Rusia încetineşte fluxul de pe Twitter invocând postări cu conţinut ilegal

J.P.
Internaţional / 11 martie 2021

Rusia încetineşte fluxul de pe Twitter invocând postări cu conţinut ilegal

În mod deliberat, Rusia a încetinit fluxul de pe Twitter pentru utilizatori în urma refuzului acestei companii de a elimina textele cu conţinut ilegal de pe platforma sa, relatează G4media.

Decizia survine pe fondul unor tensiuni crescânde între Kremlin şi mediile de socializare, în special cele din SUA, şi într-un moment când recenta trimitere la închisoare a liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, a stârnit mari proteste în mediul online.

Totuşi, în pofida acestui lucru, decizia forului care reglementează presa din Rusia nu are nimic de-a face cu asta. Cu o săptămână şi jumătate în urmă, Roskomnadzor a acuzat Twitter că refuză să elimine aproape 3000 de mesaje cu discuţii pe tema sinuciderii şi a consumului de droguri sau pe cele despre copii maltrataţi, subliniind că firma americană este pasibilă de amenzi usturătoare.

Miercuri, instituţia de resort a dat de înţeles că recurge la alte măsuri. În loc să amendeze Twitter, ea le-a transmis companiilor ruseşti de telecomunicaţii să încetinească fluxul acestui serviciu.

Şi, dacă Twitter refuză să răspundă acestei condiţii, s-ar putea ca această companie să se trezească blocată cu totul.

Potrivit unei declaraţii a celor de la Roskomnadzor, numărul conturilor cu conţinut ilegal de pe Twitter se ridică acum la 3.168, cele mai multe găzduind discuţii despre sinucidere. Potrivit declaraţiei, "spre deosebire de alte medii de socializare", Twitter nu a eliminat apelul prin care, "pe data de 3 martie, copiilor li se cerea să se sinucidă în masă". Declaraţia adaugă faptul că, în ziua respectivă, autorităţile au reuşit să opreasscă mai multe tentative de sinucidere în rândul copiilor.

"Pentru a-i proteja pe cetăţenii ruşi... au fost luate o serie de măsuri centralizate", precizează instituţia, ea explicând totodată că încetinirea va afecta toate telefoanele mobile şi jumătate din numărul total al computerelor.

Unii abonaţi ruşi de pe Twitter au reclamat încetinirea apariţiei profilurilor şi imaginilor. Coincidenţă sau nu, dar, spre sfârşitul dimineţii (după ora Moscovei), pagina web a Roskomnadzor a devenit inaccesibilă.

La vremea publicării acestui articol, Twitter nu răspunsese încă cererii de a comenta evenimentul şi nici nu a făcut vreo declaraţie publică legată de ameninţările pe care Roskomnadzor le formulase la începutul lunii martie.

Ostilitatea Kremlinului

În pofida motivelor pe care această instituţie le-a invocat pentru boicotarea platformei Twitter, ameninţările acestui serviciu survin totodată pe fondul unei tot mai mari ostilităţi a Kremlinului faţă de mediile de socializare, şi nu doar faţă de cele americane.

În ultimele zile, VKontakte şi Odnoklassniki, ambele platforme ruseşti, au fost amendate cu milioane de ruble pentru că au refuzat să şteargă postările prin care oamenilor li se cerea să participe la protestele împotriva guvernului lui Vladimir Putin. Roskomnadzor a acuzat totodată Twitter, Facebook, Instagram şi TikTok de aceleaşi contravenţii.

Dar Kremlinul are "un ghimpe' special împotriva platformelor americane din cauză că au şters propaganda rusească de stat. În luna noiembrie a anului trecut, parlamentarii ruşi au spus că Facebook şi Twitter ar putea fi interzise pentru că manifestă discriminare faţă de portalurile de ştiri ruseşti, precum Sputnik şi RT. Recent, şi Putin a spus că aceste platforme sunt prea puternice.

Ameninţarea legată de blocare nu a fost tocmai lentă - în Rusia, LinkedIn este blocat de mai mulţi ani, din cauza refuzului de a înmagazina datele personale ale utilizatorilor ruşi aflaţi pe teritoriul rusesc. Roskomnadzor deţine de altfel o lungă listă neagră şi a eliminat aplicaţiile reţelelor private (VPN), la care cetăţenii apelează ca să ocolească restricţiile.

Totuşi, cenzura nu are întotdeauna efect. Este de notat faptul că, în 2018, eforturile sale de a bloca mesageria şi blogurile de pe Telegram - pentru că a refuzat să transmită serviciilor de securitate conversaţiile ultilizatorilor - s-au transformat într-o farsă. În jocul său cu Telegram de-a şoarecele şi pisica, Roskomnadzor a blocat din greşeală milioane de adrese, afectând serviciile cloud din întreaga ţară.

Doi ani mai târziu, cum Telegram e încă în funcţiune pentru utilizatorii din toată ţara, Roskomnadzor a renunţat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb