Rubla rusească s-a apreciat luni faţă de euro la un maxim al ultimilor doi ani

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 26 aprilie 2022

Rubla rusească s-a apreciat luni faţă de euro la un maxim al ultimilor doi ani

Rubla rusă s-a apreciat luni, la peste 77 de unităţi faţă de euro, până la un maxim al ultimilor doi ani, ajutată de plăţile de taxe pe care companiile urmează să le efectueze în această săptămână şi în timp ce piaţa aşteaptă, vineri, o decizie a băncii centrale referitoare la dobânzi, informează news.ro.

Până la ora 14: 53 GMT (17:53 ora României), rubla se apreciase cu 3,6% pentru a fi tranzacţionată la 77,25 faţă de euro, mai devreme atingând 76,96, cel mai ridicat nivel atins din iunie 2020.

Rubla s-a apreciat cu 3% faţă de dolar, la 73,17 unităţi, oscilând în jurul nivelurilor văzute înainte de 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

Activitatea de tranzacţionare rămâne redusă în comparaţie cu nivelurile observate înainte de 24 februarie.

Mişcările rublei sunt limitate artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, deoarece aceasta şi-a pierdut capacitatea de a susţine rubla prin intervenţii valutare, după sancţiunile occidentale care au îngheţat aproape jumătate din rezervele ţării.

Moneda a fost susţinută de un record de 3.000 de miliarde de ruble (40,25 miliarde de dolari) pe care companiile trebuie să le plătească în impozite luna aceasta, potrivit analiştilor chestionaţi de Reuters.

Pentru a efectua plăţile, unele firme axate pe export trebuie să vândă valută străină. Creşterea taxelor ar putea împinge rubla mai sus, a spus Veles Capital într-o notă adresată clienţilor, dar o reducere aşteptată a dobânzii cheie de către banca centrală, vineri, poate diminua optimismul.

Jucătorii de pe piaţă se aşteaptă la decizia ratei băncii centrale după două modificări de urgenţă ale acesteia în ultima lună - o creştere la 20% la sfârşitul lunii februarie, urmată de o reducere la 17% pe 8 aprilie.

Un sondaj realizat de Reuters a sugerat că banca va reduce dobânda cheie cu 2 puncte procentuale, la 15%.

Într-un alt semn că statul doreşte să stimuleze creşterea economică, preşedintele Vladimir Putin a propus luni reducerea dobânzii creditelor ipotecare subvenţionate la 9%, de la 12%.

La o întâlnire televizată despre economie, Putin a lăudat deciziile luate "la timp" ale băncii centrale şi ale guvernului, de a ajuta la stabilizarea situaţiei economice.

Banca centrală a declarat luni că scurtează perioada de timp pe care o foloseşte pentru a calcula cursul de schimb oficial cu o oră, o mişcare despre care analiştii Sberbank CIB au spus că sugerează că autoritatea de reglementare observă o îmbunătăţire a situaţiei lichidităţii pe piaţa valutară.

Rusia încă se confruntă cu fuga de capital. Ponderea investitorilor străini în rândul deţinătorilor de obligaţiuni de Trezorerie OFZ ale Rusiei a scăzut la 17,7% în martie, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2012, au arătat luni datele băncii centrale.

Între timp, indicii bursieri ruşi au avut o evoluţie mixtă. Indicele RTS denominat în dolari a crescut cu 2%, până la 946,5 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a fost cu 1,5% mai scăzut, la 2.199,5 puncte, cel mai scăzut nivel din 24 februarie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dupa cum se vede, functioneaza la maxim sanctiunile celor din Vest! Dar, doar impotriva lor!

    1. Asteptam cu interes pragul de 100 de dolari pentru 1 rubla.

      O duc rau occidentalii. Magazinele sunt goale, veniturile sunt mai mici decat in Rusia, nu au autostrazi, circula cu masini Lada, isi fac nevoile in curti, industria este primitiva si axata pe vanzarea de materii prime, turismul e in aer.

      Occidentalii o duc foarte rau asa incat au luat decizia justa de a-i trimite pe oligarhii rusi in Rusia, unde e foarte bine. 

      Ca de obicei, mujicii nu citesc articolul, pe ce baze e rubla asa “tare” , avand doar doua clase in plus fata de tren, citesc titlul si apoi arunca si se lauda ce bine ii merge rublei/Rusiei!

      Cu sigurantza ai postat asta, imediat dupa ce te-ai privit in oglinda!

      Fara sa-ti dai seama, ai spus o parte de adevar: multe dintre statele UE, chiar au magazinele goale, iar situatia se extinde acolo!

    Nu vad deloc printre argumentele "expertilor" de la porcaria Reuters cel mai important lucru.

    Rusia are un excedent de cont curent FANTASTIC, record istoric. 60 mld dolari in primul trimestru. EXCEDENT. In acest ritm, rusii refac rezervele furate de Vestici intr-un singur an. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb