Rusia atenuează restricţiile asupra mişcărilor de capital

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2024

Rusia atenuează restricţiile asupra mişcărilor de capital

English Version

Rusia a atenuat restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse pentru a stopa deprecierea semnificativă a rublei, anunţă Reuters.

În octombrie 2023, autorităţile au decis că firmele exportatoare trebuie să depoziteze în băncile ruseşti nu mai puţin de 80% din veniturile în valută, apoi să vândă cel puţin 90% din aceste câştiguri pe piaţa internă, în două săptămâni. În iunie, plafonul a fost redus la 60%, iar sâmbătă Guvernul rus a anunţat pe Telegram că marii exportatori trebuie să depoziteze în băncile ruseşti 40% din veniturile în valută.

"Decizia a fost luată ţinând cont de stabilizarea cursului de schimb al monedei naţionale şi obţinerea unui nivel suficient de lichidităţi în valută", a precizat Executivul de la Moscova, notează Agerpres.

Banca Centrală a Rusiei a informat că aceste vânzări de valută au ajutat la calmarea volatilităţii pieţei valutare, ceea ce a permis atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital.

Săptămâna trecută, rubla a atins cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, faţă de dolar, ca răspuns la sancţiunile adoptate în iunie de SUA asupra Bursei de la Moscova, care au provocat oprirea imediată a tranzacţiilor în euro şi dolari.

PIB-ul Rusiei a crescut cu 5% în perioada ianuarie - mai 2024

PIB-ul Rusiei a crescut cu 4,5% în luna mai 2024, în ritm anual, şi cu 5% în primele cinci luni din anul curent, conform celor mai recente estimări ale Ministerului Dezvoltării Economice de la Moscova, preluate de agenţia Tass, anunţă msn.com.

Tass îl citează pe economistul-şef al băncii de dezvoltare VEB.RF, Andrei Klepaci, care estimează că expansiunea PIB în 2024 ar putea ajunge la 3,8%, faţă de creşterea de 3,6% observată în 2023 şi peste prognoza oficială actuală a Ministerului rus al Economiei, de 2,8%.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a modificat în sens pozitiv prognoza pentru creşterea PIB-ului Rusiei în 2024 - la 3,2%, de la 2,6%, cât estima în ianuarie. Banca Mondială şi-a actualizat, de asemenea, prognoza pentru Rusia, aşteptându-se la o dinamică mai modestă a PIB-ului în 2024, respectiv o creştere de 2,2%.

Tot în luna aprilie, Ministerul Economiei de la Moscova şi-a îmbunătăţit prognozele pentru avansul PIB în 2024, până la 2,8%, de la 2,3%, cât estima anterior, dar a atras atenţia că se aşteaptă la o depreciere a rublei şi la reducerea excedentului de cont curent în următorii ani. La acel moment, ministrul Economiei, Maxim Reşetnikov, a afirmat că principalul factor care stă la baza creşterii economice este consumul intern şi cererea de investiţii.

Însă, conform Reuters, redresarea economică a Rusiei, după căderea din 2022, se bazează în mare parte pe producţia, finanţată de stat, de armament şi muniţie, pe măsură ce Moscova îşi continuă războiul în Ucraina.

Ministerul rus al Economiei se aşteaptă la o creştere medie a PIB-ului ţării cu aproximativ 2,3% în perioada 2025-2026, în timp ce rubla este preconizată să înregistreze un declin constant până la un curs de 101,2 unităţi/dolar în 2026, faţă de cursul actual de aproximativ 87 de ruble/dolar.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. si leul a cazut in pret cartof 400-500% in 3-4 ani…

    cartof de la 0,8-1 leu la 4-5-6 lei… 

    s c c r e t 

    1. just poate ăia de produceau cartofi pe câțiva bani n-au mai făcut gestul, iar distribuitorii și-au permis să împingă prețul aiurea?!? În general consumatorii se reorientează, în loc de cartofi trec pe carne, nu-i bai. :

    intrebarea este.. daca $ nu se mai tranzactioneaza in rusia, platile incasate nu se fac in $, ce relevanta mai are raportul rubla-dolar ?

    1. Banca Nationala a Rusiei afiseaza pe prima pagina a sitului internet ratele de schimb CNY, EUR, USD.

    Asta cu PIB ul a crescut , e, mno, dar cat e inflatia? Inflatia cat e?

    Stim ca dobanda la BN a ruZZiei e 18%, si vor sa o mareasca. 

    1. Se poate vedea pe situl Bancii Centrale a Federatiei ruse.

      nu da banca centrala asa dobanda dc ar fi doar 9% inflatia.

      cu implicatia ca si pib ul real nu e real, e inflat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb