Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul doreşte să concesioneze direct companiilor de stat din domeniul energetic o parte din terenurile aflate în administrarea Agenţiilor Domeniului Statului încalcă concurenţa, susţin, într-un comunicat de presă remis Redacţiei, Asociaţia "Romanian Photovoltaic Industry Association" (RPIA) şi Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).
De aceea, reprezentanţii celor două asociaţii ce reunesc producători, dezvoltatori şi prestatori de servicii şi echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere totală instalată de aproximativ 4,5 Gigawaţi (GW) cer autorităţilor asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabilă pentru toţi dezvoltatorii de capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile.
În comunicatul de presă citat, RPIA şi RWEA arată că au sesizat, în repetate rânduri, caracterul neconcurenţial al concesionării directe a terenurilor administrate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) către companii aflate în portofoliul statului, care contravine legislaţiei naţionale şi europene.
Reprezentanţii celor două asociaţii precizează: "În contextul în care, din 2022, investitorii privaţi pot dezvolta proiecte doar pe suprafeţe de sub 50 de hectare (maxim 42 Megawaţi) în baza interpretării restrictive a legii fondului funciar de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului, care favorizează entităţile şi societăţile unde statul este acţionar majoritar, este profund anticoncurenţial. Este imperios ca o astfel de schimbare legislativă, cu impact asupra unei pieţe unde competiţionează liber tipuri distincte de entităţi şi societăţi, să respecte normele naţionale şi europene. RPIA şi RWEA reiterează că încercările repetate de modificare a cadrului legislativ descurajează investiţiile şi, implicit, afectează atingerea ţintelor de neutralitate climatică asumate de România, ca urmare a mesajului pe care îl transmit actorilor privaţi. Astfel de măsuri trebuie să respecte principiul transparenţei şi al concurenţei loiale, ceea ce implică organizarea unor licitaţii publice pentru atribuirea concesiunilor şi a dreptului de superficie, sau, cel puţin, definirea unor criterii de selecţie clare şi nediscriminatorii; o negociere directă între ADS şi anumite companii selectate nu este în măsură să asigure astfel de condiţii echitabile de concurenţă. Subliniem că încadrarea proiectelor ce urmează să fie realizate de companii de stat (sau private, unde statul este acţionar majoritar) în categoria obiectivelor de investiţii de interes naţional implică facilitarea procesului de avizare, nu atribuirea directă a terenurilor sau a dreptului de superficie".
Sursa citată menţionează că RPIA, RWEA şi industriile conexe nu se opun realizării unor astfel de proiecte, ci solicită asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabilă pentru toţi dezvoltatorii de capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, ceea ce se poate realiza prin eliminarea barierei de 50 hectare si prin invitarea tuturor părţilor interesate să participe la un proces transparent şi competitiv de atribuire de suprafeţe de teren aflate în proprietatea statului.
Arătăm că proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost pus în transparenţă publică, în 3 octombrie, de Ministerul Finanţelor şi prevede dreptul companiilor de stat de a concesiona direct de la ADS, fără organizarea vreunei licitaţii, terenurile necesare pentru dezvoltarea proiectelor energetice de interes naţional, cum este de exemplu parcul fotovoltaic pe care Hidroelectrica doreşte să îl construiască în judeţul Dolj.
Textul propus de Ministerul Finanţelor stabileşte: "Prin derogare de la prevederile art.312 alin (1) din Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, pentru proiectele de interes strategic şi cele de siguranţă naţională din domeniul energetic, proiectele de investiţii în infrastructura energetică de interes strategic naţional, se acordă drept de concesionare directă, asupra terenurilor din domeniul public şi privat al Statului Român către persoane juridice de drept privat la care Statul Român este acţionar integral/majoritar în condiţii financiare aprobate de Comitetul de Privatizare Concesionare şi Arendare la propunerea Agenţiei Domeniilor Statului. Eventualele contracte existente indiferent de natura acestora aflate în derulare pentru aceste categorii de terenuri se modifică de drept pentru a asigura implementarea proiectelor de investiţii de interes strategic naţional prin diminuarea corespunzătoare a suprafeţelor de teren ce fac obiectul acestora, prin act adiţional, încheiat în condiţiile legii. (...) Concesionarea prin atribuire directă se face pe perioada existenţei mijlocului fix sau a activului, dar nu mai mult de 49 de ani".
În nota de fundamentare, Ministerul Finanţelor Publice arată că neadoptarea acestor măsuri, în regim de urgenţă, ar avea consecinţe negative prin generarea unui impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, impact ce ar afecta sustenabilitatea finanţelor publice. În acest context, experţii Ministerului Finanţelor arată că ar creşte riscul nerespectării recomandării Comisiei Europene stabilită în cadrul procedurii de deficit excesiv declanşată pentru ţara noastră, precum şi riscul neimplementării proiectelor investiţionale pentru comunităţile locale, cofinanţate de la nivel european prin Politica de Coeziune şi prin PNRR.
La punctul 3.4.2 din Nota de fundamentare, Ministerul Finanţelor notează că adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă nu va genera niciun impact asupra mediului concurenţial şi nici în domeniul ajutoarelor de stat.
Dacă va fi adoptat în această formă, proiectul de act normativ va permite companiilor de stat să construiscă noi capacităţi energetice pe terenurile ADS pe care le vor primi direct, cu drept de folosinţă 49 de ani, fără să fie nevoie să participe la vreo licitaţie unde ar fi putut apărea alţi potenţiali investitori privaţi care ar putea licita mai mult pentru arendă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2023, 14:33)
Daca esti proprietar pe un teren, si actionar la niste firme, e normal sa concesionezi la firmele tale.
oricine ar face asa