Rubla a atins ieri noi maxime, în timp ce acţiunile ruseşti au scăzut în tranzacţii volatile

G.D.
Piaţa de Capital / 24 septembrie 2022

Rubla a atins ieri noi maxime, în timp ce acţiunile ruseşti au scăzut în tranzacţii volatile

Rubla rusească a urcat ieri la noi maxime ale ultimelor luni, în timp ce acţiunile au scăzut în tranzacţii volatile, deoarece Moscova mobilizează aproximativ 300.000 de militari pentru conflictul din Ucraina, transmite Reuters, potrivit News.ro.

În pofida ordinului de mobilizare al preşedintelui Vladimir Putin, rubla a atins cel mai înalt nivel faţă de dolarul american şi euro din iulie, în tranzacţiile de la Moscova.

Rubla a avansat cu 3,5%, la 56,79 unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 22 iulie.

Controalele valutare şi plăţile de taxe de la sfârşitul lunii, prin care exportatorii ruşi îşi transformă câştigurile în valută străină în ruble pentru a face plăţi către Trezorerie, oferă un impuls rublei în pofida factorilor geopolitici contrari, spun analiştii.

Oferta crescută de valută străină de la exportatori şi rapoartele privind mai multe sancţiuni împotriva Moscovei din partea Uniunii Europene, care fac investiţiile în valută mai puţin atractive, susţin rubla, a spus SberCIB Investment Research, într-o notă.

Ministerul de Finanţe a majorat taxele pe petrol şi gaze şi a spus că nu va reveni la regula bugetară obişnuită până în 2025.

Regula bugetară dictează cât de mult din veniturile Rusiei obţinute din exporturile de petrol şi gaze sunt utilizate pentru cheltuielile guvernamentale de zi cu zi şi cât de mult este din aceste venituri revin fondului suveran al guvernului.

Concepută pentru a atenua diferenţele dintre perioadele de boom şi criză, regula a fost suspendată la începutul acestui an din cauza noii situaţii financiare a Rusiei.

Cu toate acestea, acţiunile ruseşti au scăzut puternic ieri, deoarece pieţele rămân nervoase cu privire la modul în care mobilizarea din Rusia va afecta conflictul.

Indicele RTS denominat în dolari a scăzut cu 0,9%, până la 1.163,3 puncte. Indicele rusesc MOEX bazat pe ruble a coborât cu 4,1% mai slab, la 2.100,4 puncte.

Acţiunile ruseşti au înregistrat o volatilitate sporită toată săptămâna, ca răspuns la ordinul de mobilizare şi pe măsură ce Moscova organizează referendumuri în patru regiuni ale Ucrainei privind aderarea la Rusia.

După ce au crescut în sesiunea de joi ca urmare a ştirilor că vaavea suficient flux de numerar liber pentru a plăti dividende intermediare, acţiunile Gazprom au scăzut ieri cu 2,6% în ruble, în conformitate cu evoluţia pieţei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. am inteles in sfarsit (cu intarziere ... :) ) strategia desfasurata in Rusia

    desi pana acum abordarea clasica era deprecierea unei monede emergente (pentru a lovi in respectiva tara) in cazul Rusiei lovitura e administrata exact invers: le e apreciaza moneda in mod aberant tocmai pentru a le face mai dificile exporturile (in primul rand armament dar si hidrocarburi).  

    mi-am dat seama de strategie cand am observat faptul ca expunerea internationala a mediului bancar rusesc a scazut (atentie!) cu peste 80% !!! si asta stranguleaza inclusiv expunerea si deschiderea "banilor internationali" fata de titlurile de stat rusesti. 

    e o abordare interesanta, in mod cert un experiment interesant, il urmaresc cu atentie !  

    p.s. din acest punct de vedere decizia Rusiei de a exporta (orice , indiferent ce) in ruble e o tampenie, practic ei acheseaza, subscriu atacului asupra Rusiei prin aprecierea rublei.  

    Aceasta abordare (de apreciere agresiva a rublei) va conduce la mentinerea in subdezvoltare a Rusiei (si in baza "inchiderii" orizontului de acces la mediul financiar-bancar international si mai ales la mediul stiintific si la orizontul inventicii - mai ales in aria software dar si hardware IT)  

    Interesanta strategie, o urmaresc cu atentie!  

    Huraa, a mai scazut bursa la Moskova,

    ce bine ca restul a crescut fantastic 

    Stiti povestea cu Grigory Potemkin a anexat Crimeea?

    Ca sa demonstreze cat de grozav a fost in repopularea Crimeei cu rusi a cunstruit sate si orase intregi din "carton" doar pentru a mintii /pacalii imparatul rus in "plimbarea cu barca" din 1787.  

    Asta face acum si banca centrala a rusiei cu rubla!!! - o falsa intarire pe moment a rublei... sa vedem pentru cat timp caci rubla in grame aur ruble arata ca au o cota printata fara acoperire reala....  

    Adica nu sunt rusi ce vro RUBLA si nici parteneri externi ce vor rubla!!  

    Se pare ca mai multi participanti la rubla mananca fortat rubla cu sare pe paine pana se vor satura!!!  

    Ei cer alt meniu dar primes rubla pe paine!!!  

    A si in povestea de mai sus se regesesc argumente si pentru actuali troli rusi in colonizare zone!!  

    s c cret  

    1. Mai baiatule care scrii bazaconii... Banca Centrala a Rusiei nu isi poate folosi rezervele in valuta pentru a aprecia rubla. Nu ii este permis asta. Rezervele valutare ale Rusiei se pot folosi doar pentru anumite tranzactii aprobate explicit de tampitii NATO. De exemplu, nu se pot folosi pentru achitarea datoriilor. Nu se pot folosi pentru stabilizarea cursului valutar. Nu se pot folosi pentru cumparaturi in exterior. Se pot folosi doar in Gazprom bank pentru a face schimbul de moneda in ruble, pentru achizitii energetice.

      vezi ca Rusia inca are expunere bancara la China si la alti parteneri proxy secundari

      poate nu isi poate folosi cele aprox. 50% dintre rezervele valutare blocate, dar nu are mainile chiar legate

      tu scrii prostii, nu s c cret.  

    Am ascultat azi cu atentie oficina de propaganda cretina numita Radio Romania Actualitati.

    Atunci cand Putin a decretat mobilizarea partila si rubla a scazut de la 58 la 62, RRA decreta solemn si la fiecare jurnal, din ora in ora "RUBLA S-A PRABUSIT".

    Azi, cu rubla la noi maxime, foarte puternica, RRA nu a spus nimic in jurnalele acestei goarne mincinoase numita Radio Romania Actualitati. Ce politruci penibili. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb