Acţionarii companiei braşovene Ropharma au aprobat săptămâna trecută un plafon maxim al creditelor curente de 11 milioane de euro, acesta urmând să fie garantat cu stocurile societăţii, creanţele şi cu ipoteci asupra imobilelor societăţii. De asemenea, acţionarii au aprobat încheierea de către Ropharma, în calitate de co-debitor a contractelor de credit ale companiei Teo Health pentru împrumuturile la termen de cel mult 1,5 milioane de euro pe termen de şapte ani şi respectiv a creditelor curente de cel mult 0,5 milioane de euro. Teo Health este compania care controlează Spitalul "Sf. Constantin", unde Ropharma deţine o treime din acţiuni, alături de omul de afaceri Cristian Teodorescu şi Floriean Firu, vicepreşedinte al SIF Transilvania.
Acţionarii firmei braşovene au mai aprobat şi ratificarea contractării unui credit de investiţii de peste 150.000 de euro pentru achiziţionarea unei autoutilitare de marfă.
Compania este controlată de omul de afaceri braşovean Mihai Miron. Acesta a vândut în noiembrie încă 3% din titlurile Ropharma Braşov. Pentru cele 8,75 milioane de acţiuni pe care le deţinea prin intermediul companiei Rimia Investment Limited, Miron a încasat 5,5 milioane de lei, adică mai mult de 1,2 milioane de euro. Miron a mai vândut şi în luna iunie un pachet de 2,5% din acţiunile Ropharma pentru care a încasat circa un milion de euro.
Miron ar putea viza prin aceste tranzacţii de vânzare creşterea free-float-ului companiei (acţiuni libere la tranzacţionare - n. red.) şi atragerea în acţionariat a unor fonduri de investiţii, obiective pe care şi le-a propus odată cu promovarea Ropharma la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti.
În ultima perioadă în acţionariatul distribuitorului de medicamente şi-au făcut apariţia mai multe fonduri de investiţii, printre care fondurile de pensii ale ING, care au ajuns să controleze la finalul anului trecut 5,5% din acţiunile Ropharma.
După vânzările recente, Mihai Miron şi-a redus deţinerea în Ropharma la 63,5% din acţiuni, el deţinând controlul indirect prin mai multe vehicule de investiţii înregistrate în SUA şi Cipru, respectiv Rimia Investments, Arrow Pharmaceuticals şi Add Pharmaceuticals.
În ciuda creşterii afacerilor, profitul distribuitorului de medicamente s-a redus în primele nouă luni ale anului cu 39,5%, la 5,2 milioane de lei.