Rulaje excepţionale la BVB, în ultima zi ca piaţă de frontieră

A.I.
Piaţa de Capital / 19 septembrie 2020

Rulaje excepţionale la BVB, în ultima zi ca piaţă de frontieră

Aurelian Dochia: "Chiar dacă vom avea o pondere redusă în indicii FTSE, se creează o breşă pentru piaţa noastră de capital şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la BVB

BT Capital Partners: "Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi TeraPlast vor fi adăugate în seria de indici FTSE Global Equity Index"

Ultima zi a pieţei noastre de capital în categoria celor de frontieră conform FTSE Russell a fost marcată de o valoare a tranzacţiilor de 571,49 milioane de lei (117,63 milioane de euro), de peste opt ori mai mare decât media zilnică a acestui an, ceea ce trădează prezenţa masivă a investitorilor instituţionali în contextul în care, de luni, vom deveni oficial piaţă emergentă secundară.

Aproape jumătate din rulaj (48,8%) a fost asigurat de tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai importantă dintre acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care vor intra în indicii a agenţiei londonze.

Titlurile instiuţiei de credit din Cluj au cumulat tranferuri de 287,77 milioane de lei, peste 85% din valoarea tranzacţiilor fiind înregistrată în în ultimele zece minute de tranzacţionare, aspect simptomatic pentru prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali. În total au fost schimbate 116,77 milioane de acţiuni, echivalentul a 2,24% din capitalul băncii, cotaţia TLV încheind ziua la 2,46 lei, în scădere cu 1,6% faţă de preţul din ziua anterioară.

Într-un comentariu de ieri din Ziarul BURSA, la articolul "ULTIMA ZI/Luni, piaţa noastră de capital intră în categoria celor emergente secundare", un cititor era de părere că au loc reconfigurări în portofoliile investitorilor mari: "Acum e final de frontieră şi început de emergentă şi, probabil, sunt reechilibrări. Niste administratori mari care au fonduri şi pt. frontieră şi pt. emergentă şi îşi transferă acţiunile".

Într-un alt comentraiu, semnat de "Cristian", se menţionează că: "E clar ca au intrat bani noi în Bursa dar.. întrebarea e, cine a vandut TLV la închidere ... E vorba de vreo 60 de milioane de euro în numai 10 minute la închidere.. volume absolut uriaşe... E posibil să se fi realizat şi ceva inside trading.. adică cineva a ştiut să vândă volume mari la închidere (s-a vorbit pe firul scurt).. Dacă am avea cu adevărat ASF s-ar face o investigaţie să vedem cine avea pregătite pachete mari, uriaşe de vânzare, pe tzeavă la închidere, tocmai astăzi (n.n. ieri). Pentru că nu e o pură întâmplare.. Să vină nişte fonduri de investiţii să se aşeze cu ordinele de cumparare în BID nu e neobişnuit dar să fie cineva pregătit cu pachetele în ASK să asigure contraparte la închidere pentru 250 de milioane de lei..într-o bursă modestă, asta arată premeditare. Să nu fie spălare de bani".

Altcineva este de părere că, faptul că s-a găsit contraparte pentru pachete mari de acţiuni indică către acelaşi administrator cu mai multe fonduri, care îşi transferă acţiunile.

"Şi poate le-a transferat şi zilele trecute, când au fost volume mari", se menţionează în comentariul anonim.

Titlurile, acţiunile Nuclearelectrica (SNN), altă companie de la BVB ce va intra în indicii FTSE, au cumulat un rulaj de 7,39 milioane de lei, cele mai importante tranzacţii realizându-se cu zece minute înainte de închiderea sesiunii bursiere. Titlurile producătoului de energie depreciindu-se cu 3,9%, la 16,28 lei.

Pe lângă schimburile din piaţa "regular", rulajul a fost asigurat şi de o serie de tranzacţii importante realizate în piaţa "deal", scenariu ce s-a derulat şi în şedinţa precedentă.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 165,71 milioane de lei, s-a derulat cu titlurile Electrica (EL), transferul fiind realizat la preţul unitar de 11,15 lei, cu 1,33% sub referinţa din piaţa "regular". Cele 14,86 milioane de acţiuni EL tranzacţionate reprezintă 4,29% din companie, după ce joi fusese schimbat un pachet de 3,17% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică, tot printr-o tranzacţie "deal".

Un alt transfer important s-a realizat cu 2,19 milioane de acţiuni Transelectrica (TEL), echivalentul a 2,99% din emitent, în condiţiile în care, cu o zi în urmă, fusese derulată o tranzacţie "deal" cu 1,09% din capitalul transportatorului de energie electrică. Transferul de vineri, în sumă de 52,46 milioane de lei, s-a realizat la preţul unitar de 23,9 lei, cu 0,83% sub referinţă.

Şi cu acţiunile Conpet (COTE) s-a înregistrat un schimb "deal" important, cu 4,32% din companie. Tranzacţia, în valoare de 28,35 milioane de lei, a fost derulată la preţul de 75,8 lei, asemănător cu cel de referinţă. Joi fusese schimbat un pachet de 2,37% din transportatorul de produse petroliere.

A mai fost realizată o tranzacţie "deal" cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5), în valoare de 2,267 milioane de lei, schimbul fiind derulat la preţul unitar de 1,97 lei, cu 0,51% mai mic decât referinţa din piaţa "regular".

De luni, piaţa noastră de capital va intra într-o nouă categorie în ierarhia pieţelor internaţionale, ceea ce potrivit analiştilor şi brokerilor va creşte vizibilitatea acţiunilor importante de la BVB şi creează premisele intrării unei noi categorii de investitori.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat: "Pentru piaţa de capital şi pentru România în general este un eveniment foarte important. Sunt foarte multe fonduri de investiţii cărora le este interzis să investească, prin statut şi reglementări, în pieţe ce sunt catalogate sub un anumit nivel. Iar pieţele emergente sunt luate în considerare de fondurile mari de investiţii, de fluxurile de capital care se plimbă prin toată lumea şi caută randamente bune".

În opinia sa, chiar dacă vom avea o pondere redusă în indicii FTSE, în comparaţie cu cea avută de marile companii listate incluse în indici, se creează o breşă pentru piaţa de capital din ţara noastră şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la Bursa de Valori Bucureşti, dacă atractivitatea pieţei se confirmă.

Echipa de la BT Capital Partners, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania (BT) arată în raportul zilnic de astăzi că, reclasificarea vine după ce două companii de la BVB, respectiv Banca Transilvania şi Nuclearelectrica au îndeplinit, la data de 30 iunie, cerinţele de eligibilitate ale FTSE Global All Cap.

Odată cu promovarea, trei titluri vor fi adăugate în seria de indici FTSE Global Equity Index (FTSE GEIS), se arată în raportul BT.

Acţiunile Băncii Transilvania vor fi incluse în următorii indici: FTSE All World, FTSE All Cap, FTSE Total Cap şi Mid Cap. Titlurile Nuclearelectrica vor fi incluse în indicii: FTSE All Cap, FTSE Total Cap şi Small Cap. În plus, acţiunile Teraplast vor fi adăugate în indicii FTSE Total Cap şi Micro Cap.

Vineri, titlurile Teraplast au încheiat ziua bursieră la preţul de 0,39 lei, în creşetere cu 6,27%, pe fondul unui rulaj de 3,01 milioane de lei.

Ponderea alocată ţării noastre în FTSE Global All Cap ar urma să fie de 0,004%, la fel ca pentru FTSE All World, în timp ce ponderea în indicii FTSE Emerging All Cap şi FTSE Emerging este estimată la 0,038%, conform echipei de la BT.

În urmă acestor reclasificari, toate cele douăsprezece titluri de la BVB care până acum făceau parte din seria de indici de frontieră ai FTSE Russell vor fi eliminate din componenţa acestora.

A.I.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Multumim, Andrei, pentru informare! Foarte bun articol! Intotdeauna gasesc cele mai obiective informatii in articolele tale. Felicitari Bursa pentru redactorii pe care ii aveti!

    Chiar nu putem afla cine a vandut masiv vineri TLV închidere? Poate fi vorba de o operațiune de concentrare a acționariatului bancii in vederea preluării unui pachet de control.

    Până acum la deal-uri marunte de 1,5 milioane de acțiuni vuia toată presa 

    1. Daca va fi ceva de aflat, se va afla, nu inteleg ce e asa mare scofala sau poate voiai sa le cumperi tu :)

    Ajustările in portofoliile fondurilor pasive de piețe emergente (ETF) se fac in ultima zi înaintea datei efective. Este valabil pentru toate ETF-urile indiferent de piața in care investesc. Aceasta deoarece in prima zi in care o piața trece de la un statut la altul, fondurile trebuie deja sa reflecte performanța acelei piețe. Fondurile active au o flexibilitate mai mare, in sensul in care, acestea pot investi anterior sau ulterior, datei efective. Acest lucru se poate observa cu ușurintă și in cazul altor piețe care au trecut de la un statut la altul (se înregistrează volume foarte ridicate in ziua anterioară datei efective).

    1. Foarte clar si frumos explicat. Si faptul ca volumele mari au fost neutre din perspectiva preturilor de tranzactionare iti da dreptate. Felicitari si tie, dar si autorului. Pacat totusi ca acum nimeni nu mai incearca sa estimeze cum vior evolua cotatiile. Cu cativa ani in urma multi spuneau ca trecerea va fi insotita si de miscari de preturi pe termen scurt.

      Am înțeles dar eu întrebam cine a vândut vineri TLV nu cine a cumpărat. Adică cine a pus în ASK ordine de vânzare de 25 de milioane de acțiuni. Erau vreo 3 astfel de ordine de vânzare la închidere, plus ordine ceva mai mici.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb