane de euro, aproximativ 60 milioane reprezintă reduceri la alte cheltuieli decît cele legate de personal şi interconectare. "Este vorba de scăderea cheltuielilor de întreţinere datorită creşterii gradului de digitalizare, precum şi a celor cu consumabilele. Alte reduceri de cheltuieli au fost legate de întreţinerea parcului auto şi de curăţenie", a explicat James Hubley.

Pe fondul reducerii costurilor, "Romtelecom" a înregistrat, a-nul trecut, un profit net de 45,6 milioane euro, faţă de pierderile de 65,9 milioane euro din 2002.

James Hubley: "Sîntem deschişi oricărei discuţii cu ANRC, dar trebuie să respectăm procedura instanţei"

"Romtelecom" aşteaptă decizia instanţelor de judecată în legătură cu refuzul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) de a permite creşterea tarifelor la abonamente solicitată, a spus James Hubley. "Aproape toţi operatorii de telecomunicaţii din centrul şi estul Europei se confruntă cu astfel de probleme", consideră directorul general al "Romtelecom", amintind exemplul "Cesky Telecom", care a dat în judecată autoritatea de reglementare pentru refuzul de a permite creşterea abonamentului lunar. "Sîntem deschişi oricărei discuţii cu ANRC, dar în primul rînd trebuie să respectăm procedura instaţelor de judecată", a spus Hubley, adăugînd: "Evident, am fi foarte mulţumiţi dacă vom găsi o soluţie amiabilă". Compania a acţionat ANRC în justiţie, în luna ianuarie, pentru că autoritatea i-a respins cererea de creştere a abonamentelor telefonice cu 66%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb