Rusia foloseşte South Stream pentru a bloca Nabucco

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 mai 2009

Rusia foloseşte South Stream pentru a bloca Nabucco

Analistul Vladimir Socor susţine că proiectul gazoductului South Stream nu este deloc fezabil şi că Rusia se foloseşte de acesta pentru a bloca proiectul concurent, Nabucco. Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul Forumului Europa-Rusia: "Rusia foloseşte South Stream ca să blocheze Nabucco şi tot coridorul sudic. Astfel, Nabucco ar putea fi blocat în două mo­duri: sugerând că Rusia are prioritate la gazul din Asia Centrală şi, în al doilea rând, inhibând investitorii occidentali, care ar ezita să se mai implice în proiectul Nabucco dacă Rusia declară că South Stream ar putea fi un proiect real. South Stream nu are nici gaze şi nici fonduri".

Potrivit NewsIn, analistul Vladimir Socor, care este membru al Fundaţiei Jamestown din Statele Unite, a mai spus că Nabucco are şanse mai multe acum de realizare, faţă de proiectul South Stream, care nu are nicio şansă. Nimeni nu va găsi 19-24 miliarde dolari pentru realizarea South Stream, care este complet nefezabil, consideră domnia sa. Referitor la intenţia Rusiei de a construi capacităţi de înmagazinare împreună cu producătorul român Romgaz, Vladimir Socor a afirmat că aceste proiecte coincid cu politica actuală a Rusiei.

Rival al proiectului Nabucco, destinat să evite Rusia, South Stream a fost lansat în 2007 şi vizează să consolideze rolul Rusiei de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Gazoductul va trece pe sub Marea Neagră, evitând Ucraina, legând Rusia de Bulgaria, de unde se va diviza în două ramuri, una spre nord-vest, spre Austria, şi una sudică spre Grecia şi Italia. Operatorii South Stream, monopolul rus Gazprom şi grupul italian ENI, au anunţat recent sporirea capacităţii gazoductului de la 31 la 63 de miliarde metri cubi.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspică de Austria, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria, şi va ajunge până în apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - având o lungime totală de 3.300 km. În prezent, acţionarii consorţiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS şi RWE. Capacitatea planificată pentru etapa finală de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investiţia totală a fost estimată la 7,9 miliarde euro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb