Rusia avansează la Severodoneţk şi denunţă ajutorul occidental pentru Ucraina

G.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 2 iunie 2022

Rusia avansează la Severodoneţk şi denunţă ajutorul occidental pentru Ucraina

În timp ce Rusia şi-a extins controlul asupra oraşului Severodoneţk, regiunea Luhansk (estul Ucrainei), pe fondul unor lupte grele date ieri, avansul ucrainenilor în sudul ţării şi angajamentele occidentale de ajutor militar suplimentar pentru Kiev au provocat ameninţări din partea Kremlinului, relatează astăzi DPA.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ţinut să evoce sutele de copii ucişi în războiul "infam" al Rusiei împotriva ţării sale, cu ocazia Zilei internaţionale a copilului, ce a fost marcată ieri, conform agenţiei de presă citate.

O victorie la Severodoneţk este esenţială pentru Rusia, întrucât căderea capitalei provizorii a Luhanskului ar oferi Moscovei controlul asupra întregii acestei regiuni din Donbas, care mai cuprinde şi regiunea Doneţk, dintre care o parte este ocupată de forţele proruse.

Trupele ruse au "reuşit parţial" în bătălia pentru Severodoneţk, a recunoscut Statul Major al armatei ucrainene, admiţând că Rusia deţine de acum controlul asupra părţii de est a oraşului, dar a subliniat că lupte înverşunate continuă în alte sectoare.

Separatiştii proruşi din regiune au declarat că au preluat deja controlul a peste 70% din oraş, după cum susţine Andrei Marociko, un reprezentant al autoproclamatei "republici populare" Luhansk, promiţând că întreg oraşul va fi capturat în curând.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte a armatei ucrainene a părăsit oraşul, iar Rusia plănuieşte să organizeze livrări de ajutor umanitar pentru rezidenţi din cauza situaţiei catastrofale de aici.

Donbasul se află în centrul disputei dintre Rusia şi Ucraina de mai mulţi ani, separatiştii proruşi controlând mari părţi din regiunile Luhansk şi Doneţk din 2014.

Dar chiar dacă Rusia a înregistrat progrese în Luhansk, armata ucraineană a anunţat că a preluat controlul asupra a aproximativ 20 de sate în regiunea Herson, în sudul ţării. Contraatacurile au fost lansate dinspre oraşul Dnipro (Dnepropetrovsk) spre nord, a indicat armata ucraineană, adăugând că trupele sale continuă să preseze forţele ruse în sud.

Chiar dacă aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, au existat o serie de relatări în ultimele zile cu privire la acţiuni de contraatac ale forţelor ucrainene la Herson, singura capitală regională ocupată de trupele ruse până în prezent.

În nord-vestul ţării, infrastructura de transport a Ucrainei a fost vizată de numeroase atacuri cu rachetă miercuri seara, a indicat pe contul său de Telegram Maksim Koziţki, şeful administraţiei militare din regiunea Liov (Lvov).

Potrivit primelor informaţii, două persoane au fost rănite în urma acestor atacuri, dar nu s-au înregistrat decese. Tot ieri, două persoane din oraşul Nikolaiv (Mikolaiv), în sud, au fost ucise şi alte două au fost rănite în bombardamente ruseşti.

Promisiunile de armament mai avansat din partea Occidentului pentru Ucraina au atras condamnări din partea Kremlinului, care a acuzat Occidentul în general - şi SUA în particular- de alimentarea tensiunilor prin livrarea de arme grele Ucrainei.

"Credem că SUA pun paie foc în mod deliberat şi sârguincios... aderă la cursul de luptă cu Rusia până la ultimul ucrainean", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în urma anunţurilor făcute de SUA şi Germania cu privire la transferuri de arme-cheie Ucrainei.

Peskov a declarat că Rusia nu a crezut în asigurările date de SUA şi Ucraina că noul sistem de lansator de rachete cu rază lungă de acţiune care se îndreaptă acum spre Kiev va fi utilizat doar în scopuri defensive, adăugând că armata rusă consideră acest tip de armă drept o ameninţare directă şi va lua măsuri corespunzătoare.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că livrările de arme occidentale sporesc riscul ca ţări terţe să fie implicate în conflict.

"Este o provocare directă care are scopul direct de a încurca Occidentul în chestiuni militare", a spus el, adăugând că politicieni occidentali cumpătaţi sunt conştienţi de astfel de riscuri, dar nu toţi, "în special cei din partea de nord" a UE. "Sunt politicieni care sunt pregătiţi să se implice în această nebunie doar pentru a-şi promova propriile ambiţii", a afirmat Serghei Lavrov, el însuşi acuzat de fostul şef al diplomaţiei ruse Andrei Kozârev (1990-1996) că a devenit o "goarnă a propagandei mincinoase de război" a Kremlinului, potrivit crenttime.tv., un post de televiziune rusesc independent care îşi difuzează emisiunile pe Internet.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit în discursul său cotidian de ieri seara sutele de copii ucraineni a căror viaţă a fost curmată de acest război nedrept.

Cel puţin 689 de copii au fost răniţi, 139 de copii sunt daţi dispăruţi, iar 243 de copii au fost ucişi, a spus Zelenski, adăugând că "aceştia sunt doar cei despre care ştim".

"Memorie veşnică pentru cei ale căror vieţi au fost răpite de războiul rusesc împotriva Ucrainei", a spus Zelenski, indicând că peste 200.000 de copii au fost deportaţi de trupele ruse din Ucraina în Rusia, în ceea ce el a numit drept o "crimă de război infamă".

Pentru unii îngheţată, pentru alţii atacuri cu rachetă, titra ieri publicaţia Krâm.Realii, un proiect al Radio Europa Liberă (RFE/RL), referindu-se la faptul că administraţia instalată de Kremlin în Crimeea a oferit copiilor ieri, 1 iunie, de Ziua internaţională a copilului, câte o îngheţată gratuit, în timp ce teritoriul peninsulei ucrainene anexate de Rusia este utilizat de armata rusă pentru atacuri cu rachete asupra altor zone din Ucraina, atacuri în care îşi pierd viaţa şi copii alături de adulţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    La russi le place sa ii bata pe cei dezavantajati, aia sa dea cu prastii iar ei cu covoare de obuze de la 20-30 de km din spatele frontului, cu bombe din bombardiere ce zboara la minim 7000m inatime si cu rachete d-alea smechere care ajung in 2 secunde la New York si taie exact varful fitilului la lumanare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb