Până ieri, răspunsul la această întrebare era categoric negativ. Dar situaţia s-a schimbat pe neaşteptate. Greva generală iminentă anunţată de profesori, care va fi declanşată luni, cutremură din temelii unitatea celor trei partide aflate la putere. În numele PSD, Marcel Ciolacu anunţă că rupe rândurile. Şi că rotativa se blochează, până la soluţionarea problemei dascălilor. Nu este exclus ca în pasul doi să asistăm la crearea unei alte majorităţi.
Revendicările dascălilor au devenit extrem de insistente, încă de acum cinci luni. Salariile lor sunt de mizerie iar procentul din produsul intern brut de 6% prevăzut prin legea pentru învăţământ nu a fost respectat de niciun guvern. În ,,România educată", educaţia are de suferit mai mult decât oricând. Iar această situaţie accelerează plecarea în masă a românilor din ţară. De cinci luni, de când sindicatele din învăţământ bat la uşa guvernului, nimeni nu a purtat negocieri cu reprezentanţii acestora. În cele din urmă, mămăliga a explodat. Cadrele didactice au semnat un document, prin care declanşează, începând de luni, greva generală. Anul şcolar îngheaţă, cu toate consecinţele care decurg din asta. Şi brusc, Marcel Ciolacu explodează. Iar rotativa îngheaţă. Şi tot brusc, după ce a dormit atât de mult timp pe el, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, încă premierul României, declară că astăzi, în chiar ziua pe care a anunţat-o de pauză, îi va primi pe reprezentanţii dascălilor la guvern. Îi primeşte degeaba. E prea târziu. Profesorii nu mai au timp să-şi retragă decizia până luni. Şi nici nu prea cred că ar avea de ce. Ce poate face, în această zi de duminică, Nicolae Ciucă? Să stea cu dascălii la o şezătoare şi atâta tot. Profesorii nu au nevoie de noi promisiuni. Li s-au făcut destule din vârful buzelor. Ei au nevoie de un document scris. Nu are cine să-l scrie astăzi. Iar ministrul muncii, Marius Budăi, ne informează senil că situaţia financiară a dascălilor nu se va putea schimba, decât odată cu noua lege a salarizării. Iar noua lege a salarizării, oricât s-ar da Budăi peste cap, nu poate fi gata decât în cinci-şase luni. Când poate că Budăi nici nu va mai fi în fruntea Ministerului Muncii. Profesorii cer o ordonanţă de urgenţă în care să se prevadă că măsurile adoptate vor face parte din noua lege a salarizării, atunci când aceasta va fi gata. Ei aşteaptă, prin urmare, măsuri acum, şi nu altădată. Dar cine poate face o ordonanţă de urgenţă duminică, când membrii executivului sunt duşi hai-hui? Şi, în al doilea rând, eu nu cred că guvernul poate garanta prin ordonanţă de urgenţă că în parlament, lucrurile nu se vor schimba. În aceste condiţii, când se întoarce Marcel Ciolacu la negocierile pentru rotativă şi programul de guvernare?
Dar liderul PSD a mai scos un şarpe din sân. Vrea înainte de rotativă şi soluţionarea pensiilor speciale. Spunea anterior, că atunci când va veni premier va face asta prin asumarea răspunderii în faţa parlamentului. Dar acum nu mai vrea să fie premier. Cine să-şi asume răspunderea? Iar dacă nu este vorba de asumarea răspunderii, atunci va trebui făcut un proiect de lege, care urmează să fie supus spre examinare, mai întâi opiniei publice şi apoi parlamentului. Procedura va dura până la calendele greceşti.
Ce să înţelegem din toate astea? Că PSD nu mai vrea să rămână la guvernare? Că PSD nu mai vrea ca Marcel Ciolacu să preia conducerea executivului? Că are dreptate Rareş Bogdan când afirmă că cele două obiective pot fi îndeplinite bine mersi de către Nicolae Ciucă? Sau că vom asista, aşa cum sugerează unii, la o nouă coaliţie între PNL şi USR?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2023, 13:21)
Avînd in vedere cît stau acasa si cît la scoala , au salarii mari . nu mai vorbesc ,ce note ridicole iau la titularizare si nici analfabetii pe care ii scot absolventi cu medii aproape de 10 .de astea nu se vorbeste ci doar de bietele lor salarii si ce greu este si de asta nu-si cauta alta slujba si fac greve si cer bani . din discutie exclud cadrele didactice care-si fac cu pasiune meseria si carora le port vesnic respect .
2. Spala putina!
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2023, 13:34)
Sobolanii PSD parasesc Barca ce se scufunda...baietii dascali sunt doar paravanul...oricum majoritatea sunt votanti PSD!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2023, 14:42)
profii sint cei care au pus botu la minciunile lui basescu si l-au votat .
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2023, 19:45)
Basescu le-a facut lege in parlament cu 6% din PIB ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 21.05.2023, 16:43)
Aparent salariile sunt de mizerie,cu toții știm că nu e așa.Au salarii bune,majoritatea dau meditații și încasează sume la negru,primesc flori,ciocolată și alte cadouri și atenții,au 3luni de concedii.plătite,au 20 de zile legale libere platite,au salar ptr 3ore de muncă/zi și fără criterii de performanță.Dublați le salariile și nimic nu se va îmbunătăți ptr elevi,ci doar situația lor materială.
Clar că guvernul va accepta mărirea salariilor,ptr că după profesori vor urma ceilalți din cooperativa rotativă:polițistii,grefieri i,magistrații,mecanicii de locomotivă,piloții,alți funcționari din consilii și primării etc.
Trăiască RO bugetară.Trăiască La Piovra.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2023, 19:46)
Si cind au marit veniturile parlamentarilor au zis ca nu or sa mai f_re.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2023, 20:29)
Flori și ciocolata- exact ce-i trebuie unui tânăr profesor pentru a-și întemeia un cămin și a crește decent 1,2 copii.
4. Pentr nr. 1 si 3
(mesaj trimis de Jiji în data de 21.05.2023, 20:47)
Ce mesaj paralel cu lumea reala...
Profii au salarii foarte de rahat. Sper ca iti dai seama, ca o educatie buna e baza unei societati sanatoase. Fara educatie buna nu vom avea niciodata medici, juristi, ingineri etc. de calitate. Dupa mine profii ar trebui platiti cel putin la fel de bine ca medicii. Aici trebuie privit si in viitor: Cum reusim ca in viitor, cei mai buni absolventi sa aleaga o cariera in invatamant? Un tanar cu potential oare ce va alege? Un salariu de tanar prof de 2.500 RON sau unul in IT de cel putin 2 ori mai mari? Va alege sa fie umilit si stresat de puradei sau sa faca un job 9to5 in ceva corporatie? Va alege sa lucreze intr.un domeniu, in care pe termen lung poate sa-si dubleze salariul in intrega viata profesionala? Sau va alege sa lucreze in mediul privat unde poate sa schimbe oricand jobul si are oportunitati mult mai diverse?
Nu stiu cat e o norma de prof. Dar munca unui prof nu se limiteaza doar la predat. Materialul trebuie pregatit, lucrari de control corectate etc. In plus 4-5 ore pe zi cu 20-30 de copii, unii enervanti, altii poate nesimtiti sau violenti nu se compara cu 4-5 ore de frecat exceluri, powerpointuri etc.
In concluzie fara un sistem de educatie performant si FOARTE atractiv pentru tineret, problemele noastre, ca tara, se vor adancii tot mai mult.
4.1. Cel mai bun comentariu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Mihai în data de 22.05.2023, 07:51)
Ați surprins esenta problemei, felicitări!
Din păcate, politicienii actuali, mulți repetenți la școală, au o aversiune instinctiva pentru educație.