Rusia, mediatoarea conflictului între Azerbaidjan şi Armenia, acuză Baku de încălcarea acordului de încetarea focului care a pus capăt Războiului azero-armean din Nagorno Karabah din 2020, prin trecerea liniei de demarcaţie de către militari azeri, informează news.ro.
Sâmbătă, "la 25 martie, o unitate a forţelor armate azere a trecut linia de contact în districtul Şuşa şi a încălcat" acordul din 2020, a acuzat sâmbătă, într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării.
Moscova acuză trupele azere de "ocuparea unei înălţimni" şi "începerea instalării unui post".
Trupele ruse menţinerea păcii "iau măsuri vizând să împiedice o escaladare a situaţiei de criză şi să evite provocări reciproce ale părţilor".
"Partea azeră a fost informată cu privire la necesitatea respectării dispoziţăiilor (acordului), să ia măsuri pentru oprirea lucrărilor de inginerie şi să retragă forţele armate în poziţiile pe care acestea le ocupau anterior", anunţă ministerul rus.
Armenia şi Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucaz, au purtat un scurt război, în 2020, în vederea preluării controlului enclavei separatiste azere Nagorno Karabah.
Acest război a condus la o derută militară armeană şi la un armistiţiu mediat de Rusia, care a desfăşurat trupe de menţinerea păcii la faţa locului.
Ciocniri sângeroase în Nagorno Karabah şi la frontiera dintre cele două ţări continuă să aibă loc în mod periodic.
Armenia avertizează de mai multe săptămâni cu privire la o "criză umanitară" în Nagrno Karabah, din cauza unui blocaj azer, care a cauzat penurii de medicamente şi hrană şi întreruperi ale electricităţii.
Erevanul îi acuză trupele ruse de menţinerea păcii că nuacţionează pentru a pune capăt acestei blocade.
Nagorno Karabah - o regiune muntoasă cu o populaţie majoritar armeană, care s-a deprins prin secesiune din Azerbaidjan la cădetrea Uniunii Sovietice - continuă să otrăvească relaţiile Erevanului cu Baku.
Primul război, la începutul anilor '90, la momentul imploziei fostei URSS, soldat cu 30.000 de morţi, s-a soldat cu o victorie armeană, cu susţinerea Moscovei.
Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa în toamna lui 2020, în al doilea război, soldat cu 6.500 de morţi şi care i-a permis să recucerească numeroase teritorii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2023, 13:25)
Diversiune simpla,
sunt frati la comertul cu energia rebotezata