RULAJ ÎN SCĂDERE CU 31%, ÎN 2014 Brokerii: "Piaţa obligaţiunilor de la BVB ar avea nevoie de market makeri"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2015

Brokerii: "Piaţa obligaţiunilor de la BVB ar avea nevoie de market makeri"
  • document ataşat Evolutia pietei de obligatiuni la BVB
    apasă aici pentru a descărca.

    Tranzacţiile pe piaţa obligaţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti au însumat 955.710.416 lei, în 2014, fiind în scădere cu 31% faţă de 2013, brokerii fiind de părere că acest segment ar avea nevoie de formatori de piaţă (market makeri), pentru impulsionarea lichidităţii.

    Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de 3,82 milioane de lei, în 2014, faţă de 5,56 milioane de lei, în 2013.

    "Lichiditatea pieţei instrumentelor cu venit fix de la BVB ar putea fi influenţată în mod semnificativ de planurile statului de a lista la BVB o emisiune de obligaţiuni de stat destinată investitorilor de retail", consideră Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF "Intercapital Invest". Domnia sa adaugă: "Depinde foarte mult cum va fi gândită această ofertă, cât de interesantă va fi pentru investitori de retail şi cât din această ofertă va ajunge la acest tip de investitori. Din punctul meu de vedere, principala cauză a lipsei de lichiditate pe piaţa instrumentelor cu venit fix este lipsa prezenţei investitorilor de retail şi a speculatorilor, titlurile de stat şi emisiunile de obligaţiuni corporative/municipale fiind vândute exclusiv către investitorii instituţionali care de obicei nu tranzacţionează aceste instrumente, ci mai degrabă le ţin până la scadenţă".

    Guvernul a aprobat, anul trecut, cadrul de reglemetare pentru emiterea titlurilor de stat pentru populaţie, însă, recent, Finanţele au anunţat că numai o mică parte din cererea de finanţare din 2015 se va îndrepta însă către piaţa de capital. Ministerul a anunţat că are în vedere lansarea unui program pilot pentru emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei (la o denominare de 1.000 lei/titlu), cu o maturitate cuprinsă între 1 şi 3 ani, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, precizând că emiterea acestui instrument va fi limitată în scopul evitării segmentării pieţei titlurilor de stat şi al asigurării lichidităţii acesteia.

    La finalul anului trecut, oficialii Finanţelor au estimat că prima emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice va avea loc în primul trimestru din acest an.

    Potrivit lui Simion Tihon, broker la SSIF "Prime Transaction", tranzacţiile cu obligaţiuni au fost destul de timide în 2014. Acesta nu se aşteaptă la schimbări majoare anul acesta. "Un avans ar putea veni în cazul unor noi emisiuni de obligaţiuni, mai probabil din partea băncilor", ne-a spus Simion Tihon.

    În opinia sa, prezenţa titlurilor de stat pentru populaţie ar putea atrage atenţia şi aspura altor instrumente financiare cu venit fix, în speţă obligaţiunile.

    "Teoretic, atractivitatea obligaţiunilor ar trebui să crească în contextul randamentelor tot mai scăzute de pe piaţa monetară", considetă domnul Tihon, care mai precizează: "Există însă un cerc vicios generat de teama de captivitate, din cauza lipsei lichidităţii. Cred că este nevoie de o colaborare între emitenţii de obligaţiuni şi posibilii furnizori de lichiditate".

    Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Instituţia garantării subscrierilor într-un IPO de către sindicatul de listare trebuie să prindă rădăcini şi la noi"

    Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct "Tradeville", spune că investitorii vor compara titlurile de stat pentru populaţie cu depozitele bancare: "În cazul în care randamentele vor fi la nivelul celor oferite de depozitele bancare cred că emisiunile de titluri de stat pot avea o influenţă pozitivă importantă în privinţa rulajului pe această piaţă. Trebuie să fim conştienţi că pentru o persoană fizică un depozit bancar sub 100.000 euro tinde să fie echivalent cu o investiţie într-un titlu de stat. Ca atare, ca orice actor economic raţional, investitorii la Bursă vor face această comparaţie.

    În plus, ar fi de dorit că aceste titluri să aibă şi formatori de piaţă (market makeri) pentru a oferi avantajul clienţilor de retail de a se putea retrage în orice moment fără a pierde dobânda acumulată".

    Potrivit domniei sale, în acest moment Bursa de Valori depune eforturi lăudabile: "Misiunea BVB pe segmentul instrumentelor cu venit fix este îngreunată de concurenţa cu depozitele bancare. Pentru ca BVB să se poată diferenţia, cred că trebuie rezolvată problema lichidităţii. Aici trebuie găsiţi şi stimulaţi actori din piaţă locală (sau din afara ei) care să poată acţiona ca market makeri".

    În plus, consideră Ovidiu Dumitrescu, instituţia garantării subscrierilor într-un IPO de către sindicatul de listare (underwriting) trebuie să prindă rădăcini şi la noi: "Altfel, eventualii emitenţi de acţiuni sau obligaţiuni nu au certitudinea finanţării în momentul semnării acordului cu intermediarii, ci doar după încheierea IPO-ului. Acest lucru este un neajuns semnificativ în comparaţie cu un credit bancar.

    Deşi nu este apanajul operatorului de piaţă să găsească astfel de instituţii cred că, dacă doreşte să aibă succes, Bursa nu se poate limita doar la rolul sau tradiţional de operator de sistem, ci trebuie să depună un efort intens «în spatele scenei». Există indicaţii în discursurile conducerii BVB că acest lucru se petrece deja. Sperăm ca aceste eforturi să fie încununate de succes".

    Recent, Mihai Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital Departamentul Cercetare BCR, ne-a spus că lipsa de instrumente cu venit fix emise de companii şi municipalităţi se reflectă deja într-un export de capital realizat de fondurile mutuale: "Acestea au investit sume importante în obligaţiuni pe pieţele străine (peste 8% din activele fondurile deschise sunt în obligaţiuni corporatiste şi municipale emise de entităţi străine), fenomen care ar putea să devină şi mai pronunţat în condiţiile în care industria fondurilor va creşte în ritmul ultimilor ani.

    Paradoxul constă în faptul că potenţialii emitenţi de acţiuni din rândul companiilor private mari sunt unii şi aceiaşi cu potenţialii emitenţi de obligaţiuni. Nu există alte companii, există aceeaşi listă scurtă, pe care cu greu putem să adunăm 20 de companii private cu acţionariat românesc care au anvergură în domeniile lor şi care ar fi eligibile atât pentru emisiuni de acţiuni, cât şi pentru emisiuni de obligaţiuni corporative. Însă, cu excepţia băncilor comerciale, se observă că nu este prea utilizată finanţarea prin emisiuni de obligaţiuni, deşi, este în mod evident mult mai uşor să fie atrase companii din postura de emitenţi de titluri de credit. Emisiunile de acţiuni presupun asumarea unei diluţii a deţinerilor de către antreprenorii care controlează afacerile respective, precum şi un exerciţiu de transparenţă şi efort sensibil mai mare în a convinge comunitatea investitorilor.

    Toată discuţia în legătură cu obiectivul ca bursa de la Bucureşti să devină piaţă emergentă priveşte piaţa de acţiuni, însă nicio barieră de clasificare nu a stat în trecut şi nu stă nici în prezent în calea dezvoltării unei pieţe de obligaţiuni corporatiste importante de la BVB. Cum dezvoltarea pieţei de acţiuni este în principiu mai dificilă decât a celei de obligaţiuni, ar fi probabil indicat să ne aplecăm mai mult asupra cauzelor structurale pentru care nu există o audienţă rezonabilă a instrumentelor cu venit fix în rândul companiilor româneşti. Concluziile vor fi utile din perspectiva avansării unor proiecţii şi soluţii realiste cu privire la dezvoltarea pieţei de acţiuni de la BVB".

    Pe segmentul de obligaţiuni corporative, anul trecut, au avut loc două emisiuni, cea a Garanti Bank România, în valoare de 300 milioane de lei (68 milioane de euro) subscrisă de către 24 de investitori, inclusiv Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şi cea a Raiffeisen Bank, de 500 de milioane de lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb