Roxit

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 5 iulie 2016

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Am avut dreptate. Acum 10 ani am avertizat că intrarea României în Uniunea Europeană va fi un dezastru.

Să facem o socoteală. Cel mai mare partid (PSD) este condus de un infractor (Liviu Dragnea). În Comisia Juridică au ajuns condamnaţi şi urmăriţi penali. Vi se pare că acestea erau imaginabile măcar în 2007? În 2007 Guvernul l-a trimis drept comisar pe Leonard Orban. Bun-rău, nu discut acum... În prezent o avem pe... Corina Creţu. No comment!

Tot din 2007 România s-a umplut de "doctori" făcuţi la "foc automat". Economia a intrat în criză. Inegalităţile au crescut. Alegătorii sunt cumpăraţi la drumul mare, cu sacoşa. Libertăţile civile au fost erodate.

Nici una dintre promisiunile făcute în 2007 nu s-a îndeplinit. Îşi mai aduce aminte cineva? Nu era vorba să adoptăm până în 2014 moneda unică europeană?

Noi am aderat la Uniunea Europeană în urma unui referendum fraudat. Prelungit cu o zi, pentru că nu ieşeau cifrele la socoteală. Voturile au fost adunate cu urnele plimbate prin super-market-uri.

Mai grav este altceva: am aderat fără nici un fel de dezbatere raţională. Nu am auzit, în spaţiul public, nici un argument critic. Haideţi să încercăm, totuşi, să vedem despre ce a fost vorba.

Printre altele, despre "banii europeni". Mda... Şi unde sunt aceştia? Ani de zile după momentul 1 Ianuarie 2007, România a dat Uniunii mai mulţi bani decât a primit de la aceasta. (Desigur, vina este în general a clasei politice de la Bucureşti, dar explicaţiile nu ţin loc de bani, cred că aici suntem de acord). În ultimii doi-trei ani abia s-a ajuns să primim, ni se spune, ceva mai mult. Eu am nişte îndoieli asupra acestor socoteli, dar pe moment le pun între paranteze. Problema centrală pare să fi trecut neobservată. O economie nu trebuie să funcţioneze pe bază de subvenţii.

S-a mai spus ceva vag despre "apartenenţa la clubul european". Acest club trebuia să cuprindă personaje dubioase precum Bulgaria, unde crimele mafiote erau la ordinea zilei. Acum aflăm că urmează să ne "integrăm" alături de Ucraina, Serbia şi Turcia. Really?...

În fine, s-a mai spus ceva despre UE care ar "garanta", cumva, democraţia diu România. Eu am observat că a garantat guvernarea Ponta. Cu excepţia câtorva declaraţii de circumstanţă ale liderilor PPE, nu am detectat nici un fel de reţinere la Bruxelles în a gira autoritarismul şi corupţia guvernărilor socialiste de la Bucureşti.

Românii au fost minţiţi. Şi sunt minţiţi în continuare. Mai recent, aflăm că euro-scepticismul este inspirat de "putinism". Ca şi cum marii corifei ai "Europei unite" nu ar avea nimic de-a face cu faptul că Putin şi-a cumpărat armament cu bani obţinuţi din Europa. Ca şi cum nu ei s-ar fi pozat cu dictatorul de la Moscova, râzând cu gura până la urechi.

Pentru a nu lăsa loc de nici un fel de confuzie, adaug: cred că actualul regim de la Moscova, decadent şi agresiv, este o ameninţare pentru pacea Europei şi chiar a lumii întregi. Iată de ce NATO trebuie să răspundă decisiv, inclusiv prin dezvoltarea de sisteme de apărare anti-rachetă care să anuleze potenţialul ofensiv al arsenalului rusesc. De asemenea, sancţiunile la adresa Rusiei trebuie nu doar menţinute, ci intensificate, până ce economia Rusiei este adusă în sapă de lemn.

Bun, acum că suntem lămuriţi ce crede subsemnatul despre regimul din Rusia, să revenim la oile noastre. Adică la Roxit.

România nu are ce căuta în Uniunea Europeană. Nu are sens să rămânem ultimii pe puntea Titanicului. Sau, mai precis, sub punte...

Să ne înţelegem. Locul nostru este lângă democraţiile occidentale. Adică alături de Statele Unite şi de aliaţii săi. Unii dintre aceştia sunt membri UE, alţii nu.

Dar pentru acest lucru trebuie să facem un efort real, ca ţară şi ca societate. Trebuie să asimilăm valorile democraţiei liberale, nu ale supra-statului birocratic dirijat de la Bruxelles. Să optăm pentru libertate economică, impozite mici şi stat minimal, nu pentru statul-asistenţial, finanţat prin deficite bugetare.

Un punct de plecare ar fi să începem să gândim cu capul nostru. Să lăsăm la o parte clişeele. Sunt de acord că unii din tabăra anti-UE sunt personaje insalubre. Însă şi de partea cealaltă, pro-UE, sunt mulţi - poate chiar mai mulţi - nefrecventabili. Prostia e distribuită democratic.

Eu înţeleg de unde adeziunea emoţională faţă de Uniunea Europeană. Pentru mulţi oameni simpli, orice este mai bine decât actuala clasă politică. Ieşirea din UE ar însemna, în această lectură, abandonarea ţării în mâinile oligarhiei locale.

Problema este că o democraţie veritabilă nu poate să se construiască cu asemenea improvizaţii. Pe moment, s-ar putea să avem impresia că merge. Însă nimic durabil nu poate fi clădit pe nisipul iluziilor.

Iar ultimii ani, dacă îi analizăm la rece, au arătat clar limitele şi chiar primejdiile statutului de membru UE. Migraţie scăpată de sub control, stagnare economică, ineficienţă administrativă şi impotenţă strategică. NATO este, în aceste condiţii, alianţa indispensabilă României. Uniunea Europeană, nu.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Bun articol!

    Intr-adevar ar trebui facuta o analiza serioasa, acum ca se fac zece ani de la aderare, asupra plusurilor si minusurilor Romaniei, dupa ce am intrat in UE. 

    ... nato este problema europei! care dintr-o uniune economica devinte tot mai mult o extensie militara a americii (because "fuck the E.U.") ... sanctiunile impotriva rusiei o imping spre auto-sustenabilitate (care, spre deosebire de europa occidentala, "are cu ce"!), asta fara sa amintim despre parteneriatul cu china si altele ... "exitul" nu bantuie numai continentul european ci si continentul nord american doar ca este disimulat mai bine (experienata unionista este mai veche), aceasta fara sa vorbim de problemele financiare ... in acest context, cel mai mare pericol pentru europa sta in lipsa pietelor de desfacere si sufocarea in lichiditate ipotetica ... desigur, toate acestea pot fi acoperite cu teroare, migratii si putinisme, pentru moment!!! ... oricum, regasindu-ne la capitolul opinii personale, consider ca "arma secreta" a rusiei vor fi produsele bio, in timp ce atlantismul promite OMGuri, medicina petrochimica si nanocipuri! s-apoi sa va tineti bine cand oamenii vor incepe sa "voteze cu portofelul" iar "portofelele mari" vor incepe a vota si cu oamenii!!! ... roxit?! cred ca glumiti, dupa aventurile DNA prin clasa politica, ma indoiesc ca mai exista balls pentru asa ceva, daca nu cumva e musai ;) ...

    Adica , pentru instalarea temeinica a CLEPTOCRATIEI la cirma Romaniei este de vina UE ? Nu slabele puteri ale societatii civile ?

    Una dintre nenumaratele probleme la care ati fost si ati ramas ORBI, voi BASISTILOR IMBECILI, a fost incapacitatea crasa de a crea aliante , pentru a duce la bun sfarsit unele proiecte bune pentru tara ! IN AFARA DE GARGARA UNOR IPOCHIMENI CA LAZAROIU ori MACOVEI ori TRAIAN UNGUREANU, ca TZATZELE satelor, voi NU ATI FOST IN STARE SA CONSTRUITI NIMIC DURABIL, in romanica fanariota, ati batut apa in piua cu conceptul SOLIDARNOSC de la polonezi, in rest ati facut FILOZOFIE DE 2 BANI CU CRETINI CA D'ALEDE NEAMTU , sustinuti de PENIBILI ca Radu Moraru ,zis Nasul , TURCESCU, sau GRIGORE CARTIANU ! IN AROGANTA SI AUTOSUFICIENTA VOASTRA ATI DISPRETUIT LUMEA RURALA A ROMANIEI si MERITATI OPROBRIUL ROMANILOR INCA 100 DE ANI ! PIERITI DIN SPATIUL PUBLIC, CA VOI DECENTA NU AVETI ! TOTI PROFESIONISTII AU PLECAT SCARBITI DE HAIMANALELE BASESCIENE, PRAFUL S-A ALES DE VOI !!!

    1. Basescu este nomber one in politica si nu numai. 

      Mai spune-mi doi/trei care pot face o analiza a societatii, a politicii, a problemelor europene/mondiale , la fel ca el.

      Conditia pentru un raspuns corect: analiza la rece, fara ranchiuna. 

      Pai ba zbanghiule BASESCU A FOST PUS SA FACA ANALIZE SAU SA FIE PRESEDINTELE POPULIMII ??? CE DRACU A LASAT IN URMA BASESCU, IN AFARA DE FITILE si B*A*S*H*I*N*I* ??? Impreuna cu CARPA DE BOC trebuiau SA FACA CEVA PRAGMATIC, nu-mi aduc aminte altceva decat VIZITE PE LA CRASME si pe la PODURI unde RADEA CA MASCARICIUL CU SEFUL DE SANTIER ! Nimeni nu i-a zis, ba presedintele gargarei, NOI AVEM TREABA AICI, DUMNEATA DU-TE CU FECALI SI CU FRATE-TU LA BERCEA MONDIALU', asta a fost NUMBER ONE AL avramestilor !

    Aberant de la cap la coada. Autorul e cel putin ne/dezinformat, daca nu rau-intentionat. Ce vina are UE pentru coruptia romaneasca si pentru alte probleme interne? UE a fost de fapt sanasa deschiderii Romaniei spre exterior, doar asa au fost posibile transformarile care s-au inregistrat. Si sunt destule transformari in bine, pentru cine e dispus sa le vada. Autorul traieste la Helsinki, deci cu ce drept insira aceste aberatii care ar putea avea repercusiuni nu asupra sa ci asupra populatiei Romaniei?

    penibil

    autorul se crede intr-o pozitie de a da lectii audientei, fortandu-i reactia contrara celei pe care o manipuleaza in text 

    Ce se bucura Putin cand apar astel de 'IDIOTI UTILI' ca autorul articolului...

    Sau nu? Sau nu e 'idiot util', ci are msiune sa fac asta oare ? 

    1. Nu mai minte tulbure. Autorul face doar un joc de psihologie negativa ca sa apara euroslugile ca tine.

    Frumos articol!

    1. Cat de prost poti fi...

      Cat de putin poti intelege...... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb