RRC - BILA ALBĂ, BILA NEAGRĂ Cum să-ţi protejezi sau să-ţi distrugi capitalul la bursă

Dan Valcu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2005

Este surprinzător cum un număr ridicat de traderi şi chiar investitori intră în jocul bursier fără nici cea mai mică strategie de control al capitalului şi implicit, al riscului. Este bine-cunoscut că o volatilitate cît mai ridicată stă la baza unor cîştiguri pe termen scurt mai ridicate, dar atenţie: trebuie să mai ştii şi ce faci în ceea ce priveşte adoptarea unui plan de trading... RRC este reprezentativă pentru a exemplifica situaţia de mai sus.

Graficul zilnic alăturat prezintă evoluţia RRC văzută din trei unghiuri reprezentate de fiecare subchart inclus. Subchart-ul 1 conţine preţul împreună cu mediile de 50 şi 200 de zile, MM50 şi MM200. Cum foarte rar se iese la top, prima oportunitate de a ieşi a oferit-o S1 cînd RRC a trecut sub media de 50 de zile (trend-ul pe termen mediu a devenit bearish). Existau două strategii de a acţiona în acest punct: (1) ieşire totală (2) ieşire parţială, exemplu 40% din poziţii. Una dintre caracteristicile trend-urilor descendente sînt micile creşteri (raliuri, "rallies" în engleză). RRC nu a dus lipsă de aceastea: A-B şi A1-B1, în care cei care nu au vîndut în perioada precedentă au profitat de apropierea RRC de MM50 şi au ieşit. Punctul B1 ar fi fost un alt punct de ieşire cu aceeaşi stategie ca cea descrisă în S1. Media de 200 de zile este graniţa între a pierde ceva şi a pierde totul sau intre a face bani şi a deveni investitor. În acest moment sîntem la MM200 într-un moment de cumpănă, cu o tendinţă clar negativă.

De ce tendinţa clar negativă? Uitam de ce se petrece pe plan fundamental cu RRC în aceste zile. Subchart-ul 2 conţine benzile Bollinger care indică situaţia volatilităţii. Se observă o perioadă de consolidare recentă şi se cunoaşte că după ea urmează o perioadă de explozie de preţ (superioară sau inferioară, depinzînd de factorii pieteti şi ai acţiunii în cauză). Un alt semnal de ieşire s-a produs cu o zi înainte de căderea de peste 6% de joi, 26 mai. Benzile s-au laţit, volatilitatea a crescut indicînd un trend. Direcţia trend-ului? Privind alţi indicatori (vezi subchart-ul 3) există o foarte bună indicaţie ca acest trend sa fie descendent.

Subchart-ul 3 prezintă un indicator de trend şi media lui scurtă. Aici avertismentul zilei de joi a sosit şi mai înainte, luni 23 mai, cînd indicatorul şi media lui scurtă au generat un semnal slab de ieşire. Fiind slab, incert, s-ar fi recomandat din nou continuarea ieşirilor parţiale.

Concluzie: nimeni nu cere să intri la low şi să ieşi la top, dar controlul capitalului şi al riscului îţi cere să ieşi cînd semnalele sînt de aşa natură. RRC a fost generos, la fel ca şi piaţa, în a tipării invitaţii pe hîrtie elegantă cu caractere aurite, pentru cei care au ştiut să le citească. Aceste semnale nu sînt vizibile decît prin radiografiere, şi analiză tehnică este singurul instrument de prognoză care oferă acest lucru. Ce urmează pentru cei care încă nu au ieşit? Cu mare probabilitate, ei se vor îndragosti "silit" de acţiunile RRC, sperînd şi rugîndu-se să se întoarcă. Cum piaţa bursieră nu este nici cazinou, nici biserică, există riscul foarte ridicat ca aceşti traderi/investitori să-şi blocheze capitalul şi să nu participe la posibile oportunităţsi în viitor.

În concluzie, utilizînd analiza tehnică, prognozele bursiere pentru RRC în această săptămînă sînt:

- Termen scurt: trend descendent

- Termen mediu: trend descendent

- Termen lung: neutru / tendinţă negativă

Notă: Dan Valcu este fondatorul firmei Educofin, http://ta.educofin.com; e-mail: at@educofin.com. Autorul sau/şi Educofin pot deţine ocazional acţiuni/interese în firmele/pieţele menţionate în aceste analize. Analiza tehnică prezentată are numai un caracter educativ şi informaţional, nefiind sub nici o formă o recomandare directă sau indirectă de cumpărare sau vînzare. Cititorii poartă întreaga responsabilitate în ceea ce priveşte deciziile lor de investiţie şi speculare la bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb