Ministrul rus al apărării a declarat joi că au fost finalizate exerciţii militare masive lângă graniţa cu Ucraina şi că a ordonat trupelor să revină la bazele lor permanente până la 1 mai, potrivit presei de stat, scrie Axios.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a sosit joi în Crimeea pentru a superviza faza activă a acestor exerciţii, survolând la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfăşurate trupele şi echipamentele militare care participă la manevre. El a verificat de asemenea stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre, indică într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
Exerciţiile, la care participă inclusiv forţe ale flotelor ruse din Marea Caspică şi din Marea Neagră, au loc pe poligonul Opuk, circa 40 km distanţă de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră şi Azov.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a comunicat că poligonul Opuk va găzdui partea principală a manevrelor trupelor din Districtul militar Sud şi ale Forţelor aeropurtate din Rusia.
În cadrul acestor exerciţii vor fi simulate lovituri aeriene cu rachete şi respingerea acestora, operaţiuni cu utilizarea dronelor şi a rachetelor de croazieră, precum şi contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare şi navale, se menţionează în comunicatul Ministerului Apărării, citat de Interfax.
Peste 20 de nave de război şi aproximativ 50 de avioane de luptă au participat marţi la exerciţii în Marea Neagră, de mai multe săptămâni scena unor tensiuni amplificate între Rusia şi Ucraina vecină.
Rusia a limitat între 20 şi 24 aprilie zborurile deasupra unei părţi a Crimeii şi a unor porţiuni din Marea Neagră, declarându-le drept 'zonă periculoasă pentru traficul aerian'.
Conform coordonatelor transmise NOTAM (aviz către navigatori), spaţiul aerian din partea de sud a Crimeii (de la Sevastopol la Feodosia), apele teritoriale adiacente coastei de sud a Crimeii, precum şi o parte a apelor internaţionale ale Mării Negre sunt incluse în zona de restricţie de zbor până la o altitudine de 19.000 de metri, conform Interfax.
Mai înainte, Moscova anunţase restricţionarea navigaţiei în perioada 24 aprilie - 31 octombrie pentru navele de război străine în apele teritoriale ruse din Marea Neagră.
Ministerul de Externe rus a precizat că această măsură vizează doar navele de război şi nu va afecta deloc marina comercială care traversează strâmtoarea Kerci.
La rândul său, NATO a calificat drept 'nejustificată' intenţia Rusiei de a închide diverse sectoare ale Mării Negre pentru exerciţii militare, în ceea ce Alianţa consideră a fi 'un model mai larg de comportament destabilizator' rusesc în regiune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.04.2021, 16:35)
incredibil :)
Rusia se joaca de-a "game maker / game changer".
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.04.2021, 18:12)
eu cred ca nu s-a terminat situatia acolo.
asa zic eu.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.04.2021, 21:53)
in alt comentariu postat la alt articol acum 4-5-6 zile , cam asa... am amintit un casus belli care sa absolve istoric Rusia de vreo vina... instigarea (pe canale specifice GRU) rebelilor din estul Ucrainei sa isi bombardeze / atace propriile pozitii pentru a da motivul unui raspuns al Rusiei ....
astfel Rusia se spala pe maini de vreo responsabilitate cum ca ea a atacat prima.
Sa nu aveti incredere in ce zic rusii cu retragerea ca le simt planurile si gandurile.
Sunt vicleni.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2021, 23:32)
Rusii nu vor ataca Ucraina in mod direct deoarece ar avea numai de pierdut.Odata scindata,Ucraina de Vest va adera la NATO care va fi un mare cui in coasta Rusiei.In timp,Ucraina de Vest ar putea adera la UE ceea ce ar constitui o alta palma peste obrazul Rusiei.In acelasi timp,nici Ucraina nu-si doreste un razboi cu Rusia fiindca i-ar fi afectata integritatea teritoriala.Din acest razboi,ambele tabere ar avea de pierdut,asa ca,vor continua ca si pana acum cu un razboi de gherila de tipul musca si fugi,se vor tot sicana.In opinia mea,ucrainienii mai degraba isi vedeau de treaba lor fiindca au avut mai mult de castigat de la rusi.Tara noastra nu a fost si nu este in tandreturi cu Rusia pentru ca ne-au lucrat cum au vrut ei prin spioni tradatori de tara care il invatau pe Ceausescu numai de rau:Nu ne-au atacat direct dar indirect si-au batut joc de noi cum au vrut ei.